zaterdag 31 januari 2015

Arrestatie met getrokken wapens

De politie heeft zaterdagmiddag met getrokken wapens vijf mannen aangehouden in Groningen, na een korte achtervolging door de stad. Kort daarvoor stonden de vijf bij het huis van een vrouw en gooiden dingen tegen de deur. De vrouw zag dat er eentje een vuurwapen had.












via http://goo.gl/2jf9pe

Update: Arrestatie in centrum Groningen

GRONINGEN - Minimaal zes agenten met getrokken dienstwapen hebben zaterdagmiddag op de kruising van de Nieuwe Ebbingestraat en de Violenstraat vijf onbekende mannen gearresteerd.



via http://ift.tt/1vlyhgb

Arrestatie in centrum Groningen

GRONINGEN - Minimaal zes agenten met getrokken dienstwapen hebben zaterdagmiddag op de kruising van de Nieuwe Ebbingestraat en de Violenstraat een onbekende man gearresteerd.



via http://ift.tt/1CXKgSg

‘Centrum Veilig Wonen niet onafhankelijk'

APPINGEDAM - Het pasopgerichte Centrum Veilig Wonen (CVW) in Appingedam dat is belast met afwikkeling van bevingschade is niet volledig onafhankelijk. Dat geeft de directie van CVW toe in reactie op een stroom aan berichten met name op Twitter. Daarin wordt gemeld dat het uitvoeringsorgaan nauwe banden onderhoudt met NAM en Shell International.



via http://ift.tt/1tKTUWg

Groninger Belang wil omgekeerde bewijslast

GARNWERD - De politieke partij Groninger Belang vindt dat de omgekeerde bewijslast van kracht moet worden in het aardbevingsgebied in de provincie. Niet gedupeerden van aardbevingsschade moeten aantonen dat scheurvorming in hun huizen en andere vormen van schade het gevolg zijn van trillingen vanwege de gaswinning. Andersom moet de bewijslast liggen bij de NAM. Die moet als er schade wordt gemeld, bewijzen dat de schade niet het gevolg is van aardbevingen.



via http://ift.tt/1ySgW9s

Forse aanrijding in Groningen

GRONINGEN - Op de Petrus Campersingel in Groningen zijn zaterdagochtend twee auto's zwaar beschadigd geraakt door een aanrijding.



via http://ift.tt/1EVYqT8

Dief steelt lokfiets

GRONINGEN - Een 24-jarige man uit Groningen is vrijdagmiddag aangehouden op de Goeman Borgesiuslaan nadat hij een ‘lokfiets' had gestolen.



via http://ift.tt/1zjvUdJ

Achtste jaar Publieksacademie

GRONINGEN - De Medische Publieksacademie, een samenwerkingsverband tussen UMCG en Dagblad van het Noorden, gaat alweer het achtste jaar in. De inschrijving voor zes lezingen dit voorjaar gaat vandaag van start.



via http://ift.tt/1tJ2SDr

Gewonde bij brand in studentenhuis

GRONINGEN - Een bewoner van de Warmoesstraat is zaterdagmorgen uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht. De man had bij een brand in zijn woning veel rook ingeademd. De brand brak rond half vier uit. De brandweer moest de man uit de woning bevrijden.



via http://ift.tt/1yi2U1A

Brand in studentenhuis

Bij een brand in een studentenhuis in Groningen is in de nacht van vrijdag op zaterdag iemand gewond geraakt. De brand woedde in één studentenkamer en de bewoner daarvan moest worden bevrijd door de brandweer. De gewonde persoon heeft veel rook ingeademd en is naar een ziekenhuis gebracht, meldt een woordvoerster.












via http://goo.gl/hIH8cy

'Vergroot inspraak ouders kleine scholen'

GARNWERD - Ouders hebben geen macht mee te beslissen over het voortbestaan van een kleine school. Dat werd duidelijk op een bijeenkomst van de stichting Behoud Kleine Scholen in Garnwerd.



via http://ift.tt/1viVUpP

DVHN Weekend: Wat je gelezen moét hebben

Het is weekend. Tijd om eens op de bank te kruipen met de beste nieuwsartikelen. Dit is een overzicht van wat je dit weekend echt niet mag missen.



via http://ift.tt/1yPIHPX

Burgerinfiltranten inzetten tegen motorclubs

GRONINGEN - De politie wil zwaardere opsporingsmiddelen als burgerinfiltranten en kroongetuigen inzetten tegen de outlawmotorclubs. Door de gesloten structuur van de clubs en de geldende zwijgplicht lopen onderzoeken moeizaam.



via http://ift.tt/1viVXlm

Tijd voor krakers Tjuchem: broedplaats verhuist

TJUCHEM - De krakers in Tjuchem krijgen extra tijd. Ze zouden deze week moeten vertrekken, maar hebben nu tot 1 april. Hun droom, een creatieve broedplaats, maken ze ergens anders waar.



via http://ift.tt/1yPIFr8

Vandaag in Vrijdag

Een centrum voor prentkunst noemt Pieter Jonker het, geen museum. Daarvoor is het te kleinschalig. Toch zijn er weinig plekken in Nederland waar zoveel grafiek is bijeengebracht als in het morgen te openen Centrum voor Prentkunst in Fochteloo.



via http://ift.tt/1yWLzyZ

Subsidie misgelopen door ware run

GRONINGEN - Tachtig huishoudens in de provincie Groningen vroegen tevergeefs een subsidie aan bij Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) voor de Groningse Energiepremie. Ze kregen te horen dat er nog geld was, maar dat bleek niet waar.



via http://ift.tt/1CJZ46B

vrijdag 30 januari 2015

Clubs dakloos na sluiting De Pyramide

De Pyramide, zalencentrum en catering, in Finsterwolde sluit op 1 maart de deuren. Daarmee staan bijna veertig verenigingen, met in totaal enkele honderden leden, op straat.



via http://ift.tt/1yfZKM0

Elektrische deken vliegt in brand

BAFLO - Even de elektrische deken aan en even later staat je hele slaapkamer vol rook. Dat gebeurde vrijdagavond in een woning aan de Beatrixlaan in Baflo. De elektrische deken was in brand gevlogen.



via http://ift.tt/1wJx6ky

Verandering betaling pgb problematisch

ASSEN/GRONINGEN - Overeenkomsten die zoek raken, zorgverleners die hun geld niet krijgen: veel noorderlingen met een persoonsgebonden budget (pgb) hebben last van de veranderingen in de uitbetaling. Die nieuwe regels zouden misbruik van de budgetten moeten tegengaan.



via http://ift.tt/1tFZNDW

Nieuwe exploitant voor gasterij Midwolde

MIDWOLDE - Oud-eigenaresse Ingrid van der Woude (46) van restaurants De Rooie Kater in Eelde en Zuidlaren wordt de nieuwe exploitant van gasterij Het Theehuis in Midwolde (gemeente Leek). Gasterij Inkies wordt de nieuwe naam. Van der Woude neemt de exploitatie over van de familie Nomden na een faillissement. Sinds 24 december is het bedrijf dicht.



via http://ift.tt/1CHXxOj

Verandering betaling pgb zorgt voor problemen

ASSEN/GRONINGEN - Overeenkomsten die zoek raken, zorgverleners die hun geld niet krijgen: veel noorderlingen met een persoonsgebonden budget (pgb) hebben last van de veranderingen in de uitbetaling. Die nieuwe regels zouden misbruik van de budgetten moeten tegengaan.



via http://ift.tt/1BzTiAk

Selling weegt zwaarder dan euro in Ruilwinkel

SELLINGEN - De Ruilwinkel Westerwolde in het dorp Sellingen is vrijdag officieel geopend. In de winkel kunnen klanten tweede hands spullen inleveren. Ze krijgen daar punten voor en kunnen daarmee andere waren kopen. De winkel wordt gerund door een stichting die hulp krijgt van veel vrijwilligers.



via http://ift.tt/1KecCIb

Foto van de Week: Vastberaden

GRONINGEN - Dit is een man die uitstraalt dat hij weet wat hij wil. Vastberaden kijkt Gerald Schotman in de lens van fotograaf Siese Veenstra. De neutrale achtergrond versterkt zijn gelaatstrekken. Wie niet beter wist, zou kunnen denken dat we tegen een commandant van een marineschip aankijken aan het begin van een gevaarlijke missie. Zo gek is die gedachte ook weer niet, want Schotman heeft als directeur van de NAM ook een moeilijke opdracht te vervullen: het terugwinnen van het vertrouwen van de inwoners van het aardbevingsgebied.



via http://ift.tt/1CHieKj

Briljante satire Theater te Water in De Boerderij

SLOCHTEREN - Gezelschap Theater te Water speelt vrijdag 20 en zaterdag 21 februari de voorstelling De Grote Schok in restaurant De Boerderij in Slochteren. De Grote Schok is een voorstelling over gewone mensen tegen het ongewone decor van de aardbevingen.



via http://ift.tt/1629PV0

Vier jongeren opgepakt in Delfzijl

DELFZIJL - De politie heeft vier extra verdachten aangehouden in verband met de overval op een cafetaria aan de Europaweg in Delfzijl op 7 november 2014. Eerder waren al drie jeugdige verdachten aangehouden.



via http://ift.tt/1tEpR2o

Vastberaden

GRONINGEN - Dit is een man die uitstraalt dat hij weet wat hij wil. Vastberaden kijkt Gerald Schotman in de lens van fotograaf Siese Veenstra. De neutrale achtergrond versterkt zijn gelaatstrekken. Wie niet beter wist, zou kunnen denken dat we tegen een commandant van een marineschip aankijken aan het begin van een gevaarlijke missie. Zo gek is die gedachte ook weer niet, want Schotman heeft als directeur van de NAM ook een moeilijke opdracht te vervullen: het terugwinnen van het vertrouwen van de inwoners van het aardbevingsgebied.



via http://ift.tt/15OSY8h

Werkstraffen voor nepoverval Veendam

GRONINGEN - De rechtbank heeft twee jongemannen (20) uit Veendam en Beerta veroordeeld tot werkstraffen van 40 en 50 uur. Daarnaast kregen ze celstraffen opgelegd voor de tijd die ze al hadden vastgezeten (14 en 15 dagen). De hebben zich schuldig gemaakt aan verduistering in dienstbetrekking.



via http://ift.tt/1zlSroz

Stadjer Rudy Lentze in de prijzen bij Vera

GRONINGEN - De Groninger muzikant Rudy Lentze leverde in 2014 het beste voorprogramma in poppodium Vera. Dat valt af te leiden uit de jaarlijkse VERA poll. In die poll wordt trouwens bezoekers van het poppodium gevraagd om oordeel en opinie.



via http://ift.tt/1ydV49p

Teleurstelling over gasbesluit

In Groningen is teleurgesteld gereageerd op het besluit van minister Kamp om de gaswinning in Groningen niet verder terug te schroeven. Zowel de provincie Groningen als de belangengroep Groninger Bodem Beweging (GBB) zegt zich te beraden op stappen om het besluit van de minister aan te vechten.












via http://goo.gl/CQDtdU

Hek rond zandplas Strandheem blijft

OPENDE - Het is zo goed als zeker dat de omheining rond recreatieplas Strandheem in Opende blijft. Afspraken in het verleden maken het onmogelijk dat het hek weg kan.



via http://ift.tt/1HpVIdx

Auto van de weg in Onstwedde

ONSTWEDDE - Op de Veenhuizen in Onstwedde is vrijdagochtend een auto van de weg geraakt.



via http://ift.tt/1BCGwUh

Chillbus Sappemeer rijdt volgende week weer

SAPPEMEER - De Jongerenbus, ook wel ‘chillbus' genoemd, in Hoogezand-Sappemeer krijgt na het succes van vorig jaar een vervolg. De bus rijdt weer met ingang van volgende week. De bus werd vorig jaar op woensdagmiddag steeds door zo'n 25 tieners bezocht.



via http://ift.tt/1BCGwDF

Twee boetes verkeerscontrole Marum

MARUM Bij een verkeerscontrole rondom Marum heeft de politie op de Noorderweg twee bestuurders een boete gegeven.



via http://ift.tt/160HSgd

De Springplank in Emmen verkocht

EMMEN - Woningbouwcorporatie Domesta gaat zo goed als zeker het gebouw De Springplank bij het Scheper Ziekenhuis in Emmen verkopen. Het gebouw, dat onderdak biedt aan onder meer de mytylschool, de afdeling kinderrevalidatie van het ziekenhuis en een afdeling radiotherapie van het UMCG, wordt verkocht aan Treant Zorggroep.



via http://ift.tt/1CSljrh

CDA: gaskraan verder dicht

De veiligheid van de Groningers moet voorop staan. CDA-leider Sybrand Buma wil daarom de gaswinning in Groningen verder verminderen tot rond de 30 miljard kuub.












via http://goo.gl/xQeiAA

donderdag 29 januari 2015

Kasper Peters eindelijk stadsdichter

GRONINGEN - ‘Brommerdichter' is hij al jaren en de komende twee jaar is Kasper Peters (Doetinchem, 1973) ook stadsdichter. Hij sprong een gat in de lucht tijdens de bekendmaking gisteravond door wethouder Paul de Rook in de Nieuwe Kerk. Peters wist zich omringd door Joost Oomen, die de afgelopen twee jaar Stadsdichter van Groningen was, en door de dichters Ilja Leonard Pfeijffer, Daniël Dee en Judith Herzberg. Peters dankt zijn naam brommerdichter aan de poëzielessen die hij geeft op basisscholen, waar hij arriveert per Vespa Piaggio. Foto Jan Willem van Vliet



via http://ift.tt/160R6dk

Inspectie: Twee scholen Loppersum onveilig

LOPPERSUM - Twee schoolgebouwen in het dorp Loppersum zijn onvoldoende bestand tegen aardbevingen. Dat is gebleken uit inspecties van de NAM. Het gaat om de gebouwen van de openbare school Prinses Beatrix en de christelijke school Roemte. De gemeente acht het noodzakelijk de 200 leerlingen van beide scholen gevestigd aan respectievelijk de Pomonaweg en Wirdumerweg tijdelijk elders onder te brengen.



via http://ift.tt/1A3Mbok

Raad Menterwolde over de angstcultuur

GRONINGEN/MENTERWOLDE - De gemeenteraad van Menterwolde praat vanavond met het college van Burgemeester en Wethouders over berichten over de vermeende angstcultuur op het gemeentehuis. Dagblad van het Noorden schreef daar op 17 januari een verhaal over.



via http://ift.tt/1ziDW4T

Extern onderzoek naar ambtenaren Menterwolde

MUNTENDAM - Er komt een extern onderzoek naar de sfeer in de ambtelijke organisatie van de gemeente Menterwolde. Dat is de uitkomst van een tumultueuze raadsvergadering van de gemeente Menterwolde donderdagavond.



via http://ift.tt/1HmhA9s

Tijdelijke huisvesting nodig voor scholen

LOPPERSUM - Twee scholen in Loppersum moeten in verband met aardbevingsschade bouwkundig worden versterkt. Dat blijkt uit inspecties van de NAM. Het gaat om obs Prinses Beatrix/Kids2B aan de Pomonaweg en cbs Roemte aan de Wirdumerweg. De ouders zijn gisteravond ingelicht door onderwijswethouder Bé Schollema en de schoolbesturen Marenland, Noordkwartier en Kids2B. Volgens Schollema is tijdelijke huisvesting nodig. Daarvoor is onder meer de nieuwbouwlocatie Over de Wijmers in beeld. Ook nieuwbouw is een optie.



via http://ift.tt/1BvwYrE

Shell achter forse daling gaswinning

LONDEN/LOPPERSUM - Shell-topman Ben van Beurden weet het zeker. Als de Haagse politiek besluit dat de gasproductie in het Groningenveld terug moet naar 30 miljard kuub, zal de NAM zich daaraan houden. ,,Dan is daarmee de kous af.''



via http://ift.tt/1DkN89L

Live: Raad Menterwolde over de angstcultuur

GRONINGEN/MENTERWOLDE - De gemeenteraad van Menterwolde praat vanavond met het college van Burgemeester en Wethouders over berichten over de vermeende angstcultuur op het gemeentehuis. Dagblad van het Noorden schreef daar op 17 januari een verhaal over.



via http://ift.tt/1wF0rfZ

University College Leeuwarden verrast Groningen

GRONINGEN - De plannen van de Rijksuniversiteit Groningen om een University College in Leeuwarden te starten doen in Groningen wenkbrauwen fronsen.



via http://ift.tt/1yEvgCg

Arrestatie met getrokken pistolen

De politie heeft met getrokken pistolen twee mannen aangehouden op het Stationsplein in Groningen.












via http://goo.gl/mSYG0O

Agenten doorzoeken bus met getrokken pistool

GRONINGEN - Een groep agenten is donderdagmiddag met getrokken pistolen op het Hoofdstation in Groningen een bus binnengegaan.



via http://ift.tt/1HjJFyj

Ex-werknemer krijgt werkstraf wegens verduistering

GRONINGEN - De 47-jarige man die als financieel medewerker 262.000 euro verduisterde bij zijn werkgever Rottingshuis in Groningen is veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en tien maanden voorwaardelijke celstraf. De opgelegde straf is conform de eis.



via http://ift.tt/1HjHpao

Kledingpas voor volwassen minima

LEENS - Inwoners van de gemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond met een laag inkomen kunnen bij de gemeente een kledingpas van 50 euro aanvragen.



via http://ift.tt/1yQkuxE

Ga mee met Mijn Streek!

Dagblad van het Noorden/Leeuwarder Courant biedt lezers een uitgebreid arrangement met lezing en wandeling op Terschelling. Hydroloog en kenner van de Waddeneilanden Arjen Kok houdt woensdagavond 25 februari een lezing in Lies, de ochtend erna informeren hij en Paul Straatsma u over het landschap tijdens een ferme wandeling.



via http://ift.tt/1CCnWgs

OM eist celstraf tegen voorzitter wegens verduistering

GRONINGEN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een celstraf van tien maanden (waarvan vier voorwaardelijk) geëist tegen de 43-jarige R.D. uit Groningen wegens verduistering. De man zou als voorzitter van de bewonersvereniging Wijert-Welzijn in Groningen ruim 82.000 euro hebben verduisterd.



via http://ift.tt/1yCV9SY

Motie Ten Boer: dring gaswinning terug

TEN BOER - Ook de vijf raadsfracties in Ten Boer namen woensdagavond eensgezind een motie aan waarin wordt aangedrongen op minder gaswinning. Voorts wordt een betere aanpak van schadeherstel bepleit waarbij de gedupeerden worden ‘ontzorgd'.



via http://ift.tt/1COXd0y

Verzet tegen herindeling groeit voorzichtig

BEDUM/NIEKERK - Van massief verzet onder de bevolking is nog geen sprake. Toch groeit hier en daar de weerstand tegen grootschalige herindeling.



via http://ift.tt/1uEr2u1

Cursus Nederlands valt wereldwijd in de smaak

De Rijsuniversiteit Groningen start in maart online een gratis introductiecursus Nederlands. Meer dan tienduizend leerlingen van over de hele wereld hebben zich aangemeld, vertelt MArgriet Hidding van het Talencentrum.



via http://ift.tt/1yCIiA0

Leukste uitje van Groningen

Liefst vijf van de tien genomineerden voor ‘Leukste uitje van Groningen' komen uit Oost-Groningen.



via http://ift.tt/15UehF2

Auto tegen boom bij Kolham

KOLHAM - Tegen half negen donderdagmorgen is een auto op de Provinciale weg (N387) tegen een boom beland.



via http://ift.tt/1JLP3rR

Inbreker supermarkt Groningen aangehouden

GRONINGEN - Een 20-jarige inwoner van Groningen is dondernacht aangehouden na een inbraak in een supermarkt aan de Eikenlaan in de stad.



via http://ift.tt/1Hi4LwU

Studenten verlaten Groningen na bachelor

GRONINGEN - Steeds meer studenten kiezen na hun bachelor aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) voor een master aan een andere universiteit. Dat schrijft de universiteitskrant UK.



via http://ift.tt/1Hi4J8j

Studenten verlaten Stad na bachelor

GRONINGEN - Steeds meer studenten kiezen na hun bachelor aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) voor een master aan een andere universiteit. Dat schrijft de universiteitskrant UK.



via http://ift.tt/1y8BT0L

Daders mislukte plofkraak Veendam spoorloos

VEENDAM - Dieven hebben donderdagochtend vroeg geprobeerd een geldautomaat van de ING-bank aan het Museumplein in Veendam op te blazen.



via http://ift.tt/1y8qu0K

woensdag 28 januari 2015

'Sluiting scholen gemiste kans voor Alteveer'

ALTEVEER - Het raadsbesluit is genomen, er is geen weg meer terug: basisschool 't Zonnedal in Alteveer en de Parkwijkschool gaan deze zomer dicht. De scholen hebben te weinig leerlingen.



via http://ift.tt/15RbOvg

Vrijetijdsboulevard Roden terug naar gemeente

RODEN - Zakenman Jaap van Zuijlekom gaat de zogeheten Vrijetijdsboulevard in hartje Roden terug verkopen aan de gemeente Noordenveld. Burgemeester Hans van der Laan maakte vanavond tijdens de raadsvergadering bekend dat er wordt gewerkt aan een (ver)koopovereenkomst.



via http://ift.tt/1yyL4Xb

College Menterwolde boos op raadsleden

MUNTENDAM - Het college van B en W van Menterwolde haalt hard uit naar fractievoorzitter Gosse Huizenga van de PvdA en fractievoorzitter Matty Siersema van Kritisch Menterwolde.



via http://ift.tt/1v5oScI

Oude kelder ontdekt in pannenkoekenhuis

WEDDE - In het toekomstige pannenkoekenhuis van Wedde is een eeuwenoude regenwaterberging ontdekt. Een soort kelder die een ereplekje krijgt onder de wc.



via http://ift.tt/1HdSaLk

Kamer wil bevingen goed geïnformeerd te lijf

DEN HAAG - Den Haag De Tweede Kamercommissie voor Economische Zaken hoorde woensdag negentien meningen over de aardbevingsproblematiek.



via http://ift.tt/15PVOcW

Rondetafelgesprek gaswinning: Wie zei wat?

DEN HAAG - De Kamercommissie voor Economische Zaken hield woensdag, behalve een hoorzitting, ook een rondetafelgesprek over de gaswinning en de aardbevingen in Groningen. Negentien deelnemers aan het rondetafelgesprek mochten elk aan de kamerleden vertellen wat zij van de gaswinning vinden. Het DvhN was erbij en geeft je een samenvatting van deze verhalen.



via http://ift.tt/1yy0JWB

Weer inbraak bij jeugdhonk Siddeburen

SIDDEBUREN - Jeugdhonk De Schans in Siddeburen was dinsdagnacht opnieuw doelwit van inbrekers. Onbekenden namen de helft van de drankvoorraad en de kassa met inhoud mee.



via http://ift.tt/1yy0HhE

Sneer college Menterwolde aan fractievoorzitters

MUNTENDAM - Het college van B en W van Menterwolde haalt hard uit naar fractievoorzitter Gosse Huizenga van de PvdA en fractievoorzitter Matty Siersema van Kritisch Menterwolde. De twee raadsleden stelden de afgelopen weken kritische vragen over de angstcultuur die heerst op het gemeentehuis, zoals Dagblad van het Noorden half januari beschreef.



via http://ift.tt/1tritY4

VVD: ondernemers worden weggejaagd

GRONINGEN/ASSEN - De VVD in provinciale staten van Groningen geeft de ondernemers van het Outletcentrum groot gelijk dat ze naar Drenthe gaan. Investeerder Revascom heeft aangegeven te kiezen voor Assen, bij het TT-circuit en wil veertig miljoen euro investeren.



via http://ift.tt/1CMKv2r

VVD Groningen: ondernemers weggejaagd

GRONINGEN/ASSEN - De VVD in provinciale staten van Groningen geeft de ondernemers van het Outletcentrum groot gelijk dat ze naar Drenthe gaan. Investeerder Revascom heeft aangegeven te kiezen voor Assen, bij het TT-circuit en wil veertig miljoen euro investeren.



via http://ift.tt/1BxLrGa

Oude kelder ontdekt in pannenkoekenhuis Wedde

WEDDE - In het toekomstige pannenkoekenhuis van Wedde is een eeuwenoude regenwaterberging ontdekt. Een soort kelder die een ereplekje krijgt in de wc.



via http://ift.tt/18uzfw7

‘Nieuw erfgoedplein blikvanger Slochteren'

SLOCHTEREN - Het dorp Slochteren krijgt een dorpshart. Het werk rond de Slochterhaven is in volle gang.



via http://ift.tt/1yxrF97

SODM: Niet zeker dat Groningers veilig zijn

DEN HAAG - Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) kan de veiligheid van de Groningers niet garanderen. Dat gaf Harry van der Meijden, directeur van de toezichthouder, vanmiddag tijdens de zitting van de Kamercommissie over de gaswinning toe aan Liesbeth van Tongeren van Groen Links. Wat er wel moet gebeuren kan SODM niet zeggen.



via http://ift.tt/1yNjR82

(Live) Rondetafelgesprek gaswinning: Wie zegt wat?

DEN HAAG - Negentien deelnemers aan het rondetafelgesprek mogen elk aan de kamerleden vertellen wat zij van de gaswinning in Groningen vinden. Het DvhN is erbij en geeft je een samenvatting van deze verhalen.



via http://ift.tt/1LhdZZU

Jeugdhonk Siddeburen opnieuw doelwit van inbraak

SIDDEBUREN - Jeugdhonk De Schans in Siddeburen was dinsdagnacht opnieuw slachtoffer van inbraak. Inbrekers namen de helft van de drankvoorraad en de kassa met inhoud mee.



via http://ift.tt/1zXAtf9

Kamercommissie debateert over gaswinning

DEN HAAG - De kamerleden die over de Groningse gaswinning gaan hebben vandaag een drukke dag. De hele dag horen zij van alles over de bevingen.



via http://ift.tt/15ImMDi

Einde nabij voor krakers in Tjuchem

TJUCHEM - De krakers aan de Hoofdweg in Tjuchem moeten nog deze week vertrekken. De grondeigenaar vindt dat hij lang genoeg heeft gewacht. De rechter oordeelde vorig jaar al dat de krakers weg moesten.



via http://ift.tt/1CMbsmR

Jachthaven Schier failliet

SCHIERMONNIKOOG - De exploitant van het horecapaviljoen bij de jachthaven Schiermonnikoog en tevens havenmeester is failliet. De gemeente Schiermonnikoog heeft het faillissement aangevraagd.



via http://ift.tt/15OtoQo

Ook in Stad problemen parkeerautomaten

GRONINGEN - Net als buurgemeente Haren kampt ook Groningen met problemen bij de aanleg van nieuwe parkeerautomaten in de stad. Na een succesvolle proef in de Oosterpoort werd besloten in de hele stad parkeerautomaten te plaatsen waarbij alleen nog met pinpas kan worden betaald. Dat zou de eerste weken van dit jaar gebeuren, maar is uitgesteld. Reden is dat er veel storingen zijn bij de reeds geplaatst automaten. Van alle transacties mislukt bijna 10 procent.



via http://ift.tt/1uAsuO3

Meer samenwerking Oosterpoort/Martiniplaza

GRONINGEN - Martiniplaza en Oosterpoort/Stadsschouwburg verdiepen hun samenwerking. Wethouders Joost van Keulen en Paul de Rook verordonneerden vorig jaar al dat de stadse cultuurreuzen meer samen zouden doen.



via http://ift.tt/1JGe3k8

'Overheid gaat over gaswinning'

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) begrijpt de onrust in Groningen, maar dat betekent niet dat het bedrijf zelf de gaswinning vermindert. Volgens directeur Gerald Schotman gaat de overheid over de vraag hoeveel gas er wordt gewonnen en niet hij.












via http://goo.gl/RCjHuc

Fietsster belaagd in Wetsinge

WETSINGE - Een 12-jarige fietsster uit Winsum is dinsdagmiddag rond 16.40 uur op de Oudeweg in Wetsinge belaagd door een onbekende fietser.



via http://ift.tt/1BnuVG2

Dakloze door snijwonden overleden

GRONINGEN - De 23-jarige dakloze man die zondag bij het Groninger Museum overleed na een achtervolging door de politie, is overleden door fors bloedverlies. De man had zichzelf in de hals gesneden.



via http://ift.tt/1HbrT03

Lawaaimaker uit Marum aangehouden

MARUM - Een 34-jarige man uit Marum zorgde dinsdagavond voor veel geluidsoverlast. Hij draaide harde housemuziek in zijn woning.



via http://ift.tt/1JFKkYB

Vrachtwagen en fietser botsen in Groningen-Zuid

GRONINGEN - Een fietser is woensdagmorgen bij de oprit naar de A28, richting Assen, in botsing gekomen met een vrachtwagen.



via http://ift.tt/1v2Sp6S

VVD: ondernemers worden uit Groningen weggejaagd

De VVD in provinciale staten van Groningen geeft de ondernemers van het Outletcentrum groot gelijk dat ze naar Drenthe gaan. Investeerder Revascom heeft aangegeven te kiezen voor Assen, bij het TT-circuit en wil veertig miljoen euro investeren.



via http://ift.tt/1D8vBRF

Dieven gevangen door modder in Wildervank

WILDERVANK -



via http://ift.tt/1HaU4fD

Hennepknippers Bellingwolde betrapt

BELLINGWOLDE - De politie heeft dinsdagmiddag in een schuur achter een woning aan de Hoofdweg twee hennepknippers betrapt. De man en vrouw, 53 en 50 jaar oud, werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.



via http://ift.tt/1D8orNx

'Statenlid, ken je speelruimte'

GRONINGEN - Provinciale volksvertegenwoordigers kunnen echt hun stempel zetten op overheidsbeleid. Kansen genoeg, blijkt uit een dinsdag verschenen boek.



via http://ift.tt/1v2tss8

Voetballers kweken fruit en groente

GASSELTERNIJVEEN - De voetbalvereniging Gasselternijveen legt zich het komende voorjaar toe op het kweken van fruit en groente.



via http://ift.tt/1yv3esG

dinsdag 27 januari 2015

Motie herindeling Vlagtwedde blijft op zak

SELLINGEN - Coalitiepartij Gemeentebelangen (GB) in Vlagtwedde heeft de herindelingmotie dinsdagavond in de gemeenteraad niet op tafel gelegd. In de motie wordt burgemeester en wethouders gevraagd te onderzoeken of het fusieproces met Bellingwedde ook tegen de wil van de provinciebestuurders weer opgestart kan worden. Dit omdat Menterwolde, Slochteren en Hoogezand-Sappemeer ook stappen zetten richting herindeling. Maar B en W onderzoeken die mogelijkheden sowieso al. ,,Daarom houden we de motie aan tot de volgende vergadering van de gemeenteraad'', zei Paul Timmermans (foto) van Gemeentebelangen .



via http://ift.tt/1z0109X

Motie over herindeling Vlagtwedde op zak gehouden

SELLINGEN - Coalitiepartij Gemeentebelangen (GB) in Vlagtwedde heeft de herindelingmotie dinsdagavond in de gemeenteraad niet op tafel gelegd. In de motie wordt burgemeester en wethouders gevraagd te onderzoeken of het fusieproces met Bellingwedde ook tegen de wil van de provinciebestuurders weer opgestart kan worden. Dit omdat Menterwolde, Slochteren en Hoogezand-Sappemeer ook stappen zetten richting herindeling. Maar B en W onderzoeken die mogelijkheden sowieso al. ,,Daarom houden we de motie aan tot de volgende vergadering van de gemeenteraad'', zei Paul Timmermans (foto) van Gemeentebelangen .



via http://ift.tt/1BvvHU0

Mesterij bij Ter Apel mag fors uitbreiden

SELLINGEN - Een varkenshouder in de buurtschap De Maten bij Ter Apel mag zijn bedrijf fors uitbreiden en meer dan 8200 dieren gaan houden. De gemeenteraad van Vlagtwedde heeft dat dinsdagavond besloten.



via http://ift.tt/1zsA8kL

'Rekentoets funest voor leerlingen'

GRONINGEN/ASSEN - Als de huidige rekentoets op mbo-scholen wordt verplicht, haalt 40 procent van de jongeren geen diploma. Dat zeggen docenten van het Noorderpoort in Groningen.



via http://ift.tt/15KculS

Suikerbuurt Hoogkerk blijft overeind

GRONINGEN - De Suikerbuurt in Hoogkerk wordt niet gesloopt. Dat heeft woningcorporatie Steelande dinsdagavond bekend gemaakt. De corporatie gaat groot onderhoud in de buurt uitvoeren, met daarbij energiebesparende maatregelen. Daarbij wordt onder andere de vocht- en schimmelproblematiek verholpen.



via http://ift.tt/1JBByeb

Eindelijk sloop garage Boerema in Zuidhorn

ZUIDHORN - Een jarenlange doorn in het oog in het straatbeeld van Zuidhorn verdwijnt. Volgende week wordt de sloop van de voormalige garage van Klaas Boerema aan de Jellemaweg ter hand genomen. Wethouder Fred Stol geeft hiertoe het startsein.



via http://ift.tt/1zUCB7m

Gêne om ‘geile' boer Geert

MUSSEL - Het vermaak om boer Geert Krops in het televisieprogramma Boer zoekt Vrouw maakt in en om Mussel steeds meer plaats voor gêne. ,,Ik durf in het land niet meer te zeggen dat ik uit Mussel kom”, zegt een dorpsgenoot.



via http://ift.tt/1zUviMK

'Commissie moet angstcultuur Menterwolde onderzoeken'

MENTERWOLDE - Een onderzoekscommissie van raadsleden moet het personeelsbeleid van Menterwolde onder de loep nemen. Zo'n commissie moet dan bekijken of de klachten over een vermeende angstcultuur waar zijn.



via http://ift.tt/1JBdpEH

Hollands Hoop genomineerd voor tv-prijs

GRONINGEN - De tv-serie Hollands Hoop, grotendeels gesitueerd in het Groninger land, is genomineerd voor De TV-Beelden 2015. Dat heeft de organisatie vandaag bekend gemaakt.



via http://ift.tt/1H6PmPW

Fractie Roodgewoon splijt

HOOGEZAND - Julia Polat is met onmiddellijke ingang opgestapt als fractievoorzitter van Roodgewoon. Polat gaat op persoonlijke titel door als raadslid in Hoogezand.



via http://ift.tt/1yZeDpT

18 februari: rapport gaswinning

De Onderzoeksraad voor Veiligheid publiceert op woensdag 18 februari het definitieve rapport over de gaswinning in Groningen. Dit heeft de raad dinsdagmiddag laten weten. De definitieve versie werd tot nu toe eind februari of begin maart verwacht.








via http://goo.gl/18KnqP

Pilot gezonder werken Hanze

GRONINGEN - De Hanzehogeschool in Groningen stimuleert met een pilot 48 medewerkers om gezonder te leven en te werken. De deelnemers dragen tot de zomer een speciaal apparaatje dat de bewegingen registreert.



via http://ift.tt/1uxsmib

Schoenenreus vraagt uitstel van betaling aan

GRONINGEN/UDEN - Schoenenreus verkeert opnieuw in financiële problemen. De winkelketen heeft uitstel van betaling aangevraagd, schrijft Nu.nl op basis van een brief aan het personeel. Dat duidt over het algemeen op een naderend faillissement. De schoenenketen heeft diverse vestigingen in het Noorden. Onder andere Groningen, Haren, Assen en Hoogezand hebben vestigingen van het bedrijf.



via http://ift.tt/1LevYQC

Amsterdammer maakt bevingswebsite

GRONINGEN - De Amsterdamse Kor Dwarshuis werkt al sinds november 2013 aan zijn bevingswebsite. Dwarshuis woont weliswaar in het westen maar is geboren in Groningen en behoorlijk boos op NAM en Kamp.



via http://ift.tt/1zpzS63

'Schade kerk door gaswinning'

De aardbevingsschade aan kerken door de gaswinning in Groningen loopt in de miljoenen euro's. Dat zegt Jur Bekooy van de Stichting Oude Groninger Kerken dinsdagavond bij de EO op Radio 5. Volgens de bouwkundige bedraagt de schade per kerk tussen de 1 tot 1,5 ton. In totaal gaat het om zestig beschadigde kerken.








via http://goo.gl/hjKGc8

Vijf ton voor gezondere leefstijl

Groningen Het Instituut voor Sportstudies van de Hanzehogeschool Groningen heeft een Europese subsidie ontvangen van 494.000 euro. Hiermee worden onderwijsmodules ontwikkeld voor een gezondere leefstijl.



via http://ift.tt/1CbVkvS

Broer en zus krijgen beide boete op N983

ZUIDHORN - Op de N983 bij Den Ham hebben maandagmiddag een broer en zus afzonderlijk van elkaar een boete gekregen. Het gaat om een 18-jarig meisje en een 21-jarige man uit Oldenhove.



via http://ift.tt/1z5AvOS

Geld voor initiatieven in dorpen Loppersum

LOPPERSUM - Voor de dorpen in de gemeente Loppersum is dit jaar ook weer een totaalbudget van bijna 10.000 euro beschikbaar.



via http://ift.tt/15HHByu

Man verstuurde 137 brieven naar flatgenoten

GRONINGEN - Een 24-jarige man uit Groningen heeft vorig jaar 137 brieven (per post) verstuurd aan flatgenoten met beledigende teksten over een van de bewoonsters. Ook zou hij een medebewoner met een klauwhamer geslagen nadat hij een ruit van een auto had ingeslagen.



via http://ift.tt/1BjfoqK

Veelpleger betrapt tijdens diefstal in school

GRONINGEN - Een 28-jarige man uit Groningen is maandagmiddag betrapt toen hij een school binnenging en laptops wilde meenemen. De man staat bekend als veelpleger.



via http://ift.tt/15EYDxt

Snorfietser aangehouden voor heling

GRONINGEN - Een 41-jarige man zonder vast woonadres is maandagnacht aangehouden omdat hij op een snorfiets reed die afgelopen zomer in de stad was gestolen. Ook reed hij zonder rijbewijs en onder invloed van alcohol.



via http://ift.tt/1Jz4pzF

Man bedreigd en geraakt met stroomstootwapen

STADSKANAAL - Een 33-jarige inwoner van Stadskanaal heeft maandagnacht een plaatsgenoot met een stroomstootwapen bedreigd en waarschijnlijk ook geraakt.



via http://ift.tt/1CbanWL

‘Messenzwaaier' sinds 2012 in Groningen

GRONINGEN - Alvin B. (23) verbleef sinds 2012 in Groningen. Hij sliep met enige regelmaat in de opvang A-Huis van Stichting Kopland aan de Eendrachtskade in Groningen.



via http://ift.tt/1y2EtFm

Vrouw gewond na straatroof in Groningen

GRONINGEN - Een 30-jarige vrouw uit Groningen werd maandagavond op de Friesestraatweg beroofd en bedreigd met een mes. Ze liep snijwonden aan haar handen op.



via http://ift.tt/1JyCEap

Scooterrijder vlucht voor controle

Een 18-jarige scooterbestuurder uit Haren sloeg op de vlucht toen een agent hem op de Hertenlaan wilde controleren. Hij botste op een geparkeerde auto maar vervolgde zijn vlucht.



via http://ift.tt/1tjEZCi

Drie mannen betrapt tijdens winkeldiefstal

GRONINGEN - Drie mannen van 20, 21 en 25 zijn maandagmiddag betrapt tijdens twee winkeldiefstallen. Eén van hen spuugde even later een agent in het gezicht.



via http://ift.tt/1H4gU8M

Handelskade fleurt viering 250/400 op

STADSKANAAL - Bewoners van de Handelskade in Stadskanaal luisteren op eigen initiatief de viering van 250 jaar het Stadskanaal en 400 jaar Semslinie op.



via http://ift.tt/1tjsE0L

Ambulance, brandweer en auto in sloot door gladheid

SIDDEBUREN - De chauffeur van een ambulance zit dinsdagochtend bekneld na een merkwaardige glijpartij aan de Rotnerweg in Siddeburen. Nadat eerder een personenauto in een droge sloot langs de weg was gegleden, gebeurde dat later ook met de ambulance en een brandweerwagen. De inzittenden van de personenauto zijn inmiddels bevrijd. De politie en brandweer waarschuwen voor extreme gladheid.



via http://ift.tt/15EqoGE

Auto, ambulance en brandweer in sloot door gladheid

SIDDEBUREN - Vanweg extreme gladheid is dinsdagochtend een auto in een droge sloot terecht gekomen op de Rotnerweg in Siddeburen. Een ambulance en de brandweer die aankwamen om te helpen zijn vervolgens ook in de sloot beland.



via http://ift.tt/15EqoGu

‘Messenzwaaier' verbleef sinds 2012 in Groningen

GRONINGEN - Alvin B. (23) verbleef sinds 2012 in Groningen. Hij sliep met enige regelmaat in de opvang A-Huis van Stichting Kopland aan de Eendrachtskade in Groningen.



via http://ift.tt/1H3t5Cw

Idee: ‘superbus' met pin, boeken en medicijnen

DELFZIJL - Laat een voorzieningenbus door Groninger dorpen rijden met daarin een pinautomaat, mobiel postkantoor, afhaalpunt van bibliotheek en meer. Dat is het idee van de Seniorenpartij Delfzijl.



via http://ift.tt/1H3t69N

maandag 26 januari 2015

Mogelijk sluiten school overvalt Kiel-Windeweer

KIEL-WINDEWEER - De mogelijkheid dat de Albrondaschool in Kiel-Windeweer (69 kinderen) wellicht moet sluiten, is de ouders rauw op het dak gevallen.



via http://ift.tt/1H19LG6

Burgertop G1000 trekt twintig vrijwilligers

GRONINGEN - Twintig betrokken stadjers kwamen gisteren naar de eerste vergadering van de G1000 in het oude RO/EZ-gebouw van de gemeente aan de Europaweg.



via http://ift.tt/15Dt6vC

Raad Loppersum: Rodenboog moet blijven

LOPPERSUM - De gemeenteraad van Loppersum wil unaniem dat Albert Rodenboog (61) nog zes jaar aanblijft als burgemeester.



via http://ift.tt/15M7uhA

Auto-ongeluk N46

GRONINGEN - Twee auto's zijn maandagavond om twintig over zeven op de N46 in Groningen tegen elkaar aangereden.



via http://ift.tt/1CsJKek

‘Gevaarlijk' kunstwerk Weiwerd mag blijven

WEIWERD - Het kunstwerk Zeewijzers op de rotonde in de provinciale weg N991 bij Weiwerd wordt aangepast en mag blijven staan.



via http://ift.tt/1CYKZjr

Forse stijging waterschapsbelasting

We zijn de afgelopen zes jaar een stuk meer gaan betalen aan waterschapsbelasting. Dat heeft het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen becijferd in aanloop naar de verkiezingen voor de waterschapsbesturen in maart. Ze keken hiervoor naar de ontwikkeling van de heffingen in de bestuursperiode 2009-2015.








via http://goo.gl/XXddSW

Demonstranten zijn weg uit Gasterrapand

GRONINGEN - Tien demonstranten van actiegroep GroenFront zijn maandag het gebouw van GasTerra aan de Stationsweg in Groningen binnengedrongen. De actiegroep demonstreert tegen het gasbeleid.



via http://ift.tt/1xYKEdG

'Noordelijk landsdeel onzinnig'

GRONINGEN - Samenvoeging van de provincies Groningen en Drenthe is wel het laatste waar de VVD in Groningen zich mee bezig moet houden. ,,Zijn ze gek geworden?''



via http://ift.tt/1zOGECa

NS: Intercity eindelijk langer op zaterdag

GRONINGEN - NS verlengt met ingang van 7 februari de intercity's van Groningen en Assen naar de Randstad op zaterdagochtenden.



via http://ift.tt/1ylCaw6

Forse stijging waterschapsbelasting

We zijn de afgelopen zes jaar een stuk meer gaan betalen aan waterschapsbelasting. Dat heeft het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen becijferd in aanloop naar de verkiezingen voor de waterschapsbesturen in maart. Ze keken hiervoor naar de ontwikkeling van de heffingen in de bestuursperiode 2009-2015.








via http://goo.gl/C7eBgN

Update: Actie GroenFront voorbij

GRONINGEN - Tien demonstranten van actiegroep GroenFront zijn maandag het gebouw van GasTerra aan de Stationsweg in Groningen binnengedrongen. De actiegroep demonstreert tegen het gasbeleid.



via http://ift.tt/15BBKuC

Protest tegen uitbreiding mesterij bij Ter Apel

SELLINGEN - De Partij voor de Dieren (PvdD) voert dinsdagavond actie tegen de uitbreiding van een varkensmesterij in de buurtschap De Maten, bij Ter Apel. Ze doet dat voor het gemeentehuis in Sellingen.



via http://ift.tt/1tgpYB2

Actie GroenFront voorbij

GRONINGEN - Tien demonstranten van actiegroep GroenFront zijn maandag het gebouw van GasTerra aan de Stationsweg in Groningen binnengedrongen. De actiegroep demonstreert tegen het gasbeleid.



via http://ift.tt/1tgpWZO

RadarAdvies doet onderzoek binnen Synergon

Radar Advies uit Amsterdam doet in opdracht van het bestuur van werkvoorzieningschap Synergon een onafhankelijk onderzoek naar Synergon.



via http://ift.tt/1CrWBxB

Geert W.: ‘Ik heb Daniella niet vermoord’

GRONINGEN - Het strafproces rond de gewelddadige dood van Daniella van Bergen dat vorige week maandag begon, is vanmiddag afgerond. Hoofdverdachte Geert W. die zich tijdens het proces beriep op zijn zwijgrecht, sprak de rechtbank kort toe. Hij had recht op het laatste woord.



via http://ift.tt/1tfRKxx

Carillon Martinitoren heeft zusje

GRONINGEN - Het carillon van de Martinitoren heeft er nu ook officieel een ‘zusje' bij. Het minicarillon met achttien klokken is om bezoekers zelf te laten ervaren hoe het is om beiaardier te zijn. Het staat op de luidzolder van de toren.



via http://ift.tt/1ELT8te

Protest tegen gaswinning

Een tiental actievoerders heeft zich maandagochtend vastgeketend in het hoofdgebouw van gashandelshuis GasTerra om te demonstreren tegen de gaswinning in Groningen.












via http://goo.gl/TsxYRL

Vertrek Van der Velde bij milieuclub is geldkwestie

GRONINGEN - Siegbert van der Velde stapt per 1 februari op als directeur van de Natuur en Milieufederatie Groningen. Hij vindt de financiële middelen bij NMFG onderhand ontoereikend om de belangen van natuur en milieu zo goed mogelijk te kunnen dienen.



via http://ift.tt/1JsxxZA

Brandweerkazerne Bierum naar andere plek

BIERUM - De nieuwe brandweerkazerne van Bierum komt aan de Spijksterweg. Die plek zou beter zijn dan de Luingaweg, waar de kazerne nu staat.



via http://ift.tt/15BSfqR

Update: GroenFront voert actie bij GasTerra

GRONINGEN - Tien demonstranten van actiegroep GroenFront zijn maandag het gebouw van GasTerra aan de Stationsweg in Groningen binnengedrongen. De actiegroep demonstreert tegen het gasbeleid.



via http://ift.tt/1JsrrIw

Protest over gaswinning

Een tiental actievoerders heeft zich maandagochtend vastgeketend in het hoofdgebouw van gashandelshuis GasTerra om te demonstreren tegen de gaswinning in Groningen. Dat meldt actiegroep GroenFront.








via http://goo.gl/VJeyPa

Webeditie DvhN weer te lezen

Wegens technische problemen was de iKrant van DvhN maandagochtend tijdelijk niet beschikbaar. Inmiddels zijn alle edities weer te lezen.



via http://ift.tt/1uQ6u7r

Directeur Natuur- en Milieufederatie Groningen weg

GRONINGEN - De Natuur en Milieufederatie Groningen moet op zoek naar een nieuwe directeur. De huidige, Siegbert van der Velde (vooraan op de foto met zijn Drentse collega Reinder Hoekstra), stopt per 1 februari en zet zijn loopbaan als zelfstandig adviseur voort.



via http://ift.tt/1GXJOHu

Messenzwaaier Groningen was 23-jarige dakloze

Het lijkt erop dat de man die gisteren in Groningen met twee vleesmessen rondliep, zichzelf heeft verwond nadat de politie gericht op hem had geschoten. Daarna sprong hij in het kanaal langs de Ubbo Emmiussingel, waar het Groninger Museum aan ligt. Dat heeft de politie gemeld. Het gaat om een 23-jarige man die geen vast adres had in de stad.



via http://goo.gl/y1xeDn

GroenFront voert actie bij GasTerra

GRONINGEN - Tien demonstranten van actiegroep GroenFront zijn maandag het gebouw van GasTerra aan de Stationsweg in Groningen binnengedrongen. De actiegroep demonstreert tegen het gasbeleid.



via http://ift.tt/1ELlZ0T

Man krijgt kopstoot tijdens concert

GRONINGEN - Een 24-jarige inwoner van Amsterdam heeft zondagavond een 34-jarige man uit Groningen een kopstoot gegeven in een café aan het Boterdiep.



via http://ift.tt/1xXl0pH

Groninger krijgt kopstoot tijdens concert

GRONINGEN - Een 24-jarige inwoner van Amsterdam heeft zondagavond een 34-jarige man uit Groningen een kopstoot gegeven in een café aan het Boterdiep.



via http://ift.tt/1ELiuHu

Oplossing na brand bij huisarts Sappemeer

SAPPEMEER - Huisarts Nanno Groeneveld uit Sappemeer ontvangt zijn patiënten voorlopig in de praktijk van zijn collega Tuinstra in Hoogezand.



via http://ift.tt/1Js4EMU

Oplossing na brand bij huisarts

SAPPEMEER - Huisarts Nanno Groeneveld uit Sappemeer ontvangt zijn patiënten voorlopig in de praktijk van zijn collega Tuinstra in Hoogezand.



via http://ift.tt/1CrmltJ

Oplossing voor patiënten na brand bij huisarts

SAPPEMEER - Huisarts Nanno Groeneveld uit Sappemeer ontvangt zijn patiënten voorlopig in de praktijk van zijn collega Tuinstra in Hoogezand.



via http://ift.tt/1GXq2vI

Auto's botsen op elkaar op A7 bij Marum

FRIESCHEPALEN - Op de A7 vanuit Groningen staat tussen Marum en Boerakker een file van ongeveer 7 kilometer.



via http://ift.tt/1Js1lWb

'Man sneed eigen keel door'

De man die zondag in Groningen werd neergeschoten omdat hij met slagersmessen liep te zwaaien, zou niet alleen geprobeerd hebben om voorbijgangers neer te steken. Hij zou ook zichzelf ernstig hebben verwond. Volgens ooggetuigen sneed de man zijn eigen keel door.








via http://goo.gl/QZGYfQ

Neergeschoten man in Groningen is 23-jarige

GRONINGEN - De man die zondagavond bij het Groninger Museum is neergeschoten door agenten en daarna overleed is een 23-jarige man die geen vast woonadres in de stad had.



via http://ift.tt/1zMR5pL

Video: dj klopt aan de deur Hilversum

GRONINGEN/STADSKANAAL - De 15-jarige Jan Paul Beukema uit Stadskanaal ambieert een toekomst als DJ voor een landelijke omroep. Hij draait warm met radioprogramma's voor stadszender OOG Radio en RTV Stadskanaal en wordt daarbij begeleid in ‘Hilversum'.



via http://ift.tt/1Bdf64B

Ter Apel geteisterd door diefstallen

TER APEL - Binnen een week heeft de politie zeven mensen uit het asielzoekerscentrum Ter Apel opgepakt voor grootschalige winkeldiefstal en heling. De middenstand klaagt over het grote aantal diefstallen.



via http://ift.tt/15zdqJG

zondag 25 januari 2015

Fans willen meer fans in Groene Kathedraal

GRONINGEN - De harde kern van FC Groningen supporters heeft andere fans zondag opgeroepen om de bekerwedstrijd van de club, woensdagavond tegen Vitesse, niet te negeren.



via http://ift.tt/1CqCjnU

Buik gastanker gevuld in Groningen

GRONINGEN - Aan het Eemskanaal in Groningen is dit weekeinde de buik van de nagelnieuwe gastanker Sefarina gevuld.



via http://ift.tt/15xJKwM

Particulieren nemen kijkje bij Hooghoudt

GRONINGEN - Bijna tweehonderd particulieren hebben dit weekeinde een bezoek gebracht aan destilleerderij Hooghoudt in Groningen. De 126 jaar oude jeneverstokerij hield voor het eerst excursies voor individuele bezoekers.



via http://ift.tt/1BaNL2Z

Veiliger Jipsinghuizen kost 120 mille

JIPSINGHUIZEN - Het verbeteren van de verkeerssituatie in Jipsinghuizen kost 120.000 euro. Schooldirecteur Sander Zijlstra hoopt dat de gemeenteraad dat geld op tafel legt.



via http://ift.tt/1xUZ2n9

'Messenzwaaier Groningen verwondde zichzelf'

Het lijkt erop dat de man die vandaag in Groningen met twee vleesmessen rondliep, zichzelf heeft verwond nadat de politie gericht op hem had geschoten. Daarna sprong hij in het kanaal langs de Ubbo Emmiussingel, waar het Groninger Museum aan ligt. Dat heeft de politie gemeld.



via http://goo.gl/yzW9U9

‘Schatten van Maarland' in Zilverkamer verlengd

APPINGEDAM - De expositie ‘Schatten van Maarland' in museum de Groninger Zilverkamer in Appingedam wordt vanwege de grote belangstelling een maand verlengd.



via http://ift.tt/15xdcCU

Veiling inventaris standbouwer Warffum

WARFFUM - Op last van de Belastingdienst Groningen wordt 28 januari de inventaris van Timmer Standbouw & Verhuur in Warffum geveild.



via http://ift.tt/1C2kFs3

Geslaagde actie voor Make-A-Wish in Leek

LEEK - Met een Crazy Volleybal Event in de Rodenburghal in Leek hebben studenten van de Hanzehogeschool Groningen € 753, 93 opgehaald voor Make-A-Wish Nederland, die wensen vervuld van kinderen met een levensbedreigende ziekte.



via http://ift.tt/15wZYGj

Gewapende man overlijdt na politieschot

GRONINGEN - De politie heeft zondag in Groningen op een man geschoten die in de buurt van het station en het Groninger Museum met messen liep te zwaaien en mensen probeerde aan te vallen. De man is inmiddels overleden



via http://ift.tt/15wZYpO

Actiedag voor behoud zandstrand Garnwerd

GARNWERD Inwoners van Garnwerd leggen zich niet neer bij de gedwongen sluiting van het strandje bij Garnwerd aan Zee en houden 7 februari een actiedag.



via http://ift.tt/1B9Teaf

Politie schiet gewapende man dood

GRONINGEN - De politie heeft zondag in Groningen een man doodgeschoten die in de buurt van het Groninger Museum met messen liep te zwaaien en mensen probeerde aan te vallen.



via http://ift.tt/1zK3fQh

Politie Groningen schiet gewapende man dood

De politie heeft in Groningen een man doodgeschoten die in de buurt van het Groninger Museum met messen liep te zwaaien en mensen probeerde aan te vallen. Agenten losten een schot, waarna de man in het water terechtkwam. Toen de politie hem eruit wilde halen, bleek hij te zijn overleden.



via http://goo.gl/jD3ssf

Gewonden bij schietpartij in Stad

GRONINGEN - Bij een schietpartij bij het Groninger Museum zijn vandaag meerdere gewonden gevallen. Volgens ooggetuigen liep iemand met een mes te zwaaien en zou hij mensen verwond hebben. Vervolgens is de man door de politie neergeschoten en in het water bij de hoek Ubbo Emmiussingel - Ubbo Emmiusstraat beland. De man zou inmiddels uit het water zijn gehaald en is er zeer slecht aan toe.



via http://ift.tt/15wR77s

Gewonden bij schietpartij in Groningen

GRONINGEN - Bij een schietpartij bij het Groninger Museum zijn vandaag meerdere gewonden gevallen. Volgens ooggetuigen liep iemand met een mes te zwaaien en zou hij mensen verwond hebben. Vervolgens is de man door de politie neergeschoten en in het water bij de hoek Ubbo Emmiussingel - Ubbo Emmiusstraat beland. De man zou inmiddels uit het water zijn gehaald en is er zeer slecht aan toe.



via http://ift.tt/1tdjNOe

Stadsbeiaardier Martinitoren krijgt concurrentie

GRONINGEN - Bezoekers van de Martinitoren in Groningen kunnen voortaan zelf ervaren hoe het is om een carillon te bespelen. Ze mogen hun gang gaan op een nieuw demonstratiecarillon dat op de luidzolder staat.



via http://ift.tt/1CT5s9B

Botsing op A7 bij Scheemda

SCHEEMDA - Twee auto's zijn zondagmiddag op de A7 bij Scheemda, in de richting Groningen, tegen elkaar gebotst.



via http://ift.tt/1B9cUuS

Bierpomp blijft open voor s(z)oepleden De Hunze

GRONINGEN - De Koninklijke Groninger Roeivereniging De Hunze heeft als eerste sportvereniging in de stad Groningen het keurmerk van alcoholbewuste sportkantine gekregen. Vrijwilligers hingen het bijbehorende bord meteen achter de bar op.



via http://ift.tt/15vPyH4

Tiener mishandeld na gooien sneeuwballen

GRONINGEN - Een 67-jarige man uit Groningen is zaterdagmiddag aangehouden op verdenking van mishandeling van een 13-jarige jongen.



via http://ift.tt/1JoNQGz

Man Oude Pekela bedreigt portiers Veendam

VEENDAM - Een 19-jarige man uit Oude Pekela is zaterdagnacht aangehouden nadat hij portiers een café aan het Prins Hendrikplein in Veendam had bedreigd.



via http://ift.tt/15vynp5

Man Groningen verdacht van poging tot inbraak

GRONINGEN - Een 20-jarige man uit Groningen is zaterdagnacht aangehouden op verdenking van een inbraakpoging.



via http://ift.tt/1JFkj9U

Woning Blijham flink beschadigd door brand

BLIJHAM - Een woning aan de Schoollaan in Blijham is zaterdagnacht flink beschadigd door een schoorsteenbrand die oversloeg naar de bovenvedieping.



via http://ift.tt/1EHI8gr

zaterdag 24 januari 2015

Brand bij huisarts Groeneveld

SAPPEMEER - Een fel uitslaande schoorsteenbrand heeft een groot deel verwoest van de woning van huisarts Nanno Groeneveld aan de Noorderstraat in Sappemeer.



via http://ift.tt/18bZE1F

(update 2) Brand in Sappemeer

SAPPEMEER - De brandweer van Hoogezand is zaterdag tegen het begin van de avond uitgerukt voor een brand in huisartsenpraktijk Groeneveld aan de Noorderstraat 37 in Sappemeer. Zojuist is het sein brand meester gegeven.



via http://ift.tt/1tbeGOy

(update) Brand in Sappemeer

SAPPEMEER - De brandweer is zaterdag tegen het begin van de avond uitgerukt voor een brand in huisartsenpraktijk Groeneveld aan de Noorderstraat 37 in Sappemeer.



via http://ift.tt/1L6lZNc

Woning in brand in Sappemeer

SAPPEMEER - Aan de Noorderstraat in Sappemeer staat een woning in de brand. De vlammen slaan uit het dak van het karakteristieke woonhuis. De brandweer is ter plaatse.



via http://ift.tt/1Bo0ged

Brand in Sappemeer

SAPPEMEER - De brandweer is zaterdag tegen het begin van de avond uitgerukt voor een brand in een gebouw aan de Noorderstraat 37 in Sappemeer.



via http://ift.tt/1EFxDdq

RUG krijgt Friese afdeling

Friesland krijgt weer universitair onderwijs. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) opent op 1 mei in Leeuwarden de University Campus Fryslân. Dat heeft de RUG zaterdag bekendgemaakt.








via http://goo.gl/DqsCME

Foto-expositie Hollands Hoop in Overschild

OVERSCHILD - In het dorpshuis in Overschild is zaterdagmiddag de foto-expositie van Jur Oster over Hollands Hoop geopend.



via http://ift.tt/15rKl34

't Speulparadies Beerta winnaar Kern met Pit

SLOCHTEREN - 't Speulparadies in Beerta is zaterdagmiddag uitgeroepen tot de provinciale trofeewinnaar Kern met Pit.



via http://ift.tt/1xPgPfz

Kind op slee in kritieke toestand

Een jongetje van een jaar of 5 is zaterdagmiddag in Assen met zijn slee te water geraakt. Het kind is in kritieke toestand naar het ziekenhuis in Groningen gebracht.












via http://goo.gl/kxtkyu

Zuidhorn heft te hoge bouwleges

ZUIDHORN - Inwoners van de gemeente Zuidhorn krijgen soms een te hoog bedrag aan bouwleges opgelegd. Die klacht uit oud-CDA-fractievoorzitter Feitze van Zwol in een brief aan de gemeenteraad.



via http://ift.tt/1CBcnGx

Man Zuidbroek verdacht van mishandeling

ZUIDBROEK - Een 46-jarige man uit Zuidbroek is vrijdagavond aangehouden op verdenking van mishandeling.



via http://ift.tt/1Bn7Plx

Duo aangehouden om bezit harddrugs

WINSCHOTEN - De politie heeft vrijdagavond twee mannen op de Beertsterweg in Winschoten aangehouden wegens het bezit van verdovende middelen.



via http://ift.tt/18auYOt

Gewapende overval in Groningen

GRONINGEN - Een cafetaria aan Kajuit in Groningen is vrijdagavond overvallen.



via http://ift.tt/18av0Wq

Straatroof in Groningen

GRONINGEN - Op vrijdagavond rond negen uur is een 21-jarige Groninger in de Nieuwe Ebbingestraat beroofd van zijn telefoon.



via http://ift.tt/1EdnAz3

Zwarte zeehond bij Zeehondencrèche

PIETERBUREN - Zeehondencrèche Pieterburen heeft vrijdagnacht een zeer bijzondere zeehondenpup opgevangen.



via http://ift.tt/1CN8dZM

Man steelt fiets in Groningen

GRONINGEN - Een 56-jarige man uit Groningen is vrijdagmiddag aangehouden terwijl hij op de Coehoornsingel een fiets aan het stelen was.



via http://ift.tt/1CN4RG8

Foto van de week: Een naam en een gezicht

WESTERBORK - Anonieme slachtoffers een naam geven, dat is mede het doel van een voorleesmarathon in het voormalig kamp Westerbork. Tal van vrijwilligers, onder wie Koning Willem-Alexander, lezen de namen voor van de 102.000 Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's zijn vermoord. Soms krijgen de slachtoffers niet alleen een naam, maar ook een gezicht, zoals blijkt op deze foto die Jaspar Moulijn donderdagavond maakte bij het begin van de marathon.



via http://ift.tt/18aiTZn

Arriva meldt storingen

Het treinverkeer op de trajecten Groningen-Roodeschool en Groningen-Delfzijl ondervindt hinder van sein- en wisselstoringen.



via http://ift.tt/1CzWPTy

DVHN Weekend: Wat je gelezen moét hebben

Het is weekend. Tijd om eens op de bank te kruipen met de beste nieuwsartikelen. Dit is een overzicht van wat je dit weekend echt niet mag missen.



via http://ift.tt/1Jkje9c

Dagblad vertraagd

Door een technische storing is de productie van het Dagblad van het Noorden vertraagd. De krant wordt in de loop van de dag alsnog bezorgd.



via http://ift.tt/1uFBUgN

Boer Geert en zijn vrienden

MUSSEL - Het ene moment steek je asperges, het andere moment citeren Boer zoekt Vrouw-liefhebbers je bij het koffiezetapparaat op het werk.



via http://ift.tt/1yG4nCx

Ramen dicht na vechtpartij

GRONINGEN - Afgelopen week trok burgemeester Peter den Oudsten de vergunning in van negen prostitutiebedrijven in het A-kwartier. De reden daarvoor dateert uit 2007, het EK voetbal voor spelers onder 21 jaar. Zo blijkt uit een spoor van rechterlijke uitspraken.



via http://ift.tt/1yFNfNp

Vissers naar politie om vernielde fuiken

LAUWERSOOG - De Urker vissersfamilie Anja en Bertus Keuter doet aangifte wegens vernieling afgelopen week van zo'n twintig fuiken in het Lauwersmeer.



via http://ift.tt/1JxcjI6

Leeuwarden krijgt dependance RUG

LEEUWARDEN - Met op termijn een mogelijk aantal van duizend studenten vestigt de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een faculteit in Leeuwarden.



via http://ift.tt/1z1tLVp

vrijdag 23 januari 2015

Overval op cafetaria Groningen

GRONINGEN - In een cafetaria aan de Kajuit in de Groninger wijk Lewenborg is vrijdagavond rond tien uur een overval gepleegd door een nog onbekende persoon.



via http://ift.tt/1yZPddv

2014 succesvol voor Groningse musea

GRONINGEN - Veel musea en andere erfgoedinstellingen in Groningen kijken terug op een succesvol 2014.



via http://ift.tt/1wsXU8H

Schadeclaims voor afwezigheid kazerne

EEMSHAVEN - De bedrijven in de Eemsdelta houden de 23 Groningse gemeenten, die samen de Veiligheidsregio vormen, volledig verantwoordelijk voor schade bij branden in de Eemshaven.



via http://ift.tt/1t82Nc4

‘Legezetelpartij' Bedum toch weer politiek actief

VEENDAM/BEDUM - Zestien lokale partijen nemen deel aan de nieuwe groepering Groninger Belang die op 18 maart meedoet aan de statenverkiezingen in Groningen.



via http://ift.tt/1JiuaEr

Poolse journalisten over Groningen

GRONINGEN - Sinds eind oktober vliegt Wizz Air van Groningen Airport Eelde naar Gdansk. Een groep Poolse journalisten reisde begin november naar Groningen om een kijkje te nemen. Uit hun publicaties blijkt verbazing.



via http://ift.tt/15xqFeh

MIES haalt beroemde expert basisinkomen naar Groningen

GRONINGEN - Guy Standing houdt woensdag 28 januari in Groningen een openbare lezing over zijn ervaringen met experimenten met een onvoorwaardelijk basisinkomen.



via http://ift.tt/15xqHD3

‘Lege zetelpartij' Bedum toch weer politiek actief

VEENDAM/BEDUM - Zestien lokale partijen nemen deel aan de nieuwe groepering Groninger Belang die op 18 maart meedoet aan de statenverkiezingen in Groningen.



via http://ift.tt/1t6P19D

Vrouw op hoofd geslagen bij mislukte straatroof

GRONINGEN - Een nog onbekende man heeft donderdagavond rond half twaalf geprobeerd een 42-jarige vrouw van haar tas te beroven in de Ranonkelstraat in de Groninger wijk Selwerd.



via http://ift.tt/1EBECUQ

Vrouw op hoofd geslagen bij poging straatroof

GRONINGEN - Een nog onbekende man heeft donderdagavond rond half twaalf geprobeerd een 42-jarige vrouw van haar tas te beroven in de Ranonkelstraat in de Groninger wijk Selwerd.



via http://ift.tt/1EakrQt

Code oranje wegens ijzel en sneeuw

GRONINGEN/ASSEN - Het KNMI heeft voor vanavond en vannacht code oranje afgegeven. Er wordt in het hele land gladheid door ijzel verwacht. In het oosten van het land kan het ook gaan sneeuwen.



via http://ift.tt/1GHYESj

Drijvende bok stremt Eemskanaal voor grote takelklus

GRONINGEN - De drijvende bok Triton uit Delfzijl stremt het Eemskanaal in Groningen voor een grote takelklus bij havenbedrijf Ritsema.



via http://ift.tt/1zDdoOx

Geert W. wil oefenen voor laatste woord

GRONINGEN - Het strafproces rond de gruwelijke dood van de 20-jarige Daniella van Bergen uit Groningen wordt maandag afgerond.



via http://ift.tt/1xJzVDN

Geert S. wil oefenen voor laatste woord

GRONINGEN - Het strafproces rond de gruwelijke dood van de 20-jarige Daniella van Bergen uit Groningen wordt maandag afgerond.



via http://ift.tt/1yCmglJ

Zwartwitte wereld in Groningen

GRONINGEN - Lichte vorst, nevel en zon. Door plaatselijk zeer wisselende omstandigheden ziet de wereld in Groningen er hier en daar binnen een paar honderd meter compleet anders uit. De gladheid kan even snel verdwijnen als een mooie witte wereld ontstaan. Dat gebeurt als in mist en bij vorst waterdamp overgaat in ijs. Dat is vooral goed te zien op auto's, fietsen, gras en struiken, zoals hier in de stad Groningen. Komende nacht wordt tijdens de overgang naar een regenachtige zaterdag (natte) sneeuw en kan op ijzel verwacht.



via http://ift.tt/1yCmdq4

Boswachter waagt zich op spiegelgladde ijsvloer

MARUM - Het was even aftasten, maar het lukt. Ruben Dijkhuizen van Staatsbosbeheer ontdekte dat schaatsen op natuurijs al kan in Groningen. In het natuurgebied Marumerlage, langs de A7 bij Marum, waagde hij het erop, samen met stagiair Mark Veenstra. Al snel sloten anderen aan. Niet voor iedereen ging dat goed, een jongen uit de buurt moest met natte broekspijpen naar huis.



via http://ift.tt/1yMxvse

Jongen in bezit van gestolen telefoon

GRONINGEN - Een 15-jarige jongen uit Appingedam is door de politie aangehouden omdat hij een gestolen mobiele telefoon in zijn bezit had.



via http://ift.tt/1Jt4cfC

Hennepkwekerij ontdekt in Groningen

GRONINGEN - Vier mannen zijn donderdag opgepakt omdat ze hennepplanten kweekten in een woning aan de Nijensteinheerd. Een voorbijganger vond het verdacht dat de mannen vuilniszakken naar een aanhangwagen sleepten en belde de politie.



via http://ift.tt/1JhcysD
HENNEPKWEKERIJ IN GRONINGEN ONTDEKT -



via http://ift.tt/1CYCqpb

Man steelt platenspeler in Hoogeveen

HOOGEVEEN -



via http://ift.tt/1CYCq8J

Twee jaar cel voor fatale vuistslag Korreweg

GRONINGEN - De rechtbank heeft een 24-jarige man uit Groningen veroordeeld tot twee jaar celstraf wegens zware mishandeling met de dood tot gevolg.



via http://ift.tt/1yBRpFW

Redactie DvhN levert uren in om banen te sparen

GRONINGEN - Op de redacties van Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant verdwijnen 19 banen minder dan gepland. De redactieleden hebben vrijwillig werktijd ingeleverd.



via http://ift.tt/1E9Dc6A

Fietstunnel onder Hoofdstation Groningen

GRONINGEN - De fietstunnel bij het Hoofdstation in Groningen komt er definitief. Dat heeft wethouder Paul de Rook bekendgemaakt.



via http://ift.tt/1CrOXU2

Video: Even weer leeft de Fivel

FIVELINGO - In samenwerking met het Kenniscentrum Landschap van de Rijksuniversiteit Groningen, presenteren Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant Mijn Streek. Dit is een 30-delige serie wandel- en fietstochten, verdeeld over Groningen, Friesland en Drenthe.



via http://ift.tt/1CrL9SE

Verkeer Noorden ondervindt veel hinder

GRONINGEN - Het verkeer in Noord-Nederland heeft vrijdagochtend veel hinder ondervonden van diverse ongelukken, gladheid en dichte mist.



via http://ift.tt/1yWIroJ

Dakloze Stadjer aangevallen door hond

GRONINGEN - Een 54-jarige dakloze man uit Groningen is donderdagnacht aangevallen door een hond.



via http://ift.tt/1yWAdNi

Hond valt zwerver aan

Een 54-jarige dakloze is in Groningen ernstig gewond geraakt bij een aanval door een hond. De hevig bloedende man werd gevonden bij een bushalte op het Gedempte Zuiderdiep.












via http://goo.gl/cO4GHJ

Wieken molen in rouwstand na dodelijk ongeluk

GRONINGEN - Je oog moet er even op vallen, maar het is een bijzonder gezicht: Korenmolen Wilhelmina in Noorderhoogebrug staat in de rouwstand.



via http://ift.tt/1CXAE7X

Van der Heyden houdt ‘Benefrietactie'

Een ‘benefrietactie', goeie naam. Hoe kwam u hierbij?



via http://ift.tt/1xI2FfZ

Bosman is rechts, met sociale inborst

GRONINGEN - André Bosman, de nieuwe VVD-woordvoerder gaswinning, is onbekend met het complexe, lastige aardbevingsdossier. De ex-F-16-piloot geldt als een ruwe bolster, blanke pit.



via http://ift.tt/15j5Kvf

Herindeling kost miljoenen

APPINGEDAM - Een grootschalige herindeling gaat gepaard met een fors financieel nadeel. Dat blijkt uit onderzoeken van de zeven gemeenten in Noord-Groningen.



via http://ift.tt/1JfIaPe

Ziekenhuis laat asbest zitten

GRONINGEN - De helft van de ziekenhuizen in het Noorden weet niet precies waar asbest in de gebouwen zit en of dat gevaar oplevert voor patiënten en personeel.



via http://ift.tt/1EzlTcn

donderdag 22 januari 2015

Pleidooi voor anticonceptie zwakbegaafden

GRONINGEN - Directeur Martin Sitalsing van Jeugdbescherming Noord pleit voor een verplichte anticonceptie bij mensen die bewezen ongeschikt zijn voor kinderen. Hij doet zijn uitspraken vlak na de rechtszaak over de gruwelijke dood van Daniëlla van Bergen.



via http://ift.tt/1CH0Bbs

Haren praat met twee provincies over fusie

HAREN - De provincies Groningen en Drenthe gaan snel met de gemeente Haren in gesprek over de herindeling. Een meerderheid in de gemeenteraad van Haren wil geen 'bijwagentje' worden van de stad Groningen en geeft de voorkeur aan een fusie met de gemeente Tynaarlo.



via http://ift.tt/15h7p4j

Sluiting school Rhederbrug lijkt onafwendbaar

WEDDE - De gemeenteraad van Bellingwedde heeft donderdagavond besloten de openbare basisschool in het grensdorpje Rhederbrug niet zelf in de benen te houden. Waardoor sluiting onafwendbaar lijkt.



via http://ift.tt/1E7hWhK

NAM licht eerst raad Bellingwedde voor

WEDDE - De NAM praat in februari alleen met de gemeenteraad van Bellingwedde. Dat heeft die raad donderdagavond besloten.



via http://ift.tt/1GDavRy

Ruiters: handen af van crossheuvel Tripsbos

SAPPEMEER - De crossheuvel in het Adriaan Tripbos bij Sappemeer moet toegankelijk blijven voor ruiters en mountainbikers. Staatsbosbeheer belegde donderdagavond een informatiebijeenkomst in hotel De Gouden Zon in Sappemeer. Daar kwamen zo'n vijftig mensen op af.



via http://ift.tt/1E7hW1a

Grote problemen bij voetbalclubs Stad

GRONINGEN - De situatie waarin voetbalclubs in de stad zich bevinden is dramatisch. De economische recessie hakt er keihard in. Voorzitter Jan Buitenhuis van Oranje Nassau schetste donderdagavond in het stadhuis een somber beeld van de positie waarin de Groninger amateurclubs zich bevinden. Hij deed dat tijdens een zogeheten expertmeeting over de sport. De gemeenteraad wilde daar van de sportwereld horen wat er leeft en speelt. In het voetbal leven vooral zorgen, zei Buitenhuis. ,, Veel clubs hebben geen vlees meer op de botten.''



via http://ift.tt/1ExN07I

Vlagtwedde: geen windmolens bij De Maten

DE MATEN - Burgemeester en wethouders van de gemeente Vlagtwedde willen niet dat windmolens komen te staan bij de buurtschap De Maten. Ze laten dat weten aan de collega's in Emmen.



via http://ift.tt/1ExN1Zg

Ruiters: handen af van crossheuvel in Tripsbos

SAPPEMEER - De crossheuvel in het Adriaan Tripbos bij Sappemeer moet toegankelijk blijven voor ruiters en mountainbikers. Staatsbosbeheer belegde donderdagavond een informatiebijeenkomst in hotel De Gouden Zon in Sappemeer. Daar kwamen zo'n vijftig mensen op af.



via http://ift.tt/1CVsKvL

George Verberg Stipendium voor Aili Zhang

GRONINGEN - Het George Verberg Stipendium 2014 is donderdag door wethouder Paul de Rook uitgereikt aan kunstenares Aili Zhang.



via http://ift.tt/1CmHEgy

Bedum koopt winkelpand

BEDUM - De gemeenteraad van Bedum heeft donderdagavond met algemene stemmen besloten het pand De Vlijt 10 aan te kopen voor 895.000 euro. Daarmee komt er plotseling vaart in de uitvoering van de centrumplannen.



via http://ift.tt/1E74qLd

Juf Hillie over boer Geert

Onderwijzeres Hillie Reitsema (60) uit Annen nam deel aan Boer zoekt vrouw. Ze ging mee midgetgolfen met boer Geert uit Mussel, maar werd door hem niet uitgekozen voor de logeerpartij op de boerderij. Hoe heeft ze haar deelname beleefd?



via http://ift.tt/1BMmucC

Friese muizenplaag krijgt staartje in buurprovincies

GRONINGEN/ASSEN - De eerste drommen muizen hebben zich gemeld op een tiental Groningse en Drentse bedrijven, maar een muizenplaag is het nog niet. ,,Het zijn nog incidentele meldingen”, constateert Wybren van Stralen, beleidsadviseur van LTO-Noord.



via http://ift.tt/1uz4r7v

Claim rechtbank na bommelding 'te ingewikkeld'

ZWOLLE - Het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank in Zwolle verzocht een schadeclaim die de rechtbank Noord-Nederland heeft ingediend, niet toe te kennen. De claim, naar aanleiding van een bommelding, is te ingewikkeld en onduidelijk, zei de officier van justitie. Het gaat om een bedrag van 60.202 euro.



via http://ift.tt/1zzzYYu

'Pakje moet niet alleen eng zijn'

Wil je mensen van de sigaretten af krijgen, dan red je het niet met enge plaatjes alleen. Als rokers alleen maar met gruwelgebitten en grote gezwellen geconfronteerd worden, „steken ze hun kop in het zand”. Dat zegt Carel Jansen, hoogleraar communicatie- en informatiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Jansen is gespecialiseerd in gezondheids- en angstcommunicatie.








via http://goo.gl/t65R6B

F-side Ajax zamelt geld in voor doodzieke peuter

Tijdens de wedstrijd Ajax-Groningen werden Ajax-mutsen uitgedeeld, die zo gewild waren dat een slimme steward op de tribune bedacht er een aantal te verzamelen om ze vervolgens door te verkopen. Een aantal Ajax-supporters van de harde kern wist een betere bestemming voor de opbrengst van de mutsen: een operatie voor de doodzieke peuter Nathaniël. Ze vorderden de mutsen terug van de steward.












via http://goo.gl/OydkFD

Golfplaten gedumpt op Museumplein Veendam

VEENDAM - Onbekenden hebben op en rondom het Museumplein in Veendam een hoeveelheid golfplaten gedumpt. Omdat dat materiaal asbest kan bevatten, heeft de gemeente donderdag onderzoek laten doen. Een gespecialiseerd bedrijf heeft geconcludeerd dat van asbest geen sprake was.



via http://ift.tt/1yNb3xr

Paard in de sloot

Paniek in het Groningse Zuidhorn: paard in de sloot! De brandweer in Groningen moest donderdagmiddag uitrukken om het volwassen beest te redden uit het ijskoude water.








via http://goo.gl/V5b32J

Onbekenden laten golfplaten achter op Museumplein

VEENDAM - Onbekenden hebben op en rondom het Museumplein in Veendam een hoeveelheid golfplaten gedumpt. Omdat dat materiaal asbest kan bevatten, heeft de gemeente donderdag onderzoek laten doen. Een gespecialiseerd bedrijf heeft geconcludeerd dat van asbest geen sprake was.



via http://ift.tt/1CkgQgT

Netflix en Popcorn Time populair in Noorden

GRONINGEN/ASSEN - In Delfzijl en Meppel zoeken de meeste mensen naar het illegale downloadprogramma Popcorn Time. Dat blijkt uit cijfers van zoekgigant Google. Het bedrijf houdt nauwkeurig bij waar mensen naar zoeken en vanaf welke locatie. Zo weet het bedrijf uit Moutain View ook dat het legale Netflix voornamelijk populair is in Oude Pekela en Roden.



via http://ift.tt/1uy6UPF

Ventweg langs N355 komt er

GRONINGEN/ZUIDHORN - De provincie Groningen heeft bijna 18 miljoen euro uitgetrokken voor de aanpak van de Friesestraatweg (N355) tussen Groningen en Zuidhorn.



via http://ift.tt/1GBfqma

Directeurswisselingen bij Zernike

ZUIDLAREN - Bob van den Berg (58), directeur van het Zernike College Rummerinkhof in Haren, neemt ook de locatie in Zuidlaren onder zijn hoede.



via http://ift.tt/1xD1z5h

Groningse actie ebolaslachtoffers

GRONINGEN - In diverse supermarkten in Groningen start donderdag een actie om voedsel in te zamelen voor landen die zijn getroffen door het ebola-virus. De stichting Phoenixx roept Stadjers op extra inkopen te dien en voedsel te doneren in de Phoenixx-box die in de winkel staat. Ook in scholen en wijkcentra is een box geplaatst.



via http://ift.tt/1BKfSvl

Zestal aangehouden voor diefstal

TER APEL - De politie heeft woensdagmiddag zes Oost-Europese mannen aangehouden op de Kapelweg omdat zij gestolen kleding en parfum bij zich in de auto hadden.



via http://ift.tt/1zynikt

Drietal aangehouden om drugs

GRONINGEN - Drie mannen uit Beilen van 19,24 en 25 jaar oud zijn woendagavond op de Sontweg aangehouden wegens drugsbezit.



via http://ift.tt/1CSKHev

Dealer aangehouden in Veendam

VEENDAM - Een 27-jarige man uit Foxhol is woensdagmiddag aangehouden in Veendam omdat hij vermoedelijk handelde in harddrugs.



via http://ift.tt/1BgOWjT

woensdag 21 januari 2015

‘Schuld aan ruïnering Meeden'

MEEDEN - Actiegroep Storm Meeden houdt met de aanwijzing van de locatie Windpark N33 de partijen PvdA, VVD, D66 en ChristenUnie verantwoordelijk voor ‘de totale ruïnering van het dorp Meeden'.



via http://ift.tt/1L1mfNo

Gestrande man (94) dood door kou

SAPPEMEER - Aan de Vosholen is Sappemeer is bij een bedrijf woensdagmorgen een dode man gevonden.



via http://ift.tt/1CdB0ci

Update: Lijk gevonden in Sappemeer

SAPPEMEER - Aan de Vosholen is Sappemeer is bij een bedrijf woensdagmorgen een dode man gevonden.



via http://ift.tt/1utiZFJ

Den Oudsten wil harde aanpak A-kwartier

GRONINGEN - Burgemeester Peter den Oudsten wil de drugsoverlast in het A-kwartier op harde wijze te lijf. In een actualiteitendebat in de gemeenteraad stelde hij woensdagmiddag een stevig pakket maatregelen voor. De raad moet daar binnenkort, waarschijnlijk in februari, over beslissen.



via http://ift.tt/1E2dBwc

Tolberters stappen naar hoogste rechter

TOLBERT/LEEK - Bewoners van het Meester Boonstraplantsoen in Tolbert stappen naar de Raad van State in Den Haag in een poging appartementenbouw op de plek van het voormalige dorpshuis alsnog te verhinderen.



via http://ift.tt/15yEji3

Video: Donar-speler leest voor in Grijpskerk

GRIJPSKERK - De Nationale Voorleesdagen werden woensdagochtend afgetrapt met het Voorleesontbijt. Deze dagen worden georganiseerd om lezen te stimuleren.



via http://ift.tt/1BFb0r6

Zwaargewonde bij Hoogezand

HOOGEZAND - Een 45-jarige inwoner van Harlingen raakte maandagavond bij een aanrijding op de A7 ernstig gewond.



via http://ift.tt/1sYltuK

Vroege treinen Groningen-Veendam vervallen donderdag

Als gevolg van werkzaamheden vervallen donderdagochtend vroeg treinen op het traject tussen Groningen en Veendam.



via http://ift.tt/1xxXShf

Opnieuw vernielingen bij strooiveld Appingedam

APPINGEDAM - En weer ging het mis. Op het strooiveld bij crematorium Stilleweer in Appingedam werden spullen vernield. Onlangs was het ook al raak op de naastgelegen begraafplaats.



via http://ift.tt/159pX6H

Lijk gevonden in Sappemeer

SAPPEMEER - Aan de Vosholen is Sappemeer is bij een bedrijf woensdagmorgen een dode man gevonden.



via http://ift.tt/1CAGtYp

Update: Brand verwoest woning Woldendorp

WOLDENDORP - In een woning aan de Zwaagweg in Woldendorp is woensdagochtend brand ontstaan. Een schoorsteenbrand sloeg door. De bovenverdieping staat in brand en de vlammen slaan uit het dak.



via http://ift.tt/1CaFdgW

Ene burgemeester over ander: beetje dom

GROOTEGAST - De Leekster VVD-burgemeester Berend Hoekstra is bij raadsleden uit met name buurgemeente Grootegast uit de gratie.



via http://ift.tt/1J7zFFO

Ploeg ID3 beheert Suikerunie

GRONINGEN - Ploeg ID3 gaat het terrein van de Suikerunie beheren. Het stadsbestuur verkoos Ploeg-combinatie boven De Suikerspin van het de stichting Urban Settlement.



via http://ift.tt/1COPXj0

Man Groningen aangehouden voor heling fietsen

GRONINGEN - Een 31-jarige man uit Groningen is dinsdagochtend aangehouden op verdenking van heling.



via http://ift.tt/1CaamRC

Loslopende hond krijgt meer ruimte in Stad

GRONINGEN - Het aantal loslooproutes voor honden in Groningen wordt de komende tijd behoorlijk uitgebreid. De afgelopen was er een proef met een loslooproute in het Noorderplantsoen. Die proef is succesvol verlopen, de route in het plantsoen wordt definitief.



via http://ift.tt/1CaamRy

Opsplitsen en optoppen huizen Stad aan banden

GRONINGEN - Groningen maakt een einde aan de ongebreidelde uitbreidingen van woonhuizen ten behoeve van jongerenhuisvesting. ,,We worden strenger als het gaat om vergunningaanvragen om van het bestemmingsplan af te wijken'', zegt wethouder Roeland van der Schaaf.



via http://ift.tt/1J7u81Y