donderdag 31 oktober 2013

Flink aantal niet-PvdA'ers stemt op lijsttrekker

GRONINGEN - De Groninger PvdA verwacht dat zeker 200 niet-leden meedoen aan de lijsttrekkersverkiezing. Tot gisteren hadden bijna 170 leden zich laten registreren als kiezer. Dat maakte de partij donderdagavond bekend in Het Dok, waar het eerste grote lijsttrekkersdebat werd gehouden tussen de twee sociaal-democratische kemphanen Roeland van der Schaaf en Carine Bloemhoff. Bloemhoff hamerde in dat debat op het belang van werkgelegenheid en bestrijden van jeugdwerkloosheid. Van der Schaaf zet vooral in samenwerking: in de partij, in de gemeenteraad in de samenleving.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10612643.ece/Flink-aantal-niet-PvdA'ers-stemt-op-lijsttrekker

Van den Berg zoekt met grote spoed waarnemer voor Bellingwedde

WEDDE - Commissaris der koning Max van den Berh heeft donderdagavond nogmaals laten weten dat hij met grote spoed een waarnemend burgemeester voor de gemeente Bellingwedde zoekt. Hij deed dat na overleg met de fractievoorzitters.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10612413.ece/Van-den-Berg-zoekt-met-grote-spoed-waarnemer-voor-Bellingwedde

Roep om fulltime waarnemer in Bellingwedde

WEDDE - Veel gemeenteraadsleden in Bellingwedde willen dat hun gemeente zo snel mogelijk een fulltime waarnemend burgemeester krijgt.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10611723.ece/Roep-om-fulltime-waarnemer-in-Bellingwedde

Betaald parkeren rond Noorderplantsoen

GRONINGEN - In de Noorderplantsoenbuurt en de Oranjebuurt wordt betaald parkeren ingevoerd. Dat stelt het college van B en W voor. De parkeerdruk is volgens het college 'onaanvaardbaar hoog'. Uit een peiling blijkt een tweederde meerderheid van de bewoners voor betaald parkeren.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10611673.ece/Betaald-parkeren-rond-Noorderplantsoen

Openstaande vragen in zedenzaak Delfzijl

DELFZIJL/APPINGEDAM - De politie heeft nog een aantal openstaande vragen over de zedenzaak die halverwege oktober speelde in Delfzijl/Appingedam. Op zondag 13 oktober omstreeks 15.45 uur werd een 4-jarig meisje uit de omgeving Gevelsteen in Delfzijl door een nog onbekende, vermoedelijk kale of kalende man meegenomen in een auto. Zij werd rond 16.30 uur in de omgeving van de Vrijheidslaan in Appingedam door een voorbijganger aangetroffen. Deze waarschuwde meteen de politie. Het bleek dat het meisje was misbruikt. Een team van de recherche is nog steeds bezig met het onderzoek.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10611393.ece/Openstaande-vragen-in-zedenzaak-Delfzijl

Verwoeste boerderij Midwolde wordt herbouwd

MIDWOLDE - De verwoeste rietgedekte schuur van de familie Knol in Midwolde wort op precies dezelfe manier herbouwd. Het rijksmonument werd maandag door de storm omver geblazen. "Het is oud, maar de staat was behoorlijk goed. We hadden nooit gedacht dat hij in zou storten", zegt Gerrit Knol.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10611383.ece/Verwoeste-boerderij-Midwolde-wordt-herbouwd

'Kabinet jaagt reiziger uit regionale trein'

Dat schrijven de provinciebesturen van Gelderland, Overijssel, Limburg, Friesland en Groningen donderdagmiddag in een brief aan de Tweede Kamer. ...



via http://goo.gl/cev4iy

Brandweer in actie voor gaslek in Veendam

VEENDAM - Bij graafwerkzaamheden aan de Julianalaan in Veendam ontstond donderdagochtend een gaslek. Voor de zekerheid werd de brandweer gewaarschuwd, maar het gat was snel gedicht en leverde geen gevaar op voor de omgeving.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10611253.ece/Brandweer-in-actie-voor-gaslek-in-Veendam

Gunstig belastingklimaat blijft in Eemsmond

UITHUIZEN - De gemeente Eemsmond geeft volgend jaar 10 procent minder uit aan onderhouden van wegen en gebouwen. Dat is ingegeven door de bezuinigingsdrift die nodig is. Voorzieningen komen niet in gevaar, zegt PvdA-wethouder Jan Dobma van financiën.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10611113.ece/Gunstig-belastingklimaat-blijft-in-Eemsmond

Supermarkten Haren elke zondag open

HAREN - Supermarkten in Haren mogen vanaf 1 december elke zondag open. De gemeenteraad wordt voorgesteld om met dit besluit akkoord te gaan. Burgemeester en wethouders hebben het plan besproken met winkeliersvereniging Ondernemend Haren. De raad beslist 25 november over de openstelling op zondag.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10611073.ece/Supermarkten-Haren-elke-zondag-open

Minder snelheidsduivels op de A7

GRONINGEN - Politie en justitie zeggen dat het snelheidsproject op de A7, dat eind dit jaar wordt afgesloten, vruchten afwerpt. Er worden minder extreme hardrijders gesignaleerd. Ook zou de gemiddelde snelheid op de weg afnemen. Als onderdeel van het project wordt er op de A7 intensief gesurveilleerd door de politie. De weg stond jarenlang bovenaan de lijst met meest gevaarlijke wegen in Groningen. In vijf jaar tijd vielen er ruim honderd ernstig gewonden en doden bij ongelukken. Reden voor politie en justitie, de provincie en Rijkswaterstaat om te beginnen met het project A7 Veilig.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10610843.ece/Minder-snelheidsduivels-op-de-A7

Hans Sietsma lijsttrekker voor GroenLinks Haren

HAREN - Hans Sietsma is gekozen tot lijsttrekker voor GroenLinks in Haren. Binnen de partij is hij nu bestuurslid en doet PR, communicatie en campagne. Sietsma is 57 jaar, vader van 3 kinderen, studeerde sociale psychologie in Groningen, woonde in de stad, in Hoogezand en nu in Haren en werkt als zelfstandig organisatieadviseur. De kandidatenlijst wordt gevuld door raadsleden Eric Schenkel en Marion Rohrich en oud-raadsleden Barbara Snabilié en Jeroen Niezen.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10610823.ece/-Hans-Sietsma-lijsttrekker-voor-GroenLinks-Haren

Bestuurder rijdt met nep-kenteken

MUSSELKANAAL - Een 35-jarige automobilist van Middenmeer heeft in Musselkanaal een proces-verbaal gekregen omdat hij met nep-kentekenplaten rondreed. Op zijn nummerbord stond I-love-13.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10610813.ece/Bestuurder-rijdt-met-nep-kenteken

Beiaardier eert Lou Reed met 'A Perfect day'

GRONINGEN - Vanaf het carillon van de Martinitoren klinkt zaterdagmorgen om half twaalf het lied A Perfect day van de zondag overleden rock-icoon Lou Reed. Beiaardier Auke de Boer brengt het nummer als hommage aan de New Yorker.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10610703.ece/Beiaardier-eert-Lou-Reed-met-'A-Perfect-day'

Commissaris: snel nieuwe waarnemer in Bellingwedde

WEDDE - Commissaris van de koning Max van den Berg praat zo snel mogelijk met de fractievoorzitters van de gemeenteraad in Bellingwedde. Op basis van dat overleg wil hij een nieuwe waarnemend burgemeester benoemen.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10610613.ece/Commissaris%3A-snel-nieuwe-waarnemer-in-Bellingwedde

Fotoserie: Het schitterendste zoutkristal

GRONINGEN - De zoutkristallen stralen je tegemoet in de Bernoulliborg op het Zernikecomplex in Groningen. Daar werd woensdagmiddag de finale van de Zoutkristalgroeiwedstrijd gehouden.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/fotoserie/article10610533.ece/Fotoserie%3A-Het-schitterendste-zoutkristal

Fotoserie: Zoutkristalgroeiwedstrijd

GRONINGEN - De zoutkristallen stralen je tegemoet in de Bernoulliborg op het Zernikecomplex in Groningen. Daar werd woensdagmiddag de finale van de Zoutkristalgroeiwedstrijd gehouden.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10610533.ece/Fotoserie%3A-Zoutkristalgroeiwedstrijd

Van der Linden stopt als profvoetballer

EMMEN - Antoine van der Linden stopt met betaald voetbal. De verdediger gaat zich nu volledig richten op een maatschappelijke loopbaan. Hij start per 1 november als medewerker op de commerciële afdeling van FC Emmen.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/sport/article10610063.ece/Van-der-Linden-stopt-als-profvoetballer

Reddingswerker slaat jongen (16)

SCHIERMONNIKOOG/LEEUWARDEN - Een 44-jarige man uit Schiermonnikoog is woensdag veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur, waarvan de helft voorwaardelijk. De rechter acht bewezen dat de man begin augustus een jongen uit Groningen meerdere keren hard met de vuist op het gezicht, hoofd en hals sloeg.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10610403.ece/Reddingswerker-slaat-jongen-%2816%29

'Start bouw megascholen Winsum over vier jaar'

WINSUM - Over grofweg vier jaar moet begonnen worden met de bouw van megascholen in de gemeente Winsum. Daarin gaan basisscholen uit Winsum en Baflo op. Dat is het streven van wethouder Wiebe Zorge. "We willen uiterlijk bouwen in 2018 en liever nog een jaar eerder."



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10610273.ece/'Start-bouw-megascholen-Winsum-over-vier-jaar'

Drie inbraken in Baflo en Winsum

BAFLO, WINSUM - Woensdagavond is er drie keer ingebroken in Baflo en Winsum. In Baflo brachten inbrekers een bezoekje aan woningen aan de Margrietlaan en de Irenelaan. Bij het huis aan de Irenelaan zag een buurtbewoonster rond acht uur een man op het dak van een schuurtje staan. Nadat ze anderen had gewaarschuwd, was de vogel gevlogen.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10610333.ece/Drie-inbraken-in-Baflo-en-Winsum

Oldambt wil nog niet betalen voor Opmaat-mensen

De meerderheid van de gemeenteraad van Oldambt wil voorlopig nog niet dat de gemeente geld uittrekt voor twee ontslagen medewerkers van stichting Opmaat.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10610123.ece/Oldambt-wil-nog-niet-betalen-voor-Opmaat-mensen

Ongeneeslijke 'vlinderziekte' toch te behandelen

GRONINGEN - De tot voor kort ongeneeslijke huidziekte EB is toch te behandelen door kleine gezonde stukjes huid te gebruiken. Vrijwel elke patiënt met deze ernstige aangeboren ziekte die bij kinderen ook wel 'vlinderziekte' wordt genoemd, heeft toch ook gezonde huidcellen. Dit blijkt uit onderzoek van klinisch geneticus Peter van den Akker aan het UMC Groningen. Hij promoveert op 6 november aan de Rijksuniversiteit Groningen.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10610103.ece/Ongeneeslijke-'vlinderziekte'-toch-te-behandelen

Ongeneeslijke 'vlinderziekte' toch te behandelen

GRONINGEN - De tot voor kort ongeneeslijke huidziekte EB is toch te behandelen door kleine gezonde stukjes huid te gebruiken. Vrijwel elke patiënt met deze ernstige aangeboren ziekte die bij kinderen ook wel 'vlinderziekte' wordt genoemd, heeft toch ook gezonde huidcellen. Dit blijkt uit onderzoek van klinisch geneticus Peter van den Akker aan het UMC Groningen. Hij promoveert op 6 november aan de Rijksuniversiteit Groningen.



via http://www.dvhn.nl/gezondheidenco/article10610103.ece/Ongeneeslijke-'vlinderziekte'-toch-te-behandelen

Van der Linden stopt als profvoetballer

EMMEN - Antoine van der Linden stopt met betaald voetbal. De verdediger gaat zich nu volledig richten op een maatschappelijke loopbaan. Hij start per 1 november als medewerker op de commerciële afdeling van FC Emmen.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10610063.ece/Van-der-Linden-stopt-als-profvoetballer

Commissie claimt bijna miljard

Om het aardbevingsgebied Noord-Oost Groningen veilig en aantrekkelijk te maken is 950 miljoen euro nodig.









via http://goo.gl/VlLVPq

Uitslaande dakbrand bij afvalverwerker QLite in Farmsum

Rehwinkel: 'Trouw geen burgemeester'

GRONINGEN - Met een mix van realisme, trots en cynische humor verliet burgemeester Peter Rehwinkel woensdagavond voor het laatst de raadzaal in het stadhuis. Wanneer hij definitief naar Barcelona vertrekt, weet hij nog niet precies. "Ik zeg dat maar even heel voorzichtig." De komende tijd gaat hij vier spannende en moeilijke jaren in Groningen proberen een plek te geven, zo zei hij.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10609103.ece/Rehwinkel%3A-'Trouw-geen-burgemeester'

Spannende finale van Zoutkristalgroeiwedstrijd in Groningen

GRONINGEN - Het kristal schittert geel, blauw, rood, roze en groen. Laura Zijlstra (9) en Iris Bosma (9) laten hun ogen glijden over hun zelfgemaakte zoutkristal. Het kristal van Team Lari uit het Friese Rottevalle is schitterend. Maar is het genoeg om de Noordelijke Zoutbokaal te winnen?



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10608723.ece/Spannende-finale-van-Zoutkristalgroeiwedstrijd-in-Groningen

'Langebosch verwordt tot een groot ganzentoilet'

WILDERVANK - Bewoners van Langebosch in Wildervank komen in het geweer tegen de 'ganzenoverlast in hun wijk'. Een aantal mensen is een handtekeningenactie begonnen en gaat deze dagen huis aan huis.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10608803.ece/'Langebosch-verwordt-tot-een-groot-ganzentoilet'

Mysterieuze lekkage was in nieuwe glasvezelbuis

GRONINGEN - Perslucht misschien. Of anders een oude, buiten gebruik geraakte leiding? Er werd maandag volop gespeculeerd over wat voor leiding er in de Friesestraatweg in Groningen nu precies was geknapt. Niemand die het wist. Lang nadat alle consternatie achter de rug was en evacués waren teruggekeerd, zaten gemeente, politie, brandweer, Waterbedrijf Groningen en Enexis nog steeds met de mond vol tanden. Het lek was gedicht, het gat in de straat hersteld, maar wat voor soort leiding het nu precies had begeven: geen idee.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10607023.ece/Mysterieuze-lekkage-was-in-nieuwe-glasvezelbuis

Kunstijsbaan komt voor De Zusjes

GRONINGEN - De kunstijsbaan komt dit jaar rond de kerstdagen zo goed als zeker voor de horecabedrijven aan de zuidzijde van de Grote Markt te liggen.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10608913.ece/Kunstijsbaan-komt-voor-De-Zusjes

Bellingwedde wil af van streng toezicht

WEDDE - Wethouder Jannes Buiter van Bellingwedde wil af van het preventief toezicht door de provincie Groningen. Hij stelt dat de financiële situatie van zijn gemeente nu stabiel is.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10607853.ece/Bellingwedde-wil-af-van-streng-toezicht

Commissie Meijer claimt bijna miljard voor Groningen

GRONINGEN - Om het aardbevingsgebied Noord-Oost Groningen veilig en aantrekkelijk te maken is 950 miljoen euro nodig. Dat stelt de commissie Meijer in een nog vertrouwelijk rapport dat vrijdag wordt gepresenteerd aan de provincie Groningen.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10609113.ece/Commissie-Meijer-claimt-bijna-miljard-voor-Groningen

Silo bij afvalverwerker QLite in Farmsum in brand

woensdag 30 oktober 2013

Bedumer Menco Slager ruilt lokale partij in voor VVD

BEDUM - De huidige fractievoorzitter Klaas Hoekzema treedt op als lijsttrekker voor de VVD bij de raadsverkiezingen op 19 maart volgend jaar in Bedum. Tweede op de lijst is Sietske Journee. Derde staat Menco Slager die de afgelopen jaren een belangrijke rol had bij Gemeentebelangen Bedum (GB).



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10608893.ece/Bedumer-Menco-Slager-ruilt-lokale-partij-in-voor-VVD

Akkoord over gesprek, schoonmakers verlaten stadhuis

GRONINGEN - De schoonmakers die woensdagavond het stadhuis bezetten, verlaten dat in de loop van de avond. Ze eisten een gesprek met de directies van de schoonmaakbedrijven die per 1 november het schoonmaakcontract voor gemeentelijke gebouwen in handen krijgen. De schoonmakers zien hun omstandigheden daardoor ernstig verminderen.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10608813.ece/Akkoord-over-gesprek%2C-schoonmakers-verlaten-stadhuis

Pieter Smit niet naar Bellingwedde

BELLINGWEDDE - Burgemeester Pieter Smit van Oldambt gaat niet als waarnemer aan de slag in Bellingwedde. Dat heeft Smit woensdagavond bekend gemaakt tijdens de raadsvergadering.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10608783.ece/Pieter-Smit-niet-naar-Bellingwedde

'Rehwinkel kan met opgeheven hoofd vertrekken'

GRONINGEN - Peter Rehwinkel kan met opgeheven hoofd het Groninger stadhuis verlaten. Dat zei loco-burgemeester Roeland van der schaaf woensdagavond bij het afscheid van de burgemeester.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10608623.ece/'Rehwinkel-kan-met-opgeheven-hoofd-vertrekken'

Ernstige verwijten rondom Stadstoezicht

GRONINGEN - Met een motie van teleurstelling aan de broek kan het Groninger stadsbestuur verder met de dienst Stadstoezicht.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10608353.ece/Ernstige-verwijten-rondom-Stadstoezicht

NAM betaalt nieuw gemaal en sluis in Usquert

USQUERT - Waterschap Noorderzijlvest heeft opdracht gegeven aan aannemingsbedrijf J.J. de Vries voor de bouw van een gemaal en scheepvaartsluis in het Usquerdermaar nabij Usquert. Gemaal en sluis zijn nodig om de waterstand in het gebied rond Usquert beter te beheersen. Bijna vijf miljoen euro is hiermee gemoeid. De NAM betaalt de kosten omdat de maatregelen nodig zijn in verband met de bodemdaling als gevolg van de gaswinning.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10608283.ece/NAM-betaalt-nieuw-gemaal-en-sluis-in-Usquert

Schoonmakers bezetten stadhuis

GRONINGEN - Boze schoonmakers willen het Groninger stadhuis bezetten. Ze willen zo een gesprek met directeuren van de schoonmaakbedrijven afdwingen. Ze willen woensdag nog toezeggingen. Per 1 november komt het schoonmaken van gemeentelijke gebouwen in handen van vier nieuwe bedrijven. De schoonmakers vrezen een verdere verschraling van hun arbeidsomstandigheden.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10608263.ece/Schoonmakers-bezetten-stadhuis

Instituut voor Archeologie gaat op zoek naar scheepswrakken

GRONINGEN - Oude scheepswrakken, sporen van verdronken dorpen en resten van oude dijken in de oostelijke Waddenzee, de Eems en de Dollard. Ze zijn allemaal onderwerp van onderzoek van het Instituut voor Archeologie van de Rijksuniversiteit Groningen. De RUG gaat tot en met september 2015 de zeebodem in kaart brengen en vastleggen. De onderzoekers baseren zich op meldingen van wadlopers, sportduikers, vissers en inwoners.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10607993.ece/Instituut-voor-Archeologie-gaat-op-zoek-naar-scheepswrakken

Grote verkeerscontrole in stad Groningen

GRONINGEN - De politie maakt zich op voor een grote verkeerscontrole in de stad Groningen. Op het Sontplein aan de Europaweg wordt een fuik opgezet. Politie, douane en honden zijn aanwezig.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10607953.ece/Grote-verkeerscontrole-in-stad-Groningen

Schoonmakers opnieuw in actie in stadhuis

GRONINGEN - Boze schoonmakers willen woensdagavond de vergadering van de Groninger gemeenteraad verstoren. De schoonmakers willen dat de gemeente sneller om tafel gaat met de schoonmaakbedrijven dan nu is gepland.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10607863.ece/Schoonmakers-opnieuw-in-actie-in-stadhuis

Meisje gewond na aanrijding in Vlagtwedde

VLAGTWEDDE - Een jonge fietsster is woensdagmiddag gewond geraakt toen ze op de kruising van de Wollinghuizerweg met de Renneborgweg in Vlagtwedde werd aangereden door een automobilist. Het meisje is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De inzittenden van de auto kwamen met de schrik vrij. De toedracht van het ongeluk is nog niet bekend.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10607573.ece/Meisje-gewond-na-aanrijding-in-Vlagtwedde

'Noordelijke scholen hebben goede slag gemaakt'

GRONINGEN/ASSEN - Het gaat beter met de havo- en vwo-scholen in Groningen. Hadden ze de afgelopen jaren soms moeite het onderwijs op peil te houden, dit jaar slaagden meer leerlingen dan voorgaande jaren. Op de havo slaagde 88 procent van de leerlingen en dat evenaart sinds jaren het landelijk gemiddelde. Op het vwo slaagde 90 procent van de leerlingen en zo hoog is de afgelopen vijf jaar niet meer voorgekomen.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10607523.ece/'Noordelijke-scholen-hebben-goede-slag-gemaakt'

Verkoop Meerstad trekt iets aan

GRONINGEN - De verkoop van woningen in Meerstad lijkt iets uit het dal te kruipen. Na twee drukbezochte open dagen in het gebied werden de afgelopen twee weken elf huizen in de nieuwe woonwijk verkocht. Op dit moment zijn er 119 huizen verkocht. Ooit moeten in Meerstad 6000 woningen staan. De ontwikkeling van Meerstad startte op het moment dat de economie instortte. Uiteindelijk moet de wijk voldoen een verwachte toename in de vraag naar huizen in Groningen. Zo vestigden zich in september 4171 mensen in de stad. Dat was een record, al zullen velen van hen student zijn geweest.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10607303.ece/Verkoop-Meerstad-trekt-iets-aan

'Uitspraak heeft gevolgen voor RWE Eemshaven'

EEMSHAVEN - De uitspraak van de Raad van State, dat de ingebruikname van twee kolencentrales op de Maasvlakte slecht uitpakt voor de natuur, heeft gevolgen voor de zaak die twintig organisaties hebben aangespannen tegen de natuurvergunning voor de RWE-kolencentrale in de Eemshaven. Dat zegt Ron Wit van Natuur & Milieu.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10607183.ece/'Uitspraak-heeft-gevolgen-voor-RWE-Eemshaven'

'Uitspraak heeft gevolgen voor RWE'

EEMSHAVEN - De uitspraak van de Raad van State, dat de ingebruikname van twee kolencentrales op de Maasvlakte slecht uitpakt voor de natuur, heeft gevolgen voor de zaak die twintig organisaties hebben aangespannen tegen de natuurvergunning voor de RWE-kolencentrale in de Eemshaven. Dat zegt Ron Wit van Natuur & Milieu. Volgens de Raad van State kan de provincie Zuid-Holland niet duidelijk maken dat de voorgestelde compensatiemaatregelen schade aan de natuur voorkomen. Volgens Wit is er ook veel onduidelijkheid over de door RWE voorgestelde natuurcompensatie in Noord-Nederland.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10607183.ece/'Uitspraak-heeft-gevolgen-voor-RWE'

Groningen krijgt extra opvanglocaties Syriërs

DEN HAAG - In Groningen worden extra opvanglocaties geopend om Syriërs te huisvesten. Dat meldde staatssecretaris Fred Teeven woensdag in de Tweede Kamer. Ook Limburg krijgt extra plaatsen voor asielzoekers uit Syrië.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10607003.ece/Groningen-krijgt-extra-opvanglocaties-Syri%C3%ABrs

Noorden smeert jeugdwet uit tot 2018

GRONINGEN/ASSEN - De 23 Groningse gemeenten en jeugdzorg-instellingen hebben afgesproken de nieuwe jeugdwet slechts geleidelijk in te voeren. In Drenthe hebben de gemeenten en jeugdinstellingen hetzelfde afgesproken.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10606883.ece/Noorden-smeert-jeugdwet-uit-tot-2018

Extra opvanglocaties Syriërs in Groningen en Limburg

In Groningen en Zuid-Limburg worden extra opvanglocaties geopend om Syriërs te huisvesten. Dat meldde staatssecretaris Fred Teeven woensdag ...



via http://goo.gl/0WjzdJ

Extra opvanglocaties Syriërs

In Groningen en Zuid-Limburg worden extra opvanglocaties geopend om Syriërs te huisvesten. Dat meldde staatssecretaris Fred Teeven woensdag in de Tweede Kamer.













via http://goo.gl/OBabpT

Groningen smeert jeugdwet uit tot 2018

GRONINGEN - De 23 Groningse gemeenten en jeugdzorg-instellingen hebben afgesproken de nieuwe jeugdwet slechts geleidelijk in te voeren. De jeugdzorg wordt per 1 januari 2015 overgeheveld van het Rijk naar de gemeenten. In Groningen wordt die verandering uitgemeerd van 2015 tot 2018, hebben de partijen afgesproken.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10606883.ece/Groningen-smeert-jeugdwet-uit-tot-2018

Dieseldieven vullen jerrycan in Beerta

BEERTA - Een 45-jarige inwoner van Groningen en een 26-jarige man uit Bad Nieuweschans zijn dinsdagnacht aangehouden voor het stelen van diesel. De twee werden betrapt net nadat ze op de Oudeweg in Beerta een jerrycan hadden gevuld bij een kraanwagen.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10606553.ece/Dieseldieven-vullen-jerrycan-in-Beerta

Twee gewonden bij steekpartij

GRONINGEN - Bij een steekpartij aan de Meerpaal in Groningen zijn woensdagochtend rond half negen twee personen gewond geraakt.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10606483.ece/Twee-gewonden-bij-steekpartij

Oudste zoon breekt in voor stervende moeder

ASSEN - Eigenlijk wilde de 39-jarige Jan E. uit Groningen niets meer met zijn 56-jarige moeder te maken hebben. Al zijn moed verzamelde hij om haar – 'een manipulatieve vrouw', volgens E. – dat te vertellen. Toen kwam de diagnose van de arts. E's moeder had longkanker met uitzaaiingen. Ze zou sterven.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10605643.ece/Oudste-zoon-breekt-in-voor-stervende-moeder

Auto kantelt bij wegversmalling

TER APEL - Een bestuurder is dinsdagavond op de Havenstraat in Ter Apel met zijn auto gekanteld bij een wegversmalling. Hij of zij moest volgens een getuige hard remmen omdat er een tegenligger aan kwam. De bestuurder is naar het ziekenhuis gebracht. De andere auto liep voor zover bekend geen schade op.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10606203.ece/Auto-kantelt-bij-wegversmalling

Stationsgebied Appingedam op de schop

Stormschade: Rare eerste schooldag na vakantie

MEEDEN - Op het dak van openbare basisschool De Mieden lopen werknemers van Verbi-dak met een gasbrander rond. Rondom het schoolplein is rood-wit lint gespannen. Er liggen dakdelen op het plein.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10605563.ece/Stormschade%3A-Rare-eerste-schooldag-na-vakantie

De Vey Mestdagh te licht bevonden voor het grote werk

GRONINGEN - Hij had er vorige week nog eens goed over nagedacht. Het vak van gedeputeerde in Groningen nam hem volledig in beslag. Met drie kinderen in de tienerfase geen ideale situatie. Piet de Vey Mestdagh (D66) stopt als provinciebestuurder wil meer tijd besteden aan zijn familie.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10605493.ece/De-Vey-Mestdagh-te-licht-bevonden-voor-het-grote-werk

Friet van Piet wint Imago Award voor duurzaamheid

GRONINGEN - Een bord op de stoep laat er geen misverstand over bestaan. Snackbar Friet van Piet aan de Meeuwerderweg heeft bij de cafetaria top 100 van vakblad De Snackkoerier de Ad van Geloven Imago Award voor duurzaamheid gewonnen. Eigenaar Marco Agema en zijn vrouw Silvia zijn apetrots op de onderscheiding.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10605423.ece/Friet-van-Piet-wint-Imago-Award-voor-duurzaamheid

Appingedam bezuinigt 1,5 miljoen

APPINGEDAM - De gemeente Appingedam moet van 2015 tot en met 2017 1,5 miljoen euro bezuinigen. Aanleiding zijn rijksbezuinigingen waardoor gemeenten minder geld krijgen uit Den Haag. De gemeenteraad beslist begin volgend jaar op welke posten wordt bezuinigd.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10604533.ece/Appingedam-bezuinigt-1%2C5-miljoen

dinsdag 29 oktober 2013

Buurtschap Weende krijgt zijn heilige plek terug

WEENDE - In het Westerwoldse buurtschapje Weende lag lang een kuil. Eeuwen geleden hielden daar de pastoor en zijn gelovigen halt tijdens hun jaarlijkse processie voor een goede oogst. De kuil kreeg toen de naam Hillige Stoule. Heilige Stoel.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10604283.ece/Buurtschap-Weende-krijgt-zijn-heilige-plek-terug

Politie zoekt gedupeerden Winschoter oplichters

WINSCHOTEN - Twee mannen van 22 en 28 jaar uit Winschoten zijn aangehouden op verdenking van heling. Ze zijn, zo maakte de politie dinsdag bekend, afgelopen vrijdag gearresteerd nadat meerdere personen aangifte hadden gedaan van diefstal van constructieplaten.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10603333.ece/Politie-zoekt-gedupeerden-Winschoter-oplichters

Zes auto's in botsing op A7 bij Marum

MARUM - Op de snelweg A7 bij Marum liepen twee personen dinsdagavond lichte verwondingen op. Dat gebeurde toen in een felle regenbui zes auto's met elkaar in aanrijding kwamen. Ter plekke ontstond een kilometerslange file.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10605203.ece/Zes-auto's-in-botsing-op-A7-bij-Marum

Stad wil snel duidelijkheid schoonmakers

GRONINGEN - De gemeente Groningen wil snel in gesprek met de schoonmaakbedrijven GOM, Hectas, Visschedijk en Asito. Deze bedrijven nemen vanaf 1 november het schoonmaakwerk van gemeentelijke gebouwen en het personeel ov er van ISS en CSU. Ze hebben de aanbesteding van het gemeentelijk schoonmaakwerk binnengehaald.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10604983.ece/Stad-wil-snel-duidelijkheid-schoonmakers

Tapasketen LaCubanita naar Groningen

GRONINGEN - Half december gaan de deuren open van tapasrestaurant LaCubanita aan het Gedempte Zuiderdiep in Groningen.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10604753.ece/Tapasketen-LaCubanita-naar-Groningen

Update: weer stroom in Haren en Onnen

HAREN/ONNEN - Door een storing in een transformatorhuisje aan de Steenkamp in Haren zaten ongeveer 2500 huishoudens sinds vijf voor half vier zonder stroom. Medewerkers van Enexis proberen de storing te verhelpen.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10604563.ece/Update%3A-weer-stroom-in-Haren-en-Onnen

2500 huishoudens in Haren en Onnen zonder stroom

HAREN/ONNEN - Door een storing in een transformatorhuisje aan de Steenkamp in Haren zitten ongeveer 2500 huishoudens sinds 5 voor half vier zonder stroom. Medewerkers van Enexis proberen de storing te verhelpen.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10604563.ece/2500-huishoudens-in-Haren-en-Onnen-zonder-stroom

Groningse wijk massaal op zonne-energie

GRONINGEN - In de Radijsstraat in Groningen hebben 58 huurhuizen binnen een paar weken zonnepanelen. Dat is een succes van het project Tuinwijk in het Zonnetje, dat als doel heeft zoveel mogelijk zonne-energie in de wijk op te wekken.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10604343.ece/Groningse-wijk-massaal-op-zonne-energie

Wind knakt zendmast OOG-radio Groningen

GRONINGEN - De lokale Stad-Groninger omroep OOG is voorlopig niet te beluisteren via de ether.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10604063.ece/Wind-knakt-zendmast-OOG-radio-Groningen

Nog 50.000 euro nodig voor hospice

HOOGEZAND - De Stichting Gasthuis Hoogezand-Sappemeer heeft nog 50.000 euro nodig voor de start van een hospice in de Kerkstraat in Hoogezand.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10603983.ece/Nog-50.000-euro-nodig-voor-hospice

Politie zoekt gedupeerden van oplichting door Winschoters

WINSCHOTEN - Twee mannen van 22 en 28 jaar uit Winschoten zijn aangehouden op verdenking van heling. Ze zijn, zo maakte de politie dinsdag bekend, afgelopen vrijdag gearresteerd nadat meerdere personen aangifte hadden gedaan van diefstal van constructieplaten.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10603333.ece/Politie-zoekt-gedupeerden-van-oplichting-door-Winschoters

Hans Polman stopt als wethouder Oldambt

Wethouder Hans Polman (PvdA) van de gemeente Oldambt heeft aangekondigd z'n functie per 1 november neer te leggen. Dat heeft hij de raad dinsdagmorgen per e-mail kenbaar gemaakt.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10603273.ece/Hans-Polman-stopt-als-wethouder-Oldambt

Hans Polman stopt per direct als wethouder Oldambt

Wethouder Hans Polman (PvdA) van de gemeente Oldambt heeft z'n functie per direct neergelegd. Dat heeft hij de raad dinsdagmorgen per e-mail kenbaar gemaakt.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10603273.ece/Hans-Polman-stopt-per-direct-als-wethouder-Oldambt

Mogelijke beroving Winsum

WINSUM - Een 52-jarige man is maandagmiddag gewond aangetroffen in zijn huis aan de Hoofdstraat in Winsum. De man had een steekwond.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10603173.ece/Mogelijke-beroving-Winsum

PvdA hoort bewoners gaswinningsgebied

LOPPERSUM - De PvdA-statenfractie houdt zaterdag 2 november een bijeenkomst voor bewoners van het gaswinningsgebied in Hotel Spoorzicht in Loppersum. Belangstellenden kunnen dan hun mening geven over de rapporten van de Groninger Bodembeweging en de Commissie Meijer. Van de zijde van de PvdA zijn onder andere de Kamerleden Henk Nijboer en Jan Vos aanwezig. De bijeenkomst begint om half twee 's middags.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10603123.ece/PvdA-hoort-bewoners-gaswinningsgebied

Waterschap Noorderzijlvest oefent met leger

GRONINGEN - Waterschap Noorderzijlvest gaat volgende week langs het Eemskanaal en bij de rioolwaterzuivering in Garmerwolde oefenen met de Nationale Reserve. Volgens Noorderzijlvest zal er onder meer worden geoefend met een dreigende hoogwatersituatie in het Eemskanaal, zoals die zich ook voordeed in januari 2012. De eenheden van de Nationale Reserve oefenen met het beveiligen en bewaken van de rioolzuivering. De oefening, die 7 november begint 3 en drie dagen duurt, gaat ook 's nachts door.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10603083.ece/Waterschap-Noorderzijlvest-oefent-met-leger

Gedeputeerde De Vey Mestdagh stopt

GRONINGEN - De Groninger gedeputeerde Piet de Vey Mestdagh (D66) stopt als gedeputeerde. Hij heeft zijn partij laten weten dat hij om 'persoonlijke omstandigheden' terugtreedt.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10603063.ece/Gedeputeerde-De-Vey-Mestdagh-stopt

Video: Zestig per uur op een klein fietsje: Bam!

ZEVENHUIZEN - Een moeder tikt per ongeluk een crossfietsje omver naast de fietscrossbaan in Zevenhuizen. "Mevrouw, zou u van mijn fiets af willen blijven?" vraagt de 8-jarige eigenaar beleefd. Het jochie pakt zijn fietsje op, legt hem over een schouder en wandelt de startheuvel voor de zoveelste keer deze avond op om vervolgens keihard naar beneden te trappen. Fietscrossclub de Spartanen uit Zevenhuizen bestaat dertig jaar. En zoals het er nu uitziet, komt daar nog heel wat bij. De sport is mateloos populair: de club heeft een wachtlijst.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10602973.ece/Video%3A-Zestig-per-uur-op-een-klein-fietsje%3A-Bam%21

Zes kilometer file op A28 na ongeluk

GRONINGEN - Door een ongeluk op de A28 bij de afslag Glimmen is in de ochtendspits het verkeer richting Groningen volledig vastgelopen.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10602903.ece/Zes-kilometer-file-op-A28-na-ongeluk

Ooit de beste rijwielhandelaar van de stad

GRONINGEN - Herman Glaudé, in zijn werkende bestaan een beroemd handelaar in rijwielen, bromfietsen en motoren, is op 87-jarige leeftijd overleden.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10602183.ece/Ooit-de-beste-rijwielhandelaar-van-de-stad

'Topsporthal Leek te vaak leeg'

LEEK - De Topsporthal in Leek wordt veel te weinig gebruikt voor topsport. Dat vindt exploitant Jacob Veenema. Volgens hem gooit de gemeente Leek de deur dicht. "Alleen kan ik het niet. We hebben een gezamenlijk belang, maar subsidieaanvragen worden niet behandeld. Met 10.000 euro per jaar zou ik al geholpen zijn, maar de gemeente legt niets bij. Terwijl iedereen bij de bouw wist dat topsport geld kost."



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10602003.ece/'Topsporthal-Leek-te-vaak-leeg'

maandag 28 oktober 2013

Kamp neemt besluit bevingen maand later

LOPPERSUM - Pas in januari zal minister Henk Kamp van Economische Zaken een besluit nemen over de gaswinning in Groningen. De onzekerheid voor de bewoners in het door aardbevingen geplaagde gebied duurt een maand langer dan Kamp van plan was, bleek maandag tijdens een bezoek van de bewindsman aan Loppersum.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10601913.ece/Kamp-neemt-besluit-bevingen-maand-later

Aanbod winkelpark heet hangijzer in Hoogezand

HOOGEZAND - Wel of geen andere soort winkels op het Winkelpark in Hoogezand? Politiek Hoogezand-Sappemeer is er nog niet uit.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10602163.ece/Aanbod-winkelpark-heet-hangijzer-in-Hoogezand

Winkelcentrum Hoogezand dinsdag weer open

HOOGEZAND - Met man en macht wordt gewerkt aan herstel van de stormschade aan winkelcentrum De Hooge Meeren in Hoogezand zodat de deuren morgenochtend weer open kunnen.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10602143.ece/Winkelcentrum-Hoogezand-dinsdag-weer-open

Asielzoekers welkom in tijdelijk hotel Uithuizen

UITHUIZEN - Als het aan de inwoners van Uithuizen ligt, zijn tegen de 460 asielzoekers tot medio oktober volgend jaar welkom in het Energy Village Hotel in Uithuizen. Tijdens een inspraakbijeenkomst, bezocht door een 40-tal belangstellenden, klonken maandagavond geen overwegende bezwaren. "U neemt een welwillende houding aan. Daar ben ik ongelooflijk trots op", concludeerde burgemeester Marijke van Beek aan het einde van de avond. Applaus viel haar ten deel.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10602053.ece/Asielzoekers-welkom-in-tijdelijk-hotel-Uithuizen

Wielrenners Martijn Keizer en Rick Ottema naar Belgische ploeg

MUNTENDAM - De wielrenners Martijn Keizer en Rick Ottema, beide uit Muntendam, rijden het komend jaar voor de Belgische continentale formatie van Veranclassic-Doltcini.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10601963.ece/Wielrenners-Martijn-Keizer-en-Rick-Ottema-naar-Belgische-ploeg

Martijn Keizer en Rick Ottema naar Belgische ploeg

MUNTENDAM - De wielrenners Martijn Keizer en Rick Ottema, beide uit Muntendam, rijden het komend jaar voor de Belgische continentale formatie van Veranclassic-Doltcini.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10601963.ece/Martijn-Keizer-en-Rick-Ottema-naar-Belgische-ploeg

Besluit bevingen maand later

LOPPERSUM - Pas in januari zal minister Henk Kamp van Economische Zaken een besluit nemen over de gaswinning in Groningen. De onzekerheid voor de bewoners in het door aardbevingen geplaagde gebied duurt een maand langer dan Kamp van plan was, bleek gisteren tijdens een bezoek van de bewindsman aan Loppersum.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10601913.ece/Besluit-bevingen-maand-later

Besluit over gaswinning in 2014

Minister Henk Kamp van Economische Zaken neemt pas in januari een besluit over de gaswinning in Groningen. Het was de bedoeling om in december al tot een besluit te komen, maar er is „iets meer tijd“ nodig voor de afweging van belangen en onderzoeksresultaten. Dat schrijft Kamp maandag in een brief aan de Tweede Kamer.









via http://goo.gl/K4Ru8L

Kamp neemt pas in januari besluit gaswinning Groningen

Minister Henk Kamp van Economische Zaken neemt pas in januari een besluit over de gaswinning in Groningen. Het was de bedoeling om in december al ...



via http://goo.gl/kOPKV3

Vraagtekens bij leidingbreuk in Groningen (update 18:00 uur)

GRONINGEN - Het is nog onduidelijk wat voor soort leiding er maandagochtend is gaan lekken onder het wegdek van de Friesestraatweg in Groningen. Anders dan bij de talrijke andere leidingbreuken waren omgevallen bomen niet de oorzaak. De lekkage ging gepaard met een bulderend lawaai. Er ontstond een gat in de klinkerverharding.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10600183.ece/Vraagtekens-bij-leidingbreuk-in-Groningen-%28update-18%3A00-uur%29

Dakleer Stadsschouwburg Groningen waait weg

GRONINGEN - De storm heeft maandag onder meer schade toegebracht aan het dak van de Stadsschouwburg in Groningen. Aan de kant van Het Kruithuis waaide een klein stuk van de dakbedekking weg. Leerlingen van het Praedinius Gymnasium naast het theater mochten uit voorzorg een tijdje niet naar buiten. In april werd bekend dat de schouwburg kampt met achterstallig onderhoud en was ook al duidelijk dat het dak er niet goed aan toe is. De schade viel overigens mee en de voorstelling in de schouwburg, door een dansgezelschap uit Thailand, gaat maandagavond gewoon door.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10601413.ece/Dakleer-Stadsschouwburg-Groningen-waait-weg

Boom op huis in Kolham

KOLHAM - Het was even schrikken voor Nicole Weistra aan de Knijpslaan in Kolham. Ze was net wakker, hoorde een krakend geluid en vanuit haar keukenraam had ze ineens uitzicht op takken met bladeren. "Wat is dat", dacht ze. Het was de grote boom voor haar huis. Door de storm was de boom met wortel en al uit de grond gerukt en op het dak en in de voortuin geland.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10601393.ece/Boom-op-huis-in-Kolham

Populier splijt woning in Haren open

HAREN - De ravage in de woning van Agnes Groen aan de Meerweg in Haren is gigantisch. Een omgewaaide populier heeft maandagmiddag de serre en het dak van de woning verwoest. De zeer geschrokken mevrouw Groen spreekt van een geluk dat persoonlijke ongelukken zijn uitgebleven.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10601373.ece/Populier-splijt-woning-in-Haren-open

Tijdelijk noodnummer voor Groningen

GRONINGEN - Door het grote aantal mensen dat 112 draait in de provincie Groningen, is dat nummer niet steeds bereikbaar. De brandweer adviseert mensen die een melding op 112 willen doen en daar geen gehoor krijgen te bellen met 050-3114450. Mensen die een verdachte gaslucht bespeuren, kunnen bellen met het nationale noodnummer 0800-9009.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10601283.ece/Tijdelijk-noodnummer-voor-Groningen

Treinverkeer nog niet op gang

GRONINGEN - Hoewel het weeralarm weer is ingetrokken, is het treinverkeer in Groningen nog niet op gang gekomen. Volgens een woordvoerder van Arriva worden eerst alle trajecten gecontroleerd. "We kijken of er geen objecten op de rails liggen. We doen wel ons uiterste best om de dienstregeling zo snel als mogelijk is te hervatten."



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10601193.ece/Treinverkeer-nog-niet-op-gang

Treinverkeer weer op gang

GRONINGEN - Nu de kracht van de wind geleidelijk aan afneemt, komt het treinverkeer weer langzaam op gang. Zo rijden er inmiddels weer treinen tussen Groningen en Leeuwarden, Groningen en Veendam en Groningen en Delfzijl.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10601193.ece/Treinverkeer-weer-op-gang

KNMI trekt code rood in voor Noorden

GRONINGEN - Code rood geldt niet langer voor de provincie Groningen en Drenthe en de rest van het land. Het KNMI heeft het weeralarm om kwart voor drie ingetrokken, nu de storm geleidelijk aan in kracht afneemt.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10601153.ece/KNMI-trekt-code-rood-in-voor-Noorden

KNMI trekt code rood in voor Groningen

GRONINGEN - Code rood geldt niet langer voor de provincie Groningen en de rest van het land. Het KNMI heeft het weeralarm om kwart voor drie ingetrokken, nu de storm geleidelijk aan in kracht afneemt. Voor de provincie geldt nog wel code geel, voor gevaarlijk weer.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10601153.ece/KNMI-trekt-code-rood-in-voor-Groningen

Schappen Voedselbank redelijk vol

GRONINGEN - De Voedselbank Groningen kan weer vooruit. Het bestuur van de voedselbank meldt dat de schappen weer redelijk gevuld zijn. "We moeten de druk op de ketel houden, maar we kunnen de mensen die van ons afhankelijk zijn, weer voorzien."



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10601063.ece/Schappen-Voedselbank-redelijk-vol

Storm verwoest oude boerderij in Warffum

WARFFUM - Een leegstaande boerderij in Warffum is maandagmiddag compleet verwoesd door storm. Het pand aan de Westervalge is van aardappelverwerker Rixona en staat tegenover de fabriek van Rixona. "Hij zou gesloopt worden", zegt locatiemanager Jan Zijlstra. "Dat is in ieder geval gelukt."



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10601013.ece/Storm-verwoest-oude-boerderij-in-Warffum

De najaarsstorm op Twitter

GRONINGEN/DRENTHE - De herfststorm die de afgelopen uren over het ons land trok was onderwerp van gesprek op Twitter. Hieronder een aantal opvallende tweets uit de provincies Groningen en Drenthe op een rij.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10600923.ece/De-najaarsstorm-op-Twitter

Harde landing op Eelde door storm

GRONINGEN - Het vliegverkeer op luchthaven Eelde ondervindt grote hinder door de storm. Het toestel van Ryanair uit Bergamo, dat om kwart voor een had moeten landen, had ruim een half uur vertraging.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10600913.ece/Harde-landing-op-Eelde-door-storm

Video: wateroverlast bij Tuin in de Stad

GRONINGEN - Bij het project Tuin in de Stad aan de Friesestraatweg zorgt de storm voor grote wateroverlast. De wortels van een omgewaaide boom trokken de waterleiding.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10600893.ece/Video%3A-wateroverlast-bij-Tuin-in-de-Stad

Fotoserie: herfststorm

GRONINGEN/DRENTHE - De najaarsstorm trok maandag in volle hevigheid over onze provincies. Er zijn veel meldingen van omgevallen bomen en losgerukte daken.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10600773.ece/Fotoserie%3A-herfststorm

Boom valt op huis in Leek

LEEK - Aan de Wethouder Iwe Hutstraat is maandagmiddag een boom omgewaaid en op een huis gevallen. De omgeving is afgezet. In ieder geval het dak van de woning is beschadigd.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10600713.ece/Boom-valt-op-huis-in-Leek

Ring West in Groningen weer vrij (update 13:40 uur)

GRONINGEN - Het verkeer kan in Groningen weer gebruikmaken van de volledige westelijke ringweg. Vanmorgen werd de weg ter hoogte van Paddepoel-Zuid aan de stadskant afgesloten in verband met een mogelijk gaslek langs de Friesestraatweg. Inmiddels staat vast dat er geen aardgas ontsnapt. Enexis, het Waterbedrijf Groningen en de gemeente onderzoeken nog wat er dan wel lekt en wat daar de oorzaak van is.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10600183.ece/Ring-West-in-Groningen-weer-vrij-%28update-13%3A40-uur%29

Geen treinen ten noorden van Zwolle

In het noorden van Nederland rijden voorlopig geen treinen meer vanwege de storm. „Om veiligheidsredenen” wordt het treinverkeer stilgelegd van en naar Groningen, Leeuwarden en Emmen, dus ten noorden van Zwolle. Dat meldden de vervoerders NS en Arriva maandag op Twitter. Het is nog niet bekend hoe lang de overlast gaat duren.









via http://goo.gl/Byi2sr

Rondvliegende dakpannen, omgewaaide bomen in Winsum

WINSUM - In verband met wegwaaiende dakpannen is De Boog, het bruggetje in het centrum van Winsum, afgesloten. In de hele gemeente worden bomen omver geblazen door de stormachtige wind.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10600603.ece/Rondvliegende-dakpannen%2C-omgewaaide-bomen-in-Winsum

Brandweer Groningen: Blijf binnen!

GRONINGEN - De brandweer in Groningen adviseert inwoners van de stad en de omliggende regio de komende uren zoveel mogelijk binnen te blijven. Op straat is het door zware rukwinden gevaarlijk. Pas in de loop van de middag neemt de wind in kracht af.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10600563.ece/Brandweer-Groningen%3A-Blijf-binnen%21

Blijf ook in Groningen binnen

Ook in de regio Groningen adviseert de brandweer mensen zoveel mogelijk binnen te blijven in verband met de wind. De storm zal daar de komende uren op zijn hoogtepunt zijn. Er is sprake van zeer zware windstoten en een gevaarlijke situatie, aldus de brandweer. „Blijf zoveel mogelijk binnen”, luidt de boodschap.









via http://goo.gl/x3KoOF

Onrust over sloop seniorenhuizen in Garrelsweer

GARRELSWEER - In Garrelsweer is onrust ontstaan over een plan van woningstichting Wierden&Borgen om tien seniorenwoningen aan de Ockingeheemlaan in het dorp op termijn te slopen. Om financieel-economische redenen wordt afgezien van herbouw. Met name de direct betrokken bewoners zijn volgens dorpsbelangen ongerust. "Zij zien zich gedwongen te verhuizen naar elders."



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10600513.ece/Onrust-over-sloop-seniorenhuizen-in-Garrelsweer

Vrachtwagen op N33 omver geblazen

SIDDEBUREN - Een vrachtwagen op de N33 tussen Appingedam en Siddeburen is maandag rond het middaguur omver geblazen door de stormachtige wind. De weg is in beide richtingen afgesloten.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10600453.ece/Vrachtwagen-op-N33-omver-geblazen

Storm hindert treinverkeer Noorden

GRONINGEN - In verband met windoverlast rijden er op dit moment geen treinen tussen Groningen en Leeuwarden en tussen Hoogezand en Groningen. Dat zegt een woordvoerder van Arriva. Ze weet nog niet of er nog meer lijnen worden stilgelegd.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10600383.ece/Storm-hindert-treinverkeer-Noorden

Stormschade in Groningen en Drenthe

GRONINGEN/DRENTHE - De najaarsstorm trekt op dit moment in volle hevigheid over onze provincies. De eerste meldingen van omgevallen bomen en schade komen inmiddels binnen.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10600323.ece/Stormschade-in-Groningen-en-Drenthe

Boom vermorzelt auto Sauwerd: inzittenden ongedeerd

SAUWERD - Een echtpaar is maandagochtend in Sauwerd aan de dood ontsnapt. Ze reden de oprit van een huis af en vlak voordat ze de weg op wilden draaien viel er een boom op hun auto.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10600273.ece/Boom-vermorzelt-auto-Sauwerd%3A-inzittenden-ongedeerd

Update: Ring West in Groningen deels dicht

GRONINGEN - De brandweer is maandagochtend uitgerukt voor een vermeend gaslek aan de Friesestraatweg. De omgeving is afgezet. Ook de Ring West aan de stadskant is dicht ter hoogte van Paddepoel-Zuid. Ook zijn voor de zekerheid een bedrijfspand en een woning ontruimd.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10600183.ece/Update%3A-Ring-West-in-Groningen-deels-dicht

Gaslek aan Friesestraatweg in Groningen

GRONINGEN - De brandweer is maandag uitgerukt voor een gaslek aan de Friesestraatweg. De omgeving is afgezet en er zijn twee panden ontruimd.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10600183.ece/Gaslek-aan-Friesestraatweg-in-Groningen

Ranomi steunt zwembadactie Zuidbroek

Zwemvereniging De Pinquin uit Zuidbroek weet zich in haar strijd om sluiting van het zwembad Zuidbroek te voorkomen gesteund door Ranomi Kromowidjojo.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10600013.ece/Ranomi-steunt-zwembadactie-Zuidbroek

Update: boom dreigt op school Mussel te vallen

MUSSEL - Aan de Zandtangerweg in Mussel dreigde maandagochtend een boom om te waaien en op de Heilig Hartschool te vallen. De boom was door midden gespleten en de helft dreigde op het schoolplein en een lokaal van de basisschool te vallen.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10599753.ece/Update%3A-boom-dreigt-op-school-Mussel-te-vallen

Ranomi steunt zwembadactie

Zwemvereniging De Pinquin uit Zuidbroek weet zich in haar strijd om sluiting van het zwembad Zuidbroek te voorkomen gesteund door Ranomi Kromowidjojo.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10600013.ece/Ranomi-steunt-zwembadactie

Waterschap Hunze en Aa's neemt geen maatregelen

Waterschap Hunze en Aa's neemt geen extra maatregelen vanwege de storm. Er wordt geen dijkbewaking ingesteld laat een woordvoerster weten. Hoer hard de wind ook waait, hij staat gunstig, omdat de wind uit de zuid-west hoek komt.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10599963.ece/Waterschap-Hunze-en-Aa's-neemt-geen-maatregelen-

Boom dreigt op school Mussel te vallen

MUSSEL - Aan de Zandtangerweg in Mussel dreigde maandagochtend een boom om te waaien en op de Heilig Hartschool te vallen. De boom was door midden gespleten en de helft dreigde op het schoolplein en een lokaal van de basisschool te vallen.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10599753.ece/Boom-dreigt-op-school-Mussel-te-vallen

Geen bediening bruggen

Vanwege de harde wind worden in de hele provincie Groningen alle bruggen gesloten gehouden voor schepen. Het gaat om ongeveer 70 bruggen die niet bediend worden.









via http://goo.gl/ylqvLq

Scheepvaartverkeer in Groningen plat

GRONINGEN - De bruggen in de provincie Groningen blijven voorlopig dicht. In verband met de weersomstandigheden wil de provincie ze tot nader orde niet meer bedienen. Daardoor komt het scheepvaartverkeer plat te liggen. Volgens een woordvoerder van de provincie is het een veiligheidsmaatregel die is ingegeven door waarschuwingen van het KNMI.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10599783.ece/Scheepvaartverkeer-in-Groningen-plat-

School in Mussel ontruimd

MUSSEL - Aan de Kopstukken in Mussel dreigt een boom om te waaien en op een basisschool te vallen.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10599753.ece/School-in-Mussel-ontruimd

School Groningen ontruimd

Op last van de brandweer wordt maandagochtend een basisschool ontruimd in het Groningse Mussel.













via http://goo.gl/ZCjDLR

Hondenweer: storm op komst

GRONINGEN - Er is een najaarsstorm op weg naar het Noorden. Het KNMI heeft maandagmorgen een weeralarm afgegeven voor het noorden, westen en midden van Nederland. Daar geldt 'code rood' en is er tussen 8 uur en de eerste helft van de middag kans op zeer zware windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/nederland/article10599633.ece/Hondenweer%3A-storm-op-komst

KNVB eert zes 'jarige' Onstwedders

ONSTWEDDE - De voetbalclub Onstwedder Boys bestaat 50 jaar. Dat jubileum werd vrijdag en zaterdag gevierd met een receptie, muziek, een jubileumboek.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10598933.ece/KNVB-eert-zes-'jarige'-Onstwedders

KNVB eerst zes 'jarige' Onstwedders

ONSTWEDDE - De voetbalclub Onstwedder Boys bestaat 50 jaar. Dat jubileum werd vrijdag en zaterdag gevierd met een receptie, muziek, een jubileumboek. Ook werden zes leden van de club door de KNVB in het zonnetje gezet. Jan Huiges, Sirtje Rijks en Dethmer Boels kregen een Zilveren Speld, voor Gerrit Kruiter was er de gouden speld. Hennie Waalkens en Bert Hartsuiker, die allerlei functies binnen de club hadden en hebben, kregen zelfs de hoogste KNVB-onderscheiding. Ze werden Lid van Verdienste.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10598933.ece/KNVB-eerst-zes-'jarige'-Onstwedders

Speuren naar zerken Joodse begraafplaats

DE MATEN - Het zoeken naar restanten van zerken op de Joodse begraafplaats in de buurtschap De Maten wordt voortgezet. De eigenaar, het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK), wil graag dat verder wordt gegraven.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10598903.ece/Speuren-naar-zerken-Joodse-begraafplaats

Bedum heeft een grasmat van jewelste

BEDUM - Lang verwacht en toch gekregen. Met kanongebulder en een ballonnenwedstrijd voor de allerkleinsten werd zaterdagmiddag het kunstgrasveld van SV Bedum in gebruikgenomen. “Een mat van jewelste, het nieuwste en beste kunstgrasveld van Groningen.”



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10598893.ece/Bedum-heeft-een-grasmat-van-jewelste

Honderden brieven over Ring

GRONINGEN - Inspraakreacties over de ombouw van de zuidelijke ringweg in Groningen die verkeerd waren geadresseerd, komen alsnog op de goede plek terecht en tellen allemaal mee. Dat belooft het projectbureau Aanpak Ring Zuid. Een aantal mensen was bezorgd dat verkeerd geadresseerde inspraak opzij gelegd zou worden.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10598873.ece/Honderden-brieven-over-Ring

Nieuwe gasrevolutie Groningen

GRONINGEN - Met een nieuwe 'gasrevolutie' moet Groningen de kans krijgen zich te herstellen van de schade door de gaswinning. Dat is 'gewoon een kwestie van fatsoen', maar biedt ook economische kansen en tienduizenden arbeidsplaatsen. Minister Kamp (Economische Zaken) kan de provincie compenseren door Groningen een centrale rol te geven in de overgang naar groen gas.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10598723.ece/Nieuwe-gasrevolutie-Groningen

zondag 27 oktober 2013

Brandweer druk met afgebroken tak

GRIJPSKERK - De brandweer van Grijpskerk had zondagavond een flinke klus om een losse tak uit een boom langs de Poelweg te halen. Door de harde wind was een flink stuk hout uit de boom gebroken. De forse tak viel echter niet op de grond, maar bleef in de boom ernaast hangen. Als de tak alsnog zou vallen kwam deze op het fietspad terecht met alle risico's van dien voor weggebruikers.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10598703.ece/Brandweer-druk-met-afgebroken-tak

Veenkoloniaal Orkest heeft 15 mille nodig

VEENDAM - Het Veenkoloniaal Orkest (VKSO) heeft een grote droom: een optreden in het Concertgebouw in Amsterdam in 2015. In dat jaar bestaat het Stadskanaal 250 jaar. Om dat te vieren voert het VKSO in de regio twee symfonieën uit van de in Stadskanaal geboren en getogen componist Cornelis Dopper.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10596923.ece/Veenkoloniaal-Orkest-heeft-15-mille-nodig

Vergeefse zoektocht geldschieters Vorstelijk Slochteren

SLOCHTEREN - Stichting Fraeylema Koetsentocht krijgt het niet voor elkaar om met spektakel 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden te vieren. De opzet was om, naast de jaarlijkse koetsentocht in het najaar, in de lente onder het motto Vorstelijk Slochteren met een grote postkoetsentocht en een bijbehorende tentoonstelling op de Fraeylemaborg twee eeuwen koninkrijk te vieren.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10598493.ece/Vergeefse-zoektocht-geldschieters-Vorstelijk-Slochteren-

Proeven van eigen groen bij Tuinindestad

GRONINGEN - Konijnen knuffelen, fikkie stoken, workshops over tuinieren: bij Tuinindestad is, gedurende het tuinseizoen, altijd wat te doen. Afgelopen zaterdag was er een open dag bij dit succesvolle project aan de Friesestraatweg.



via http://www.dvhn.nl/incoming/article10598373.ece/Proeven-van-eigen-groen-bij-Tuinindestad

Altijd drukker dan het lijkt op Paranormaalbeurs

GRONINGEN - Echt zwart van de mensen zag het niet tijdens de Paranormaalbeurs die afgelopen weekend in Martiniplaza werd gehouden. De beurs wordt gecombineerd met een Sieradenbeurs waar sieraden worden aangeboden waarin al dan niet geneeskrachtige stenen of balans genererende magneten zijn ingebracht.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10598123.ece/Altijd-drukker-dan-het-lijkt-op-Paranormaalbeurs

Twee Kruisheren exposeren in Klooster Ter Apel

TER APEL - In het Klooster Ter Apel is zondag de expositie Bewogen Stilte geopend. Die toont kunstwerken van de twee Kruisheren Edgar Claes (foto) en Bernhard Leisenheimer. De eerste woont in Nederlands, de tweede in een Duits klooster. Ze maken schilderijen, beeldhouwwerken en banden voor boeken.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10597963.ece/Twee-Kruisheren-exposeren-in-Klooster-Ter-Apel

Iwan Kamminga wint Zeemijlenloop

DELFZIJL/VRIES - Hardloper Iwan Kamminga is in Delfzijl winnaar geworden van de Zeemijlenloop over 11,1 kilometer. Jessica Oosterloo (Appelscha) was de snelste vrouw.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10597943.ece/Iwan-Kamminga-wint-Zeemijlenloop

'Waterschappen maken potje van dijkverhoging'

GRONINGEN - De waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa's doen veel te weinig aan het ophogen en versterken van de dijken in Groningen.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10597853.ece/'Waterschappen-maken-potje-van-dijkverhoging'

Pony te water in Eelde

EELDE - Een pony is zaterdagochtend te water geraakt in Eelde. Een voorbijganger ontdekte de pony en belde de hulpdiensten.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10597633.ece/Pony-te-water-in-Eelde

Damster (22) verdacht van mishandeling

DELFZIJL - Een 22-jarige inwoner van Appingedam is in de nacht van zaterdag op zondag door de politie aangehouden op verdenking van mishandeling. Een man uit Delfzijl (24) die het de politie moeilijk maakte werd eveneens aangehouden.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10597513.ece/Damster-%2822%29-verdacht-van-mishandeling

MSC wint stadsderby overtuigend van Alcides

MEPPEL - Meppel MSC is als overtuigende winnaar uit de stadsderby met Alcides gekomen: 4-1. Alcides startte nog wel goed en kwam op een terechte voorsprong door een treffer van verdediger Winfried Tromop.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10597453.ece/MSC-wint-stadsderby-overtuigend-van-Alcides

PvdA en SP willen eind aan gesol met schoonmakers

GRONINGEN - ‘Het wordt tijd dat we schoonmakers zien als menselijk kapitaal in plaats van als een kostenpost.' Dat meent Carine Bloemhoff, kandidaat-lijsttrekker voor de PvdA in de Groningse gemeenteraad. Ze valt SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk bij die zaterdag al pleitte voor het in dienst nemen van de schoonmakers.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10597393.ece/PvdA-en-SP-willen-eind-aan-gesol-met-schoonmakers

Achttien bekeuringen voor rijden met aanhangwagen

GROOTEGAST - De politie heeft zaterdagmiddag achttien bekeuringen uitgeschreven bij een aanhangwagencontrole aan de Tweemat in Grootegast. Behalve naar de technische staat van de ‘bakkies', keek de politie ook of bestuurders over de juiste papieren beschikten. Eén automobilist werd bekeurd voor het besturen van een combinatie zonder het juiste rijbewijs.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10597383.ece/Achttien-bekeuringen-voor-rijden-met-aanhangwagen

Meerdere ongevallen op A28 na regenval

GRONINGEN - Tijdens de hevige regenval zondag zijn op de A28 meerdere ongelukken gebeurd. Een onbekend aantal mensen is hierbij gewond geraakt.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10597093.ece/Meerdere-ongevallen-op-A28-na-regenval

Dronken Finsterwolder krijgt leger aan hulpverleners op zich af

FINSTERWOLDE - Een 56-jarige man uit Finsterwolde heeft zaterdagnacht een leger aan hulpverleners op zich af gekregen. Hij was met zijn fiets in een sloot terecht gekomen en slaagde er niet op het droge te komen. Hij belde daarom met 112. Toen zijn telefoontje plots werd afgebroken, kwamen de hulpverleningsdiensten massaal in actie.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10597213.ece/Dronken-Finsterwolder-krijgt-leger-aan-hulpverleners-op-zich-af

Politiehond pakt stappers in Groningen aan

GRONINGEN - Er moest zaterdagnacht een politiehond aan te pas komen om een groep stappers onder controle te krijgen in de Oosterstraat.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10597173.ece/Politiehond-pakt-stappers-in-Groningen-aan

Fotoserie: spoorviaduct N33 op zijn plek

GRONINGEN - Het nieuwe spoorviaduct over de N33 ligt sinds zaterdagavond op zijn plaats. Afgelopen week is er dag en nacht gewerkt om de klus te klaren.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/fotoserie/article10597013.ece/Fotoserie%3A-spoorviaduct-N33-op-zijn-plek

Fotoserie: Spoorviaduct N33 op zijn plek

GRONINGEN - Het nieuwe spoorviaduct over de N33 ligt sinds zaterdagavond op zijn plaats. Afgelopen week is er dag en nacht gewerkt om de klus te klaren.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10597013.ece/Fotoserie%3A-Spoorviaduct-N33-op-zijn-plek

Partytent en tuinmeubelen afgebrand in Veendam

VEENDAM - In een tuin aan de Vredenrustlaan in Veendam heeft zaterdagavond brand gewoed.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10596643.ece/Partytent-en-tuinmeubelen-afgebrand-in-Veendam

zaterdag 26 oktober 2013

Man raakt met scootmobiel te water

DELFZIJL - Aan de Fivellaan in Delfzijl is zaterdagmiddag een man in een scootmobiel in de sloot naast de weg geraakt. De meldkamer Noord-Nederland sloeg groot alarm. Ambulance, politie en brandweer kwamen met materieel, waaronder de duikersbus, naar Delfzijl.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10596243.ece/Man-raakt-met-scootmobiel-te-water

Hoogezand-Sappemeer laat winkels op zondag vrij

HOOGEZAND - Winkels in Hoogezand-Sappemeer mogen op zon- en feestdagen van 11.00 tot 18.00 uur open zijn. De middenstand wordt wel gevraagd rekening te houden met omwonenden en op zondagen pas na negen uur 's ochtends te laden en lossen. Straathandel voor directe consumptie van bijvoorbeeld patat en ijs en alcoholvrije dranken is op zondagen tussen 11.00 en 17.00 uur toegestaan. Dat hebben B en W vastgelegd in de concept-winkeltijdenverordening die ter inzage ligt.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10596183.ece/Hoogezand-Sappemeer-laat-winkels-op-zondag-vrij-

De Spaanse droomvilla van Rehwinkel

Terwijl in Nederland grote ophef ontstond over zijn vertrek als burgemeester van Groningen om in Spanje een onbetaalde functie te gaan vervullen en ondertussen wel gewoon wachtgeld op te strijken, hield PvdA'er Peter Rehwinkel zich verscholen in zijn luxe Spaanse droomvilla.









via http://goo.gl/OZSkJM

45-km autootje botst op personenauto

TOLBERT - Een 45-km autootje is zaterdagmiddag rond een uur of één op de kruising Boskamp/Auwemalaan in Leek in botsing gekomen met een personenauto. De brandweer van Leek heeft samen met ambulancepersoneel de onfortuinlijke bestuurder uit het 45-km autootje moeten bevrijden. De bestuurder is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. Het autootje raakte dermate zwaar beschadigd dat het door een berger werd afgevoerd. Waardoor de beide voertuigen botsten is nog niet bekend.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10595723.ece/45-km-autootje-botst-op-personenauto

Westerwoldse poppenspeelster steelt show in Sint Petersburg

SINT PETERSBURG - Agnes Spruit is een poppenspeelster maar ook kunstenares. De inwoonster van Vriescheloo maakte geruime tijd geleden van hout en vilt een meer dan twee meter hoog kunstwerk. Het heet Rondedans met Moeder Aarde. En met dat beeld staat ze nu op een expositie van textiel- en viltkunstenaars in de Russische miljoenenstad Sint Petersburg.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10595603.ece/Westerwoldse-poppenspeelster-steelt-show-in-Sint-Petersburg

Operatie 'Viaduct N33' in volle gang

VEENDAM - De hele zaterdag al wordt gewerkt aan het op zijn plaats tillen van het nieuwe spoorwegviaduct over de N33 nabij Veendam. Volgens een woordvoerster van ProRail loopt dat werk goed en wordt de klus normaal gesproken op zaterdag geklaard.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10595473.ece/Operatie-'Viaduct-N33'-in-volle-gang

Winschoter rijdt door na ongeval

WINSCHOTEN - Een 32-jarige automobilist uit Winschoten is aangehouden. Hij veroorzaakte op de Bovenburen een aanrijding waardoor de bestuurder van een andere auto.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10595033.ece/Winschoter-rijdt-door-na-ongeval

Winchoter rijdt door na ongeval

WINSCHOTEN - Een 32-jarige automobilist uit Winschoten is aangehouden. Hij veroorzaakte op de Bovenburen een aanrijding waardoor de bestuurder van een andere auto. Een 40-jarige man uit Finsterwolde, gewond raakte. Ook diens 41-jarige passagier liep letsel op. Beiden moesten naar het ziekenhuis. De Winschoter bekommerde zich niet om hen en reed door. Later werd hij door de politie aangehouden.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10595033.ece/Winchoter-rijdt-door-na-ongeval

Duitse brandweer biedt massaal 'hulp' in Ter Apel

TER APEL - Aan een brandweeroefening in Ter Apel hebben zaterdagochtend 100 Duitse brandweerlieden meegedaan. Ze hielpen het korps van Ter Apel, dat 16 mensen telt, mee bij het bestrijden van een zogenaamde brand in een loods.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10594993.ece/Duitse-brandweer-biedt-massaal-'hulp'-in-Ter-Apel

Sluiting dreigt voor laatste bibliotheek De Marne

LEENS - Biblionet Groningen denkt dat het voortbestaan van de enig overgebleven openbare bibliotheek in de gemeente De Marne, die in Leens, op het spel staat. B en W willen de subsidie per 2016 halveren. De gemeenteraad praat daar 5 november over.



via http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10594843.ece/Sluiting-dreigt-voor-laatste-bibliotheek-De-Marne