dinsdag 30 april 2013

PvdA: Stulp behoeft geen opvolger in Delfzijl

DELFZIJL - Als het aan de Delfzijlster PvdA-fractie ligt, wordt wethouder Edward Stulp van Lijst Stulp die vorige week tijdens de raadsvergadering onverwacht zijn aftreden aankondigde, niet meer opgevolgd door een nieuwe wethouder. Dat is de inzet waarmee PvdA-aanvoerder Leo Sparreboom morgenavond het coalitieberaad met CDA, ChristenUnie en D66 ingaat.



via http://goo.gl/xpcgA

Fietser (87) onder bus in Finsterwolde

FINSTERWOLDE - Een fietser (87) raakte dinsdagmiddag gewond toen hij op de C.G. Wiegersweg in Finsterwolde werd aangereden door een bus. Volgens de politie sloeg de man plotseling linksaf en werd hij met hoofdletsel naar het ziekenhuis in Winschoten gebracht.



via http://goo.gl/rroHL

Dochter van kapitein Pepping gevonden

STADSKANAAL - Jan van Straten uit Weesp heeft de dochter van kapitein Pepping uit Stadskanaal gevonden. Van Straten deed onlangs een oproep in deze krant. Hij was in april 1959 betrokken geweest bij een schipbreuk met de Henry Denny voor de kust van IJsland. De dochter was ook aan boord en Van Straten had een foto van haar .



via http://goo.gl/zraCs

Kapotte heg door botsing in Veendam

VEENDAM - – Een personenauto en een bestelbusje botsten gistermiddag op de kruising van de Van Stolbergweg en het Boven Oosterdiep in Veendam hard tegen elkaar. De auto kwam door de klap achteruit in de heg van een hoekhuis terecht.



via http://goo.gl/eFE0J

Groningen loopt vol

De pleinen in de binnenstad van Groningen waren dinsdagochtend nog redelijk rustig, maar voorafgaand aan de inhuldiging van koning Willem-Alexander liep het centrum behoorlijk vol. Vele duizenden mensen, deels in oranje gekleed, verzamelden zich voor de podia en grote schermen op de Grote Markt en de Vismarkt.








via http://goo.gl/T10gP

Veendammers kijken op groot scherm naar Koning Willem-Alexander

VEENDAM - De inhuldiging van Koning Willem-Alexander was in Veendam de hele dag op een groot scherm tussen het Raadhuisplein en het Museumplein te volgen.



via http://goo.gl/0Yiw0

Het jungleavontuur van een boswachterzoon

Mark de Vries, boswachterzoon uit Sellingen, verbleef vier maanden in de jungle van de Filippijnen. Hij speurde daar naar zeldzame vogelsoorten.



via http://goo.gl/mYhfI

Finsterwolder en Winschoter onderkoeld na ongeval op A7

WESTERBROEK - Een 18-jarige automobilist uit Finsterwolde en zijn even oude passagier uit Winschoten zijn in de nacht van maandag op dinsdag onderkoeld geraakt na een ongeval op de A7 ter hoogte van Westerbroek. De bestuurder verloor daar door onbekende oorzaak de macht over het stuur en belandde in de sloot. Via een ruit kropen de twee uit het voertuig. Ze waren onderkoeld en werden naar het ziekenhuis gebracht.



via http://goo.gl/zMTno

'Katholieke' Oranjemarkt in Ter Apel viert jubileum

TER APEL - De Oranjemarkt in Ter Apel jubileert vandaag. Ze wordt voor de 20{+s}{+t}{+e} keer gehouden, rond de Willibrorduskerk. Dat laatste is niet toevallig want de Willibrordusparochie is de organisator van de markt.



via http://goo.gl/aaSVt

Grote Markt zingt schlagers en Wilhelmus mee

GRONINGEN - De beëdiging van koning Willem Alexander is gistermiddag door een bomvolle Grote Markt gevolgd via enkele enorme schermen. Duizenden mensen zongen mee met schlagers die artiesten op het podium aan de oostkant van de markt vertolkten. Ook het Wilhelmus werd enthousiast meegezongen door de duizenden mensen op de Grote Markt.



via http://goo.gl/LfMYL

Protest in Groningen: Ikwillemniet

GRONINGEN - Bewoners –of een bewoner- van voormalig verzorgingshuis Hunzerheem in Groningen protesteren vandaag tegen de monarchie. Ze hebben een reusachtig spandoek uitgerold om voorbijgangers en bewoners van Selwerd op ludieke wijze te laten weten hoe over de inhuldiging denken: Ikwillemniet. Het pand aan de Eikenlaan hoek Iepenlaan werd in 2009 gekraakt. Er zitten onder meer ateliers, oefenruimtes en een weggeefwinkel in.



via http://goo.gl/5hDl3

Van de zon genieten op wijkmarkten in Groningen

GRONINGEN - Veel mensen genieten niet alleen van de inhuldiging van koning Willem-Alexander in Amsterdam of de festiviteiten, maar ook van het mooie weer. Zoals hier op het Borneoplein in Groningen, waar het nuttige met het aangename wordt verenigd. Volgens Arriva en Qbuzz zijn veel mensen uit de regio, tot diep in Drenthe en uit Friesland, onderweg naar Groningen om het feest mee te vieren. De grootste drukte wordt verwacht na de inhuldiging. Veel Stadjers bleven vanmorgen in eigen buurt. Er zijn onder meer vrijmarkten en festiviteiten in Vinkhuizen, Oosterhoogebrug en De Hunze.



via http://goo.gl/i7S0H

Koninginnenacht-inbraken in Haren

HAREN/ GRONINGEN - Op tenminste drie plekken in Haren is tijdens de Koninginnenacht volgens de politie in woningen ingebroken. De daders gingen er ongemerkt vandoor met sieraden en geld uit woningen aan de Rijksstraatweg, de Potgieterstraat en de Dilgtweg. In de stad Groningen had een inwoner (29) van Emmen minder geluk toen hij een paar kratten bier wilde stelen bij een woning aan de Parkweg. Buurtbewoners hoorden dat de man een schutting met een breekijzer vernielde en grepen hem in de kraag.



via http://goo.gl/0Pgnm

Foto's van Koninginnedag 2013

Ook in het Noorden wordt deze bijzondere Koninginnedag, met de abdicatie van koningin Beatrix en de inhuldiging van koning Willem-Alexander, natuurlijk uitgebreid en uitbundig gevierd. Een fotoserie.



via http://goo.gl/QQ5dJ

De vestingbewoners ontbijten met elkaar

BOURTANGE - De inwoners van de vesting Bourtange hebben dinsdagochtend een traditie voortgezet. Op de Markt ontbeten ze met elkaar. Dat doen ze altijd op Koninginnedag en willen ze voortaan op Koningsdag blijven doen. Het ontbijt is een cadeau van de plaatselijke ondernemers aan de bewoners. "De mensen hier hebben toch regelmatig heel veel drukte om de deur, vanwege grote evenementen, en zo bedanken we hen dat ze daar zo goed mee omgaan", zegt bestuurder Gerrit Schuit van de handelsvereniging.



via http://goo.gl/Y63PK

Op de fiets naar nieuwe speeltuin

WESTERNIELAND - Enkele tientallen kinderen reden dinsdagmorgen op versierde fietsen door Westernieland. Dat deden ze niet alleen vanwege de inhuldiging van koning Willem-Alexander, maar ook omdat de nieuwe speeltuin in hun dorp werd geopend.



via http://goo.gl/ooVpo

Tweetal onderkoeld na ongeluk

WESTERBROEK - Een 18-jarige automobilist uit Finsterwolde en zijn 18-jarige passagiere uit Winschoten zijn in de nacht van maandag op dinsdag onderkoeld geraakt na een eenzijdig ongeluk. Door onbekende oorzaak raakte de jongen op de A7 bij Westerbroek de macht over het stuur kwijt. De auto belandde op de kop in een sloot. Via een kapotte ruit konden de twee de auto verlaten. De slachtoffers waren onderkoeld en werden daarom uit voorzorg naar het ziekenhuis in Groningen gebracht.



via http://goo.gl/JsXav

Winkelier Luit Kap (92) overleden

OUDESCHIP - De oudste winkelier van Groningen, Luit Kap uit Oudeschip, is zondagmorgen thuis overleden op 92-jarige leeftijd. Kap dreef ruim zestig jaar een winkel aan de Molenweg in Oudeschip. De winkel bleef open tot december vorig jaar. Kap brak een heup en moest daarna langdurig revalideren.



via http://goo.gl/nno9q

Feest in Groningen begint na geslaagde Nacht

GRONINGEN - Koninginnedag in Groningen is om 9 uur officieel begonnen met klokgelui van de Martinitoren. Op Oranje Vrijmarkt aan de singels staan honderden handelaren op klanten te wachten.



via http://goo.gl/T5P0H

Vakantiehuisje uitgebrand in Groninger Stadspark

GRONINGEN - In het Stadspark in Groningen is vanmorgen een vakantiehuisje uitgebrand. Twee naastgelegen schuurtjes gingen eveneens in vlammen op. Vanwege het gevaar voor verdere uitbreiding van de brand en de afgelegen plek stuurde de brandweer veel manschappen en voertuigen naar de brand. Het stond op het terrein aan de Bruilwering.



via http://goo.gl/f5O1F

Vrijmarkt begint rustig

GRONINGEN - Kleumen onder een dekbed. Deze jonge Friezen hebben wat over voor een goed plekje op de vrijmarkt in Groningen. Het begin van de vrijmarkt op de singels is vanochtend rustig verlopen. Vanaf half zes verzamelden zich tientallen auto's met spulletjes op onder meer het Hereplein. Eerder vannacht waren er al op tal van plekken mensen aanwezig die alvast een plekje reserveerden. De verkopers mochten niet eerder dan half zeven de singels op. Vorig jaar leidde dit tot onvrede, mede omdat er te weinig plekken waren. Vanochtend verliep alles in goede harmonie. De vrijmarkt is uitgebreid.



via http://goo.gl/a6cXT

Rem op handhaving paardenbakken in Grootegast

GROOTEGAST - De gemeente Grootegast heeft het strenge handhavingsbeleid op paardenbakken tijdelijk stopgezet. Dat is gebeurd na een uitspraak van de rechter die een inwoonster van Opende in het gelijk stelde.



via http://goo.gl/4cVPf

Huisje Bruilweering brandt af

GRONINGEN - Een recreatiewoning op Bruilweering is dinsdagochtend in vlammen opgegaan. Een naastgelegen gebouwtje liep schade op door de hitte. De brandweer moest andere woningen in de omgeving nathouden om te voorkomen dat ze in vlammen op zouden gaan. Er was tijdens de brand niemand in het huisje aanwezig. De eigenaar van de afgebrande woning is op de hoogte gebracht.



via http://goo.gl/ny01O

Volle bussen naar Koninginnenacht in Groningen

GRONINGEN - Meer bezoekers dan ooit zijn maandagavond met de bus naar de Koninginnenacht in de stad Groningen gereisd. Volgens het OV-bureau zaten veel streekbussen al vol bij vertrek uit Emmen en Drachten. Dit ondanks de extra bussen uit die plaatsen. P+R Citybussen uit de stad reden onder meer naar Borger en Marum om mensen bij haltes onderweg op te pikken. Groningen stroomde tussen half negen en tien uur vol. Behalve op de Grote Markt en de Vismarkt en in andere straten in de binnenstad, zijn er ook aan de rand van het centrum feesten. Tot 2 uur zijn er onder meer concerten op het Damsterplein, de Ossenmarkt en de Westerhaven. Gemeente en politie verwachten vannacht 100.000 mensen, op Koninginnedag overdag nog 50.000 meer.



via http://goo.gl/C4OoT

maandag 29 april 2013

Weinig oranje en veel bier tijdens Knoalster Nacht

STADSKANAAL - Een bescheiden rood-wit-blauw vlaggetje op de wangen, hier en daar een oranje cowboyhoed en een enkele oranje bloemenslinger. De Stadskanaalsters dosten zich gisteravond tijdens de Knoalster Nacht niet uitbundig in het oranje uit. Maar het feest was er niet minder om. Er werd gedanst, gezongen en geproost: Leve de Koningin, maar vooral lang leve de lol.



via http://goo.gl/Q8caj

Omwonenden in centrum Muntendam klagen over optreden politie

MUNTENDAM - Circa 30 omwonenden kwamen maandagavond af op de bijeenkomst die de gemeente Menterwolde hield naar aanleiding van de inval in het leegstaande 'Schleckerpand' in de Kerkstraat in Muntendam. Vorige week donderdagochtend zou in dit pand een 41-jarige bewoner zijn overvallen door twee mannen. Er zou zijn geschoten. Het slachtoffer zou door het raam naar buiten zijn gesprongen en al kruipend zich in veiligheid hebben gebracht.



via http://goo.gl/afIpN

Brand in Winschoten beschadigt ook tweede woning

WINSCHOTEN - Bij de brand in de Mr. J.F. Viëtorstraat in Winschoten is het bovenste deel van de betrokken woning volledig verwoest. Het vuur sloeg ook over naar het belendende huis. Ook dat werd beschadigd. "Het derde pand, het is een rijtje van drie huizen, is gelukkig volledig ongeschonden gebleven", zegt de woordvoerder van de Hulpverleningsdienst Groningen.



via http://goo.gl/Nb41w

Brand beschadigt woning in Winschoten

WINSCHOTEN - Een woning in de Mr. J.F. Viëtorstraat in Winschoten is maandagavond door brand beschadigd. De vuurhaard leek onder het dak te zitten. Bij de brand kwam erg veel rook vrij. Volgens de Hulpverleningsdienst Groningen heeft de bewoner het pand op tijd kunnen verlaten. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.



via http://goo.gl/hLGE0

Nazaten van borgheren geven Burcht 300 jaar geschiedenis

WEDDE - De borgheren van de Burcht in Wedde (foto) droegen ooit twee eeuwen lang de naam Haselhoff. Hun nazaten, inmiddels luidt de familienaam Hazelhoff, hebben dus een grote band met dit middeleeuws gebouw. Ze hebben er zelfs één kamer geadopteerd en daarvoor hebben ze drie grote glasplaten laten maken. Die laten in beeld drie eeuwen vaderlandse geschiedenis zien.



via http://goo.gl/4AVFc

Winsumer roeken blijken honkvast

WINSUM - Het is nog niet gelukt de vele roeken die voor overlast zorgen in de gemeente Winsum te verjagen. "De resultaten vallen tegen", zegt wethouder Philip Broeksma.



via http://goo.gl/3rqsb

Krakers op nieuwe kavel

LAGELAND - De groep krakers die sinds vorige week bivakkeert op een weiland van Bureau Meerstad, is verkast naar een kavel ernaast. Ook dat is in bezit van Meerstad.



via http://goo.gl/86XBd

Zorgen om herplant bos in Garrelsweer

GARRELSWEER - De Statenfractie van GroenLinks wil opheldering van het provinciaal bestuur opheldering over de kap van een populierenbos van zestig hectare in de zomer van vorig jaar vlakbij het natuurgebied Hoeksmeer in Garrelsweer. De regels van de provincie schrijven voor dat het bos uiterlijk drie jaar na de kap herplant moet worden. Volgens GroenLinks-Statenlid Nienke Homan is het maar de vraag of hiertoe wordt overgegaan en zo ja, waar dat gaat gebeuren. Ze is er bovendien niet gerust op of bij de kap wel rekening is gehouden met de mogelijke aanwezigheid van beschermde dieren en planten.



via http://goo.gl/SrxyB

Oranjefeest bij de buren

GRONINGEN - Op alle Nederlandse ambassades en consulaten staat morgen de oranjebitter klaar om de inhuldiging van de nieuwe koning te vieren. In onze buurlanden zijn er daarnaast ook Oranjefeestjes voor de Nederlanders die er wonen of op vakantie zijn. De gemeente Leer en het Kunstzentrum Coldam in Leer houden morgen de eerste Holland-dag. In de hal van het kunstcentrum staat een groot scherm waarop de inhuldiging live te volgen is. Verder is er een vrijmarkt, wordt er Nederlandse muziek gemaakt en zijn er hapjes en drankjes.



via http://goo.gl/D8jc2

Voor jeugd hoeft NK footgolf in Sellingen niet

SELLINGEN - De allereerste voorrondewedstrijd van het allereerst Nederlands kampioenschap footgolf voor jeugd had komende zaterdag gespeeld moeten worden in Sellingen. Op het terrein van camping De Bronzen Eik. De wedstrijd gaat echter niet door. "Er is veel te weinig belangstelling", zegt een teleurgestelde campingbaas Siep Liewes. (foto). Bij footgolf gaat het er om de voetbal met zo weinig mogelijk trappen in een gat te krijgen.



via http://goo.gl/NkjCD

Mannen van Koninklijk Museum vooral voor de buis

GRONINGEN - Een oranje vlag met Beatrix en Willem-Alexander wappert fier in top, oranje vlaggetjes zijn rond de woning in Helpman gespannen. Albert Wierenga en Pieter Winter van het begin dit jaar geopende Gronings Koninklijk Museum zijn helemaal klaar voor de troonwissel van dinsdag. Anders dan menigeen zou denken, wonen ze de plechtigheden in Amsterdam niet bij. Ze zitten morgen vooral thuis voor de buis. "Dan zie je alles toch het beste."



via http://goo.gl/5t3wc

Op hol geslagen camper tegen lichtmast

GRONINGEN - In een poging zijn op hol geslagen camper tot stilstand te brengen koos de 54-jarige bestuurder uit Matsloot voor een botsing met een lichtmast.



via http://goo.gl/eMCwz

App voor koninginnedag Groningen

GRONINGEN - Een overzicht van het stad-Groninger koninginnedagprogramma, daaruit je eigen programma samenstellen, zien wie van je vrienden gaan, via Twitter op de hoogte blijven van het nieuws en push-berichten krijgen in het – onverhoopte – geval van calamiteiten. Qday050 heet de app waarin deze functies zijn samengebracht. Voor iPhone en Android.



via http://goo.gl/ivp13

Herbergier in Sellingen verlost van de boktorren

SELLINGEN - Een jaar geleden werd Pim de Goederen op Koninginnedag geplaagd door de larven van boktorren. Zij vraten het hout van de Herberg Sellingen aan, de zaak die hij met zijn partner Rita Holtrust runt. De herberg moest toen een week dicht, in de tijd werden de larven vernietigd.



via http://goo.gl/T5W4f

Bewoonster stichtte vermoedelijk zelf brand Vriescheloo

VRIESCHELOO - De vrouw (36) die zondagavond ernstig gewond raakte bij een brand in haar appartement in Vriescheloo heeft de brand waarschijnlijk zelf gesticht. De vrouw belde 112 en zei dat ze haar huis in brand wilde steken. Voor de zekerheid werden een brandweerauto en een politiewagen in haar richting gestuurd.



via http://goo.gl/fVm5n

Stadskanaalster autodief komt niet ver

STADSKANAAL - Een 26-jarige Stadskanaalster is zondagavond aangehouden op verdenking van diefstal van een auto in zijn woonplaats. De man meldde zich bij een afgesloten terrein van een autobedrijf aan de Steenhouwer. Om van dit terrein af te komen, reed hij met de wagen door een hek heen.



via http://goo.gl/0yIlO

Drie automobilisten leveren rijbewijs in

GRONINGEN/WINSUM - Een 28-jarige automobilist uit Ten Boer moest zondag zijn rijbewijs inleveren na een paar forse snelheidsovertredingen. Op de Beneluxweg in Groningen viel hij op doordat hij bij een radarcontrole vol in de rem ging en daarna fors versnelde. Hij gaf geen richting aan bij in- en uitvoegen en werd uiteindelijk op de Lübeckweg geklokt met een snelheid van 100 km/uur, terwijl daar 50 de maximumsnelheid is. Bij wegwerkzaamheden reed hij 110 km/uur, terwijl daar niet harder dan 30 mocht worden gereden. Uiteindelijk kon de man bij de Euroborg aan de kant worden gezet.



via http://goo.gl/BLH6A

Gewelddadige groep jongeren in Leek aangehouden

LEEK - Elf jongeren in de leeftijd van 14 tot 19 jaar uit Leek, Roden en Tolbert zijn aangehouden op verdenking van geweldpleging, diefstal, bedreiging en intimidatie. In de eerste drie maanden van het jaar was de groep actief in het centrum van Leek en zorgde daar voor veel overlast. Ook veroorzaakten ze een gevoel van onveiligheid tijdens het uitgaan. De politie hoorde diverse slachtoffers en getuigen. Uiteindelijk werden tien jongens en één meisje aangehouden. Ze zijn inmiddels in vrijheid gesteld. Twee van hen moeten zich wel aan een aantal voorwaarden houden, anders gaan ze alsnog de cel in. Alle verdachten zullen zich voor de (kinder) rechter moeten verantwoorden.



via http://goo.gl/rdf3C

Motorrijder rijdt achterop afslaande auto

MIDDELSTUM - Een 36-jarige motorrijder uit Uithuizermeeden is zondagmiddag gewond geraakt toen hij achterop een auto reed. De man reed over de Molenweg in Middelstum. Voor hem reed een 59-jarige automobilist uit Groningen. Die sloeg plotseling af zonder richting aan te geven. De motorrijder kon daardoor niet meer op tijd remmen en klapte achterop de auto. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis.



via http://goo.gl/Owy1I

Wateroverlast door defecte kwekerij

GRONINGEN - Vier bewoners van een klein appartementencomplex aan de Verlengde Hereweg klaagden zondagavond over wateroverlast.



via http://goo.gl/qMMvn

Tweede plofkraak in Groningen dit weekend

GRONINGEN - Aan de Diamantstraat in Groningen is maandagmorgen voor de tweede keer dit weekeinde een plofkraak geweest. Een pinautomaat van ABN Amro was het doel.



via http://goo.gl/H0iqf

Tweede plofkraak dit weekend

GRONINGEN - Aan de Diamantstraat is maandagmorgen voor de tweede keer dit weekeinde een plofkraak geweest. Een pinautomaat van ABN Amro was het doel.



via http://goo.gl/SrQAV

Golf aan nachtelijke plofkraken

In verschillende gemeenten hebben zich in de nacht van zondag op maandag plofkraken voorgedaan. De pinautomaten van banken in Berkel en Rodenrijs, Wormerveer, Krommenie en Groningen waren het doelwit. In alle gevallen ging het om filialen van ABN Amro.








via http://goo.gl/Hg1LX

Hectische periode voor vlaggenbedrijf Leek

LEEK - Vlaggen is in. Aan de vooravond van de troonswisseling is het helemaal een gekkenhuis. De nationale driekleur en de bijbehorende oranje wimpel zijn niet aan te slepen. Bij Vlaggenindustrie Groningen in Leek vegen ze het zweet van hun voorhoofd.



via http://goo.gl/PkXS6

zondag 28 april 2013

Zwaargewonde door brand in Vriescheloo

In Vriescheloo (Groningen) is zondagavond een vrouw ernstig gewond geraakt door een brand in een appartementencomplex in de Dorpsstraat. Het ...



via http://goo.gl/1Omj5

College Slochteren verdeeld over extra koopzondagen

SLOCHTEREN - Het college van B en W van Slochteren is verdeeld over het toewijzen van acht extra koopzondagen in de gemeente. Wethouder Jan Jakob Boersma van de ChristenUnie is het daar niet mee eens en stemt tegen het voorstel.



via http://goo.gl/t6tb2

Gewonde door brand

In Vriescheloo (Groningen) is zondagavond een vrouw ernstig gewond geraakt door een brand in een appartementencomplex in de Dorpsstraat. Het ongeveer 40-jarige slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht, meldde de brandweer.












via http://goo.gl/DIoz2

Vrouw zwaar gewond door woningbrand in Vriescheloo

VRIESCHELOO - Bij een uitslaande woningbrand is zondagavond een bewoonster van een appartementencomplex aan de Dorpsstraat in Vriescheloo zwaar gewond geraakt. De vrouw is met brandwonden aan haar ledematen en rookvergiftiging naar het ziekenhuis gebracht.



via http://goo.gl/P4lYY

Talenkennis agent nekt agressieve Montenegrijn

GRONINGEN - Denk je als Montenegrijn in Groningen onbekommerd agenten te kunnen beledigen, blijkt een van de agenten zijn talen vrij aardig te spreken. Gevolg: de Montenegrijn en zijn vriend zitten vast.



via http://goo.gl/5n07T

Knorren en ballen trotseren wind en water

GRONINGEN - "Orcaaaa, Orcaaaa, Orcaaaaa", loeit het uit tientallen kelen langs de roeibaan in Harkstede als vijf boten met ieder vier roeisters en een stuurvrouw op de finish aanvaren. Er staat een koude wind. Op het water een korte, felle golfslag. De wat schorre stem van de speaker schettert over de baan: "Een hoog knorrengehalte in deze heat," zegt de studentspeaker met de typerende nonchalante dictie die veel corpsleden aankleeft. "Het geblèr van Orca heeft niet mogen helpen, Orca is gewoon keurig netjes achteraan geëindigd, zoals het hoort."



via http://goo.gl/4E3gz

Lekker, lokaal en leuk eten in postkantoor

GRONINGEN - Bier uit de buurt, wijn van om de hoek, 'slow fish', worst van gelukkige varkens, kaas die ergens naar smaakt, asperges om op te zuigen (van Grol uit Tripscompagnie), – zaterdag was het voormalige postkantoor aan de Munnekeholm omgetoverd tot een markt voor de in producten uit de buurt geïnteresseerde kookgek en lekkerbek.



via http://goo.gl/7ifEm

Automobilisten trekken zich niets aan van wegafsluiting

SEBALDEBUREN - Op de Woldweg bij Sebaldeburen (gemeente Grootegast) zijn zaterdagmiddag 25 automobilisten bekeurd voor het negeren van een wegafsluiting. In verband met werkzaamheden is de Woldweg tijdelijk afgesloten.



via http://goo.gl/U5Fq8

Weinig animo voor alternatief koninginnefeest

GRONINGEN - Het alternatieve koninginnefeest van coöperatie De Lichtmakers in Groningen heeft zaterdagavond slechts een handvol belangstellenden getrokken. Met een feest voor maximaal honderd personen en een inhoudelijk gesprek over de monarchie wilden de initiatiefnemers geld bijeen brengen voor de voedselbank. Zij vinden het onbegrijpelijk dat er miljoenen voor een inhuldigingsfeest worden uitgetrokken, terwijl een groeiend aantal mensen op de voedselbank is aangewezen.



via http://goo.gl/9P8W2

Boer vermoedelijk onwel door giftig gas

'T ZAND - Een 41-jarige bewoner van een boerderij aan de Zijldijksterweg in 't Zand is zaterdagmiddag onwel geworden bij het schoonmaken van de melkinstallatie. Dat gebeurde nadat bij het schoonmaken van leidingen twee vloeistoffen bij elkaar kwamen en giftige gassen ontstonden. De man is uit voorzorg voor nader onderzoek met een ambulance naar het UMCG gebracht. De brandweer heeft de ruimte schoongemaakt.



via http://goo.gl/E89MQ

Pekelder steelt collectebus in Leeuwarden

LEEUWARDEN - Een 18-jarige inwoner van Oude Pekela is zaterdag samen met een 27-jarige inwoner van Schalsum aangehouden op verdenking van diefstal van een collectebus in Leeuwarden. Getuigen hadden gezien dat drie mannen de collectebus uit een winkel aan de Voorstreek meenamen. Op het Jacobijnerkerkhof probeerde het drietal de bus open te breken. De politie schakelde Burgernet in en kon de mannen op die manier vinden en aanhouden bij een instelling aan de Groeneweg. De derde verdachte was niet meer aanwezig, maar zijn identiteit is bekend.



via http://goo.gl/WYm5d

Onverzekerde snorfietsster beledigt agenten

DELFZIJL/MEEDHUIZEN - Een 20-jarige snorfietsster uit Meedhuizen is in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden wegens het beledigen van agenten. De vrouw probeerde bij Delfzijl een politiecontrole te ontwijken. Daarbij kwam ze met haar snorfiets ten val en zette ze al lopend haar vlucht voort.



via http://goo.gl/ejBPe

Motorrijder gewond in Nieuwolda

NIEUWOLDA - Een 45-jarige inwoner van Stadskanaal raakte zaterdagmiddag gewond bij een aanrijding in Nieuwolda. De man reed op de Hoofdweg-West toen een 31-jarige automobiliste uit Oude Pekela hem tegemoet reed. Ter hoogte van de kruising met de Hoofdstraat nam de vrouw de bocht te krap, waardoor zij in botsing kwam met de motorrijder. Die werd voor onderzoek naar het ziekenhuis in Stadskanaal gebracht.



via http://goo.gl/Bq62z

Tweetal protesteert bij 112 tegen bekeuring

DELFZIJL - Twee jongelui uit Delfzijl van 21 en 22 jaar zijn in hun woonplaats door de politie aangehouden voor het herhaaldelijk bellen van 112. Het duo was in de vroege uurtjes van zondagochtend al bekeurd voor het verstoren van de nachtrust. Het tweetal liep al schreeuwend vanuit het centrum van Delfzijl richting de Koningin Julianalaan. De jongelui waren het niet eens met deze prent en belden 112 om verhaal te halen.



via http://goo.gl/I9d19

Felle autobrand op A7 Scheemda

SCHEEMDA - De snelweg A7 is zaterdagavond rond elf uur tussen Scheemda en Zuidbroek een half uur afgesloten geweest vanwege een felle autobrand. De brandweer wist de brand in de motor van de auto, een Amerikaanse van, met water en schuim te blussen.



via http://goo.gl/T4cmR

Ruiken aan het KNRM heldendom

EEMSHAVEN - Zeggen dat het druk was op de open dag van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) is een open deur. Zaterdag tussen tien en vier uur kon je bij het reddingsstation aan de Borkumweg in de Eemshaven zowat over de koppen lopen. Zes- tot zevenhonderd bezoekers verwachtte Germ Martini, secretaris van het KNRM reddingsstation Eemshaven.



via http://goo.gl/S98Ed

zaterdag 27 april 2013

Eerste, frisse vrijmarkt in Nieuwe Pekela

NIEUWE PEKELA - Oude spullen en afgedankt speelgoed verkopen op de vrijmarkt: het kon zaterdagochtend al in Nieuwe Pekela, dat daarmee een van de eerste plaatsen in het land was.



via http://goo.gl/du7E8

Bijeenkomst voor buurt 'Schleckerpand'

MUNTENDAM - Menterwolde houdt maandagavond een bijeenkomst voor omwonenden van het 'Schleckerpand' in de Kerkstraat in Muntendam. Dit naar aanleiding van het incident van afgelopen donderdagochtend. De politie trof in dit pand een hennepkwekerij aan. Een 41-jarige bewoner (hij staat ingeschreven in Sappemeer) zou in het pand overvallen zijn door enkele mannen. Ook zou er zijn geschoten. De overval zou te maken hebben met de kwekerij.



via http://goo.gl/8J1DE

Poging tot inbraak bij OOG

GRONINGEN - De politie heeft vrijdagnacht in de Tuinbouwstraat in Groningen een 20-jarige Stadjer aangehouden voor inbraak. Agenten werden in de Tuinbouwstraat gewenkt door een man. Hij vertelde een harde klap te hebben gehoord. Tijdens een zoektocht troffen de agenten de verdachte aan in een portiek. In de omgeving trof de politie een breekijzer aan. Bij nader onderzoek bleek dat bij OOG RTV in de Akkerstraat was geprobeerd in te breken.



via http://goo.gl/QHntN

Poging tot inbrak bij OOG

GRONINGEN - De politie heeft vrijdagnacht in de Tuinbouwstraat in Groningen een 20-jarige Stadjer aangehouden voor inbraak. Agenten werden in de Tuinbouwstraat gewenkt door een man. Hij vertelde een harde klap te hebben gehoord. Tijdens een zoektocht troffen de agenten de verdachte aan in een portiek. In de omgeving trof de politie een breekijzer aan. Bij nader onderzoek bleek dat bij OOG RTV in de Akkerstraat was geprobeerd in te breken.



via http://goo.gl/CMIka

Harenaar aangehouden na mishandeling

HAREN - De politie heeft vrijdagnacht 20-jarige Harenaar aangehouden voor mishandeling en vernieling. De man kreeg op de Middelhorsterweg in Haren onenigheid met een 20-jarige man uit Groningen. Hierbij zouden rake klappebn zijn uitgedeeld door de Harenaar, die zich vervolgens stortte op de auto van de Stadjer. De Harenaar kon korte tijd later in zijn woning worden aangehouden en in een cel ingesloten.



via http://goo.gl/hUcmr

Zoutkamper (27) zwaar gewond bij eenzijdig ongeluk

ZOUTKAMP/WINSUM - Een 27 jarige automobilist uit Zoutkamp is in de nacht van vrijdag op zaterdag zwaar gewond geraakt bij een eenzijdig ongeluk.



via http://goo.gl/McYdY

Veel bezwaar tegen boetes

GRONINGEN - Ruim tien procent van de Stadjers die aanlopen tegen een boete van stadstoezicht maken bezwaar tegen de boete. In 2012 werden er 1035 boetes behandeld bij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Het gaat om boetes voor onder meer het niet aangelijnd voeren van honden, wildplassen, fietsen in voetgangersgebieden en de kleinere milieudelicten. De parkeerbonnen worden niet via het CJIB afgehandeld. In 2012 tekenden 133 mensen bezwaar aan tegen de boete die door de buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) werden uitgeschreven.



via http://goo.gl/J0wBV

Volste vertrouwen in de koning

ASSEN/GRONINGEN - De noorderling ziet het wel zitten met koning Willem-Alexander. Driekwart denkt dat hij klaar is voor het koningschap en zijn taken naar behoren gaat uitvoeren. Evenveel inwoners van Drenthe, Groningen en Friesland vinden het moment dat Willem-Alexander de taken van zijn moeder overneemt goed gekozen. 5 procent had liever gezien dat Beatrix koningin blijft.



via http://goo.gl/jP947

Politie zoekt getuigen aanrijding meisje (10) Winschoten

WINSCHOTEN - De politie zoekt getuigen van een aanrijding vrijdagochtend rond 11 uur aan de Jachtlaan in Winschoten, waarbij een 10-jarig meisje gewond raakte. Ter hoogte van de supermarkt kwam een zwarte BMW van rechts vanaf de parkeerplaats. Door nog onbekende oorzaak ontstond een aanrijding waarbij het meisje ten val kwam. De automobilist reed door. De moeder van het meisje deed vrijdagmiddag aangifte van doorrijden na aanrijding. Na onderzoek door de huisarts bleek het bovenbeen van het meisje gekneusd. Mogelijk is een oudere man getuige geweest van het ongeluk. Hij zou nog met het meisje hebben gesproken na de aanrijding. De politie vraagt getuigen zich te melden via het telefoonnummer 0900-8844.



via http://goo.gl/8uUkK

Gesprek over zorgboerderij Kiel-Windeweer

KIEL-WINDEWEER - Het college van B en W van Hoogezand-Sappemeer blijft achter het initiatief voor een zorgboerderij in Kiel-Windeweer staan. De gemeente is van mening dat daardoor herstel en behoud van een historisch waardevol, beeldbepalend object gegarandeerd blijft. Het woongenot van omwonenden zou voldoende beschermd zijn.



via http://goo.gl/Jm6eT

vrijdag 26 april 2013

Fjordenpaard Katja (27) dood: ringsteken Pekela afgelast

NIEUWE PEKELA - Fjordenpaard Katja is dinsdag onverwachts overleden en haar collega, de bles Saree, nog te onervaren om de kar te trekken. Het ringsteken met paard en wagen voor kinderen, een van de hoogtepunten van de Koninginnedagfestiviteiten vandaag en dinsdag in Nieuwe en Oude Pekela, is daarom afgelast. "Het is zonde", zegt Jan Allemekinders, eigenaar van manege Sylviahoeve en van Katja. "Ze was 27 jaar. Op die leeftijd kan het snel afgelopen zijn." Katja trok volgens Allemekinders 'al wel een jaar of tien' de wagen waarin op Koninginnedag kinderen zaten voor het ringsteken.



via http://goo.gl/5RWXK

'Watersnood' treft Sellingen

SELLINGEN - Het Waterbedrijf Groningen heeft op 30 mei een rampenoefening in Sellingen. Bij de pompinstallatie daar, die drinkwater voor de hele regio produceert, gaat het dan 'mis'. De gemeente Vlagtwedde onder leiding van burgemeester Leontien Kompier (foto) en hulpverlenende instanties doen ook mee. Welke 'ramp' zich voltrekt, kan de woordvoerster van het Waterbedrijf nog niet zeggen.



via http://goo.gl/ZVxBG

Hennepkwekerij in woning Veendam

VEENDAM - De politie heeft vrijdagmiddag een hennepkwekerij ontmanteld die was gevestigd in een woning aan de Jakob Bruggemalaan in Veendam. In het huis stonden 860 planten met alle toebehoren. Een 57-jarige man uit Polen, die zich in de badkamer bevond, is aangehouden



via http://goo.gl/xfe6x

Celstraf advocaat na roekeloos rijden

GRONINGEN - De 52-jarige advocaat J.F.L. uit Groningen is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien maanden waarvan vijf voorwaardelijk wegens roekeloos rijgedrag. Nadat hij zijn straf heet uitgezeten, mag hij vier jaar lang niet autorijden. De maatschappij moet worden gevrijwaard van deze automobilist, zo staat in het vonnis.



via http://goo.gl/qgLpL

Belangrijke stap in moordonderzoek Bont

GRONINGEN - Door gebruik van nieuwe forensische technieken beschikt de recherche nu over dna van de vermoedelijke moordenaar van de prostituee Antoinette Bont. Het zwaar verminkte lichaam van de Groningse werd in 1995 in delen gevonden.



via http://goo.gl/nuMjj

Politiecontrole voor verzamelaar kinderporno

GRONINGEN - Een 57-jarige man uit Delfzijl moet de komende twee jaar de politie toelaten tot zijn computer om te controleren dat hij geen kinderporno download. Dat heeft de rechtbank bepaald. De man stond twee weken geleden terecht omdat op zijn computer 2700 bestanden waren aangetroffen met kinderporno.



via http://goo.gl/ENYqj

Controle vanwege kinderporno

Een 57-jarige verzamelaar van kinderporno moet de politie vier keer per jaar in zijn huis toelaten voor controle. Dat heeft de rechtbank in Groningen bepaald. De man uit Delfzijl werd vrijdag voor het bezit van kinderporno veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur plus een voorwaardelijke celstraf van een half jaar met een proeftijd van 2 jaar.








via http://goo.gl/N2Sud

Regen verstoort Koningspelen in Oost-Groningen

ALTEVEER - In heel Oost-Groningen hebben scholieren vrijdagochtend meegedaan aan de Koningspelen. De regen gooide soms wel roet in het eten, zo werden de spelletjes op het Marktplein in Winschoten afgelast. Elders, in Alteveer bijvoorbeeld, waren de kinderen van de scholen De Höchte (op de foto) en Zonnedal wel druk aan het sporten.



via http://goo.gl/Eu0mp

Rehwinkel in NRC: burgemeesterschap te zware last

Het besluit te vertrekken als burgemeester van Groningen is "een persoonlijke keuze" van Peter Rehwinkel. Je levert privé heel veel in, zegt hij vandaag in een interview met NRC Handelsblad. Opgeteld bij de voortdurende kritiek die hij als burgemeester kreeg,…






via http://goo.gl/lO8Ed

Oost-Groningen: 10 lintjes rijker

OOST-GRONINGEN - In de zeven gemeenten in Oost-Groningen zijn vrijdagmorgen in totaal 10 Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt. Tien personen zijn nu Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Jaap Smit uit Sellingen mag zich Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. In Pekela en Menterwolde zijn geen lintjes uitgereikt.



via http://goo.gl/uXYFg

Oost-Groningen: 11 lintjes rijker

OOST-GRONINGEN - In de zeven gemeenten in Oost-Groningen zijn vrijdagmorgen in totaal 11 Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt. Tien personen zijn nu Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Jaap Smit uit Sellingen mag zich Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. In Pekela en Menterwolde zijn geen lintjes uitgereikt.



via http://goo.gl/B72yy

Grote verkeerscontrole bij Kolham

KOLHAM - De politie heeft donderdagmiddag en –avond (tussen twee en tien uur) op de A. Einsteinlaan in Kolham (bedrijvenpark Rengers) een grote verkeerscontrole gehouden. Van 102 bestuurders werd een blaastest afgenomen. Geen van hen reed onder invloed.



via http://goo.gl/6Cmv7

Hennepkwekerij ontdekt aan Venne in Winschoten

WINSCHOTEN - Op de bovenverdieping van een pand aan de Venne in Winschoten is donderdagavond een hennepkwekerij opgerold. Een monteur van een energiebedrijf had tijdens een controle vastgesteld dat de elektriciteit buiten de meterkast om werd afgetapt. Hij sprak een 45-jarige inwoner van Groningen, die in het pand aanwezig was, hierop aan. De Stadjer meldde zich vervolgens zelf op het politiebureau. De kwekerij, waar 1256 planten stonden, is ontmanteld en opgeruimd. De 45-jarige wordt vrijdag gehoord.



via http://goo.gl/WJNAd

Rehwinkel uit de politiek

Burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen hoopt op een baan buiten de politiek en het openbaar bestuur. Dat zegt hij vrijdag in het Dagblad van het Noorden. Rehwinkel vertelde de Groningse gemeenteraad deze week al dat hij bedankt voor een tweede termijn als burgemeester van Groningen. Nu blijkt dat hij ook de politiek uit wil.








via http://goo.gl/Mn5f8

Rehwinkel: Ik maak in principe ambtstermijn vol

GRONINGEN - Peter Rehwinkel besloot eind februari al dat hij zou bedanken voor een tweede termijn als burgemeester van Groningen. Dat zegt hij in een interview met deze krant. Een mix van persoonlijke redenen en zijn idee dat bij een heringedeelde gemeente een nieuwe burgemeester past, bracht Rehwinkel tot dat besluit.



via http://goo.gl/RERBh

Geldautomaat verwoest

GRONINGEN - De geldautomaat van de ABN Amro aan het Zernikeplein in Groningen is voorlopig buiten gebruik. Rond vier uur vrijdagochtend is een poging gedaan de automaat te rammen en leeg te halen.



via http://goo.gl/vr2u1

Menterwolde stapt uit OGD

MUNTENDAM - De gemeenteraad van Menterwolde heeft donderdagavond unaniem besloten uit het samenwerkingsverband Oost-Groningen Digitaal (OGD) te stappen. Deze gemeente gaat op het gebied van automatisering een samenwerking aan met Hoogezand-Sappemeer en Slochteren. Menterwolde wil vanwege haar uittreden 80.000 euro betalen aan OGD. OGD (Bellingwedde, Pekela, Veendam en Oldambt zitten hier ook in) eisen 1,3 miljoen euro. OGD-voorzitter Jannes Buiter sluit een gang naar de rechter niet uit. Menterwolde denkt met Hoogezand-Sappemeer en Slochteren een betere dienstverlening te krijgen tegen gelijke of lagere kosten.



via http://goo.gl/VN0Su

donderdag 25 april 2013

Klokken Martinitoren klinken voor koning

GRONINGEN - Ter gelegenheid van de troonwisseling dinsdag spuwen het carillon en de luidklokken van de Martinitoren speciale klanken uit. Beiaardiers Adolph Rots en Auke de Boer spelen direct na de abdicatie om 10.30 het stuk Multiplicity. Dat doen zij samen met leden van het Groninger Klokkenluidersgilde, die de twaalf luidklokken laten meespelen in het stuk dat 21 minuten duurt. Een voor dit stuk ontworpen dirigeerapparaat zorgt voor de juiste samenwerking.



via http://goo.gl/xZSnP

Stadskanaal ontvangt opnieuw gehandicapte topsporters

STADSKANAAL - Het Pagedal in Stadskanaal wordt opnieuw het toneel van een meerdaags evenement voor gehandicapte topsporters. Tussen 15 en 22 september zijn de World Games voor sporters in een rolstoel en met een amputatie.



via http://goo.gl/kf2m3

Kinderen uit Tsjernobyl naar Slochteren

SIDDEBUREN - Leden van de werkgroep stichting Hulp Tsjernobyl Kinderen Siddeburen vertrekken maandag naar Wit Rusland om een groep kinderen naar Nederland te halen. Het is de vijfde keer dat de stichting kinderen uit het gebied dat in 1986 ernstig werd getroffen door de ramp met de kerncentrale, naar Slochteren haalt.



via http://goo.gl/4flfZ

RSG bouwt vier noodlokalen

TER APEL - Bij de Regionale Scholengemeenschap (RSG) in Ter Apel worden vier noodlokalen gebouwd. Leraren hoeven daardoor niet meer heen en weer te reizen naar de dependance aan de rand van het dorp, de voormalige basisschool Westermarke.



via http://goo.gl/HPm9Q

Dode man is inderdaad Henk Woldhuis

WINSCHOTEN - Het lichaam dat woensdag is gevonden in het Winschoterdiep bij Winschoten blijkt inderdaad de sinds eind maart vermiste Henk Woldhuis te zijn. Dat is donderdag gebleken na identificatie. De politie zegt dat niet meer is na te gaan wat er precies is gebeurd. Onduidelijk blijft of de inwoner van Winschoten door een ongeluk in het water is beland of dat hij mogelijk onwel is geworden. De politie sluit een misdrijf uit.



via http://goo.gl/K4OjD

Man krijgt celstraf voor verkrachting in 2003

GRONINGEN - De rechtbank heeft een 38-jarige oud-Groninger veroordeeld wegens eens verkrachting in januari 2003 in Groningen. De man, die geen vaste woonplek heeft, kreeg 30 maanden celstraf opgelegd waarvan tien voorwaardelijk. Er was twee jaar celstraf geëist.



via http://goo.gl/hofDj

OM te traag in verkrachtingszaak

Een 38-jarige verkrachter uit Dordrecht krijgt van de rechtbank in Groningen strafkorting omdat zijn zaak te lang op de plank is blijven bij politie en Openbaar Minsterie (OM). De man drong 10 jaar geleden een woning in de provincie Groningen binnen en verkrachtte daar een meisje van 14 in de slaapkamer van haar moeder.












via http://goo.gl/HsjJd

Vermiste Henk Woldhuis is terecht

WINSCHOTEN - Het lichaam dat woensdag is gevonden in het Winschoterdiep bij Winschoten blijkt inderdaad de sinds eind maart vermiste Henk Woldhuis. Dat is donderdag gebleken na identificatie. De politie zegt dat niet meer is na te gaan wat er precies is gebeurd. Onduidelijk blijft of de inwoner van Winschoten door een ongeluk in het water is beland of dat hij mogelijk onwel is geworden. De politie sluit een misdrijf uit.



via http://goo.gl/N73kN

Opstappen wethouder Stulp leidt tot consternatie

DELFZIJL - Wethouder Edward Stulp van lijst Stulp in Delfzijl stopt volgende week als wethouder van de havengemeente. Dat heeft Stulp donderdagmiddag aan het begin van de raadsvergadering meegedeeld.



via http://goo.gl/QHdcs

Opstappen Edward Stulp leidt tot consternatie

DELFZIJL - Wethouder Edward Stulp van lijst Stulp in Delfzijl stopt volgende week als wethouder van de havengemeente. Dat heeft Stulp donderdagmiddag aan het begin van de raadsvergadering meegedeeld.



via http://goo.gl/DQbVd

Coffeeshop ziet af van stunt met zaadballonnen

GRONINGEN - Coffeeshop De Vliegende Hollander ziet af van de stunt om honderdduizend oranje hennepzaadjes tijdens Koninginnedag aan ballonnen de lucht in te sturen.



via http://goo.gl/LsZ6d

Parkeerchaos bij faillissementsverkoop Waterborg

GRONINGEN - Honderden mensen zijn donderdag rond de middag afgekomen op het begin van de faillissementsverkoop bij Waterborg Active. Op het parkeerterrein bij de winkels van Reitdiephaven was het al snel een chaos. De winkel in outdoor- en watersportartikelen ging eind maart failliet. Tot en met zaterdag wordt het overgebleven assortiment aangeboden met kortingen tot 80 procent. Het bedrijf zal overigens in afgeslankte vorm doorstarten. Waar is nog niet bekend.



via http://goo.gl/DmJzu

Slochteren kiest voor Haren

SLOCHTEREN - Inwoners van Slochteren kiezen bij de gemeentelijke herindeling voor Haren. De meest gewenste combinatie is die met Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Haren (bijna 78.000 inwoners). De mentaliteit in Veendam en de Pekela's wordt te hard gevonden.



via http://goo.gl/D6VPD

SP houdt enquête in Bellingwedde

BELLINGWOLDE - De Socialistische Partij afdeling Bellingwedde houdt vanaf 1 mei een enquête over de vraag met welke andere gemeenten Bellingwedde moet worden samengevoegd. De vragenlijst wordt door 35 folderaars bij elk huishouden in de gemeente bezorgd. "Dit keer is de enquête korter", zegt fractievoorzitter Mary Neef van de SP in Bellingwedde.



via http://goo.gl/Y7th6

Wapens en munitie in Schilderswijk

GRONINGEN - De politie heeft in de Schilderswijk een 46-jarige inwoner van de stad Groningen aangehouden voor verboden wapenbezit.



via http://goo.gl/dqD0G

Metershoge vlammen vlakbij tankstation Groningen

GRONINGEN - Op de binnenplaats van de oude Century-garage bij de Paterswoldseweg in Groningen wordt momenteel 4000 liter LPG afgefakkeld. De vlammen stijgen zo'n zes meter de lucht in.



via http://goo.gl/SCY5g

Inval in pand Muntendam na aantreffen gewonde man

MUNTENDAM - De politie heeft donderdagmorgen vroeg een voormalig winkelpand aan de Kerkstraat in Muntendam doorzocht. Een gewonde man, die zei te zijn overvallen, is naar een ziekenhuis gebracht.



via http://goo.gl/vSgbn

Nog geen zicht op start nieuwbouw moskee Groningen

GRONINGEN - De gemeente Groningen heeft nog altijd niet definitief het licht op groen gezet voor de bouw van een nieuwe moskee in de wijk Selwerd. Het Islamitisch Centrum Groningen vroeg vorig jaar zomer al om vergunningen voor de sloop van de oude boerderijmoskee in de wijk en nieuwbouw op dezelfde plek. Volgens RO/EZ, de dienst die de aanvragen behandelt, wringt de schoen op dit moment bij het door de moslims ingediende mobiliteitsplan. Voordat de bouw van de nieuwe moskee kan beginnen, moet het parkeren goed geregeld zijn. Het Islamitisch Centrum moest het nieuwbouwplan eerder al bijstellen na kritiek van de brandweer op de in het ontwerp opgenomen vluchtroutes. De stad is in principe voorstander van een nieuwe moskee in Park Selwerd, maar eerst moeten alle plooien zijn gladgestreken.



via http://goo.gl/4KvuN

Hoogleraren: 'Dit vergroot gezag Rehwinkel niet'

GRONINGEN - Het feit dat Peter Rehwinkel nu al zegt geen tweede termijn te willen als burgemeester vergroot zijn gezag en status niet. Dat zeggen hoogleraren over het aangekondigde vertrek van Rehwinkel.



via http://goo.gl/xoYI1

woensdag 24 april 2013

Vlagtwedde wil meer blauw

SELLINGEN - De gemeenten Vlagtwedde, Oldambt, Bellingwedde en Stadskanaal krijgen één politieteam. Dat wordt gevormd door zo'n 100 FTE's. Negen minder dan het huidige aantal FTE's in die vier gemeenten. De meerderheid van de gemeenteraad van Vlagtwedde wil niets weten van die reductie. "Het veiligheidsgevoel bij de burger wordt zo minder groot", zegt VVDér Beertje Wijnholds (foto). Het standpunt van Vlagtwedde betekent vrijwel zeker niet dat het nieuwe team groter wordt.



via http://goo.gl/DTvnb

Hoogleraren: 'Dit verhoogt gezag Rehwinkel niet'

GRONINGEN - Het feit dat Peter Rehwinkel nu al zegt geen tweede termijn te willen als burgemeester verhoogt zijn gezag en status niet. Dat zeggen hoogleraren over het aangekondigde vertrek van Rehwinkel.



via http://goo.gl/5nafQ

Ten Boer moet 'halve' wijkagent inleveren

TEN BOER - Ten Boer moet met minder wijkagenten toe. Nu heeft de gemeente er twee, na een reorganisatie bij de politie is er nog maar anderhalve formatieplaats beschikbaar.



via http://goo.gl/68oGc

PvdA Ten Boer: 'We laten ons niet klein krijgen door de provincie'

TEN BOER - De politieke partijen in Ten Boer zijn teleurgesteld dat de provincie niet financieel wil bijspringen.



via http://goo.gl/5EyCU

Peter Rehwinkel, burgemeester van Groningen, kondigt vertrek aan

Burgemeester van Groningen Peter Rehwinkel (PvdA) wil geen tweede ambtstermijn. Dat zei hij vandaag op een gemeenteraadsvergadering, schrijft RTV Noord. Rehwinkel vindt dat de geplande gemeentelijke herindeling vraagt om een nieuwe burgemeester.






via http://goo.gl/wHvyj

'Massaal shoppen in Duitsland moet stoppen'

GRONINGEN - Verkopers van benzine, diesel, drank en tabak in de grensstreek luiden de noodklok. Door de accijnsverhogingen gaan mensen massaal shoppen in Duitsland en België. Gevolg: vele miljoenen euro's komen niet in de Nederlandse staatskas terecht en de werkgelegenheid in de grensstreek gaat naar de knoppen.



via http://goo.gl/MDprX

Lichaam gevonden in Winschoterdiep

WINSCHOTEN - De politie heeft woensdag het lichaam van een nog onbekende persoon aangetroffen in het Winschoterdiep vlakbij het Oostereinde in Winschoten. Een woordvoerder meldt dat niets er op wijst dat sprake is van een misdrijf. Het lichaam heeft enige tijd in het water gelegen.



via http://goo.gl/S2Xj9

Burgemeester Groningen kondigt vertrek aan

Peter Rehwinkel stopt in 2015 als burgemeester van Groningen. In dat jaar zit zijn eerste termijn van 6 jaar erop, en hij wil geen tweede ...



via http://goo.gl/08gi1

Mededeling Rehwinkel schokt gemeenteraad

GRONINGEN - De Groninger gemeenteraad verkeerde woensdagavond in een staat van lichte schok na de mededeling van Peter Rehwinkel dat hij niet op gaat voor een tweede ambtstermijn. Vooral het moment overrompelde de raad. De burgemeester had 's middags de fractievoorzitters vertrouwelijk ingelicht over zijn voornemen. De bedoeling was op een later tijdstip met een verklaring naar buiten te komen. Toen Rehwinkel er in de loop van de middag achter kwam dat het bericht al naar buiten was gekomen, besloot hij de raad zelf te informeren.



via http://goo.gl/GiDqN

Burgemeester Groningen tot 2015

Peter Rehwinkel wil geen tweede termijn als burgemeester van Groningen. Dat betekent dat hij opstapt aan het einde van zijn huidige termijn, in 2015. Dat heeft hij woensdagavond bekendgemaakt tijdens een zitting van de gemeenteraad, melden RTV Noord en het Dagblad van het Noorden.








via http://goo.gl/5GkSy

Rehwinkel weg

GRONINGEN - Burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen gaat niet voor een tweede ambtstermijn. Dat heeft hij gisteravond bekendgemaakt.



via http://goo.gl/Eaitb

Rooms en protestant bestrijden elkaar in Ter Apel en Bourtange

TER APEL/BOURTANGE - In het Klooster in Ter Apel (klooster) en het hervormde kerkje in Bourtange kan vanaf zaterdag de dubbelexpositie Zielenvisserij worden bekeken. Zij laat zien hoe in de loop der eeuwen rooms-katholieken en protestanten elkaar bestreden.



via http://goo.gl/Inwku

Werknemers van PI Ter Apel ook naar Den Haag

TER APEL - Vanuit de Penitentiaire Inrichting (PI) in Ter Apel (foto) reizen donderdag 25 werknemers naar Den Haag. Ze doen daar mee aan een landelijke actie tegen de bezuinigingsplannen van staatssecretaris Fred Teeven. In die plannen blijft 'Ter Apel' open. "Maar we zijn solidair", zegt Karin Kuipers namens het personeel.



via http://goo.gl/DDPKJ

CDA en PVV: Oscar Dros moet vertrekken

DEN HAAG - Korpschef Oscar Dros van de politie-eenheid Noord-Nederland moet opstappen. Dat vinden de Tweede Kamerfracties van CDA en PVV. Dat stellen ze woensdagmiddag in een algemeen overleg in de Tweede Kamer.



via http://goo.gl/qog6r

Vlagtwedde ontvangt opnieuw blaffende toppers

VLAGTWEDDE - De Hondenschool Zuid-Oost-Groningen in Vlagtwedde organiseert op 5 mei een landelijke behendigheidwedstrijd. Er doen 330 viervoeters aan mee. Het is voor het vierde jaar op rij dat Vlagtwedde gedurende één dag de 'hondenhoofdstad van Nederland' is. Eén van de deelnemers is Elizabeth Stam (foto).



via http://goo.gl/bRxEm

Geen pardon: krakers op straat

LAGELAND - Daar sta je dan met je auto's, motoren, woonwagen en vele andere spullen. Een groepje dat een boerderij aan het Slochterdiep bij Lageland kraakte, is maandagochtend door een grote groep agenten letterlijk op straat gezet. Ze staan nu in een weiland, een stukje verderop. De boerderij is van Bureau Meerstad. Dat spande een kort geding aan tegen de krakers. Vrijdag besloot de rechter dat ze eruit moeten.



via http://goo.gl/qYcM2

Automobilist gewond na botsing met tractor

BELLINGWOLDE - Een 66-jarige automobilist uit Bad Nieuweschans is woensdag gewond geraakt bij een ongeluk op de Boelo Tijdensweg in Bellingwolde. Hij kwam in botsing met een 26-jarige bestuurder van een tractor. Deze man, een inwoner van de gemeente Oldambt, wilde uitwijken voor de auto maar raakte in de slip. De tractor botste tegen de linkervoorzijde van de auto.



via http://goo.gl/rAfLq

Lagere celstraf voor hennepteelt

GRONINGEN - De rechtbank heeft een 38-jarige man uit Groningen veroordeeld tot 30 maanden celstraf wegens hennepteelt, witwassen, zware mishandeling en deelname aan een criminele organisatie. Er was vijf jaar celstraf geëist. De man werd vrijgesproken van een poging tot moord. De straf viel hierdoor lager uit.



via http://goo.gl/8cvPk

Tekort parkeerbedrijf: te weinig bonnen

GRONINGEN - Parkeren in de stad blijft voor de gemeente een zorgenkindje. Het tekort van het Parkeerbedrijf viel in 2012 twee ton hoger uit, 1,8 miljoen in plaats van 1,6 miljoen. Oorzaak: er zijn minder bekeuringen uitgedeeld dan verwacht.



via http://goo.gl/Ipnqk

Renovatie drassig veld Viboa Winsum

WINSUM - Het hoofdveld van voetbalvereniging Viboa in Winsum krijgt een grondige renovatie. De gemeente Winsum trekt daarvoor zo'n 70.000 euro uit. Het veld is een grote modderpoel, doordat de drainage niet voldoet. Water loopt daardoor niet weg. Een mooie opsteker voor de club, omdat het hoofdveld geregeld werd afgekeurd. "Dat is schering en inslag", zegt consul Dick Sennema die de velden keurt.



via http://goo.gl/Iipc9

Groninger middelbare scholen slechtste van het land

GRONINGEN - Het gaat dramatisch slecht met middelbare scholen in Groningen. De provincie heeft het meeste aantal zeer zwakke en zwakke scholen van heel Nederland.



via http://goo.gl/1KCg5

Zilver voor Groningse gymnasiast op Bali

GRONINGEN - Leerling Ruben Hoekstra van het Willem Lodewijk Gymnasium in Groningen heeft een zilveren medaille gewonnen tijdens de twintigste internationale conferentie voor jonge wetenschappers op Bali.



via http://goo.gl/dnsIG

Nieuwe baan voor vliegveld

Groningen Airport Eelde is woensdag weer opengegaan. De luchthaven was 2 weken gesloten wegens de laatste werkzaamheden aan de nieuwe start- en landingsbaan. Die is verlengd van 1800 naar 2500 meter, waardoor grotere toestellen kunnen landen en opstijgen en gevlogen kan worden op verder gelegen bestemmingen.












via http://goo.gl/5kn9z

Houten Huis voor De Rits

GRONINGEN - Homomoeder Petra Hoffmann laat zich zaterdagnacht 27 april opsluiten in het Houten Huis op de kade van de Pottebakkersrijge en weet dat zij 68 uur later weer wordt bevrijd.



via http://goo.gl/h8ovQ

Jonge knaap van fiets geschopt

GRONINGEN - De politie zoekt getuigen van een mishandeling van een 13-jarige jongen uit Groningen. Het incident speelde zich vrijdagochtend 19 april af.



via http://goo.gl/6hjvm

Ramen ingegooid in Bad Nieuweschans

BAD NIEUWESCHANS - Een 33-jarige man uit Enschede is dinsdagavond in Bad Nieuweschans aangehouden. De man had een ruit van een woning aan de Langakkerschans ingegooid. Een buurvrouw zag dit en riep de Tukker iets toe. De man richtte zijn woede op haar woning en vernielde drie ruiten. Hierna fietste hij weg. De man werd aangehouden aan de Samenhofstraat. Hij lag naast zijn fiets. De man was dronken en gewond aan een hand.



via http://goo.gl/lbYsD

Buren willen 1,3 miljoen van Menterwolde

WEDDE - Als de gemeente Menterwolde uit het automatiseringsysteem Oost-Groningen Digitaal (OGD) stapt, krijgt het een rekening van de andere vier deelnemers (Bellingwedde, Veendam, Oldambt en Pekela). Die willen dat Menterwolde 1,3 miljoen euro als uittredingsom betaalt.



via http://goo.gl/6nSUx

Vliegveld Eelde weer open

Groningen Airport Eelde gaat woensdag weer open. Er kon de afgelopen twee weken niet op de noordelijke luchthaven worden gevlogen vanwege de laatste werkzaamheden aan de nieuwe start- en landingsbaan. Die is verlengd van 1800 naar 2500 meter, waardoor grotere toestellen kunnen landen en opstijgen en gevlogen kan worden op verder gelegen bestemmingen.








via http://goo.gl/wOUqq

Brand in leegstaande school in Winschoten

WINSCHOTEN - In de nacht van dinsdag op woensdag heeft brand gewoed in een leegstaande school aan de PC Hooftlaan in Winschoten. Dit pand wordt omgebouwd tot enkele zorgappartementen. De brandweer had de brand na meer dan een uur onder controle. Burgemeester Pieter Smit van Oldambt twittert woensdagochtend: "Vannacht om half vier gebeld door de politie over een brand in Winschoten. Roept beelden op. Daarna lastig om de slaap te hervatten." Hoe groot de schade is, is nog niet bekend.



via http://goo.gl/vFQcc

Woningbrand in Musselkanaal

MUSSELKANAAL - Bij een woningbrand aan de Korenstraat in Musselkanaal zijn dinsdagavond omstreeks half twaalf naar verluidt vier personen naar het ziekenhuis gebracht. Ze zouden te veel rook binnen hebben gekregen. De brandweer arriveerde bij het pand toen de brand reeds was geblust. Buiten lag een uitgebrande brommer, een bankstel dat in brand had gestaan en een doek van een partytent dat deels was verbrand.



via http://goo.gl/wSf3j

Vliegveld Eelde weer open

Groningen Airport Eelde gaat woensdag weer open. Er kon de afgelopen twee weken niet op de noordelijke luchthaven worden gevlogen vanwege de laatste werkzaamheden aan de nieuwe start- en landingsbaan. Die is verlengd van 1800 naar 2500 meter, waardoor grotere toestellen kunnen landen en opstijgen en gevlogen kan worden op verder gelegen bestemmingen.












via http://goo.gl/Ro8WF

Even dagje shoppen in Londen vanaf Eelde

GRONINGEN/EELDE - Dagje shoppen in Londen. Heen en terug voor 150 euro. Met de Groninger Luchtvaart Maatschappij (GLM) vanaf ‘Eelde'. André van Amerongen is er rotsvast van overtuigd dat het gaat gebeuren. In 2013, zoals eerder aangekondigd? De Groninger ondernemer doet geen voorspellingen meer. Iedereen vindt het een goed idee, maar niemand wil geld steken in zijn plannen of garant staan, verzucht hij. “Dus doe ik het allemaal zelf en duurt het langer”, zegt hij vandaag in Dagblad van het Noorden.



via http://goo.gl/pi4Mg

Mogelijk meer woningbouw op Europapark

GRONINGEN - Er komen hoogstwaarschijnlijk nog meer woningen op het Europapark in Groningen. Aan de kant van het Oude Winschoterdiep was al ruimte gereserveerd voor 14 nieuwe huizen. De belangstelling voor wonen op deze, eigenlijk voor kantoren bedoelde, plek in de stad blijkt echter groot. Zo groot dat er mogelijk drie keer zo veel woningen gebouwd gaan worden.



via http://goo.gl/RCZWA

Groningen Airport Eelde weer open na verlengen baan

Groningen Airport Eelde gaat woensdag weer open. Er kon de afgelopen twee weken niet op de noordelijke luchthaven worden gevlogen vanwege de ...



via http://goo.gl/Xrih7

dinsdag 23 april 2013

Tegenstanders windmolenparken willen actie

MUNTENDAM/VEENDAM - "De tijd van vriendelijk zijn is echt voorbij. Het wordt nu tijd voor acties." Daan van de Wege van de Stichting Platform Tegenwind N33 is duidelijk. "Op een gegeven moment is de maat vol. Je houdt de achterban ook niet meer in de hand. Mensen willen dat er wat gaat gebeuren."



via http://goo.gl/3qFTr

Jongen trapt Groninger (13) van fiets

GRONINGEN - De politie zoekt getuigen van een incident afgelopen vrijdagochtend. Een 13-jarige jongen uit Groningen werd toen door een andere jongen van ongeveer 14 jaar oud van zijn fiets getrapt. Dat gebeurde op het fietspad langs de Koeriersterweg, nabij de spoorwegovergang bij Vesta. Het slachtoffer was op weg naar school. Hij werd op de been geholpen door een man en een vrouw.



via http://goo.gl/z45LL

Jubilerende Hesse Bibliotheek opnieuw ingericht

TER APEL - De Hesse Bibliotheek in Ter Apel (op de foto met directeur Janneke Klok) bestaat 10 jaar en wordt in dat jubeljaar nieuw ingericht. Dat gebeurt volgende week. Boeken en kasten krijgen een andere plek en na de heropening kunnen leden automatisch boeken lenen.



via http://goo.gl/ZS0wS

Traumaheli op open dag EHBO Sappemeer op 4 mei

EHBO Sappemeer heeft aan de Noorderstraat een centrum geopend in een leegstaand kantoor van Gieterij Borgerts en Machinefabriek Dekens.



via http://goo.gl/mef8l

Gedenkteken schietincident in Baflo

BAFLO - Er komt een gedenkteken in Baflo ter nagedachtenis aan het schietincident dat daar op 13 april 2011 plaatsvond. Daarbij kwamen de toen 29-jarige Renske Hekman en de 48-jarige politieagent Dick Haveman om het leven.



via http://goo.gl/jMl9h

Jeugd Nieuwolda aangepakt na vernielingen en pesterijen

NIEUWOLDA - Een groep van veertien jongens en één meisje uit Nieuwolda en omliggende dorpen heeft voor duizenden euro's schade veroorzaakt door het plegen van vernielingen. Ze gingen behoorlijk tekeer in de periode tussen november 2010 en januari 2013. Naast de openbare basisschool Letterwies en particulieren is ook de gemeente Oldambt gedupeerd.



via http://goo.gl/W0Bs5

Anderhalve ton voor Groninger bedrijven

GRONINGEN - De provincie Groningen geeft ruim 155.000 euro aan drie Groninger bedrijven. Het gaat om Jurgens uit Slochteren (37.900 euro), Horus View and Explore in Bedum (26.900 euro) en Qpot uit Groningen (90.541 euro). Het bedrag is bedoeld voor de ontwikkeling van duurzame producten.



via http://goo.gl/EkUNN

Waterbedrijf vervangt deel leidingnet

TJUCHEM/APPINGEDAM - Het Waterbedrijf Groningen gaat de komende tijd een deel van het waterleidingnet in het Eemsgebied, tussen Tjuchem en Appingedam verleggen en vervangen. De klus duurt zeker tot aan de bouwvak, omvat een ondergrondse boring op negentien meter diepte en kost ongeveer 1,3 miljoen euro.



via http://goo.gl/jrAoV

CU wil De Molenberg, Ivak en bibliotheek bij elkaar

DELFZIJL - Het cultureel centrum De Molenberg, het kunstencentrum Ivak en de bibliotheek moeten bij elkaar in het hartje van Delfzijl komen. Dat vindt de fractie van de ChristenUnie (CU) in de gemeenteraad van Delfzijl.



via http://goo.gl/eOS0N

35 sportvissers beboet bij controle

TYNAARLO - Bij een grootscheepse controle bij viswateren in Groningen en Drenthe zijn dit weekeinde 35 sportvissers beboet. Zij konden geen geldige vispas laten zien, gebruikten te veel hengels of visten op roofvis terwijl dat niet mocht. In totaal werden 224 vissers gecontroleerd. De controles werden uitgevoerd door 28 opsporingsambtenaren van onder meer de Hengelsportfederatie Groningen, politie en natuurorganisaties.



via http://goo.gl/f2Fyx

Rijbewijs ambulanceklever ingetrokken

GRONINGEN/NUIS - Een 27-jarige automobilist uit Groningen kleefde maandagmiddag op de A7 aan een ambulance. De ziekenwagen reed met zwaailicht en sirene over de A7 richting Groningen. Het ging om een spoedgeval en waar het verkeer dat toeliet reed de ambulance met hoge snelheid.



via http://goo.gl/GLzmy

Drukte bij opening huiskamer voor ouderen in Aduard

ADUARD - Twee grote stamtafels en een zithoek. Afgeladen vol met ouderen uit Aduard. Dat er behoefte is aan een plek waar ouderen een bakje koffie met elkaar kunnen drinken wordt nog maar eens onderstreept. Het is de eerste ochtend dat de spiksplinternieuwe buurthuiskamer geopend is.



via http://goo.gl/DzCR6

Dierenpolitie onderzoekt dode dieren in Muntendam

MUNTENDAM - De dierenpolitie onderzoekt het vergiftigen van meerdere huisdieren in Muntendam. De voorbije maanden zijn diverse katten en honden dood aangetroffen, nadat ze vergiftigd waren.



via http://goo.gl/fmCKZ

Raad Hoogezand verdeeld over burgervader

HOOGEZAND - De gemeenteraad van Hoogezand-Sappemeer is verdeeld over de burgemeestersbenoeming. De coalitie (PvdA, D66, GroenLinks en Lokaal Centraal) heeft zich uitgesproken voor verlenging van het dienstverband van waarnemer Peter de Jonge. De oppositie (VVD, Roodgewoon, ChristenUnie en CDA) had liever een nieuwe 'vaste' burgemeester gezien.



via http://goo.gl/9OuHa

Oude Stadsweg wordt nieuwe toeristische attractie

TEN BOER - De oude Stadsweg, een eeuwenoude handelsroute, moet een toeristische attractie van formaat worden. Het gaat om het gedeelte dat door vijf gemeenten in Noord-Groningen loopt. Nu al maken fietsers en wandelaars veelvuldig gebruik van de deels onverharde weg.



via http://goo.gl/0bdYk

Synergon opent metaalschool

Winschoten Synergon opent donderdag officieel zijn metaalschool. Niet alleen de eigen medewerkers worden, of zijn al geschoold, maar ook wordt nadrukkelijk samenwerking gezocht met scholen en andere externe partijen.



via http://goo.gl/fFd1O

maandag 22 april 2013

Stadskanaal door met centrum Musselkanaal

MUSSELKANAAL - De gemeenteraad van Stadskanaal heeft gisteren een aanvullend bedrag van 650.000 euro beschikbaar gesteld voor een multifunctioneel centrum in Musselkanaal. Ook stemde de raad in met de uitgangspunten voor een nieuw winkelcentrum.



via http://goo.gl/MP2gf

Bellingwedde wil hond- en paardvrije zone bij plas

BELLINGWOLDE - Als het aan wethouder Marja Bos van de gemeente Bellingwedde ligt, komt er rond de plas in het Kemperpark een zone waarbinnen geen honden of paarden mogen komen. Ze wil zo de kans minder groot maken dat een bacterie het zwemwater verontreinigt.



via http://goo.gl/w9TXX

Eerste boten uit Drenthe komen al na Pinksteren

TER APEL - De officiële opening van de vaarverbinding Erica-Ter Apel is in juni. Maar vanaf 21 mei, dus na Pinksteren, kan de route al worden bevaren. Eigenaar Henk Dun (foto) van de jachthaven in Ter Apel is klaar voor de 'invasie' en noemt het van het grootste belang dat de kanalen voldoende diepte hebben. Dat laatste is volgens het Waterschap Hunze en Aa's het geval.



via http://goo.gl/kFfvp

(No Title)

Putdekseldief van Veendam aangehouden

VEENDAM - Een 40-jarige inwoner van Wildervank heeft bekend 44 putdeksels te hebben gestolen in Veendam. De man liep tegen de lamp omdat een van de diefstallen op een bewakingscamera werd vastgelegd.



via http://goo.gl/15Ntn

Zuinig rijden Arriva levert kinderziekenhuis Groningen 2500 euro op

GRONINGEN - Het Beatrix kinderziekenhuis in Groningen heeft maandag 2500 euro gekregen van machinisten en stewards van Arriva uit het Noorden (foto). De stichting Kinderen Kankervrij kreeg even veel. Het treinpersoneel schonk daarmee de eenmalige beloning weg die ze van hun baas kregen voor energiezuinig rijden. Dat levert Arriva niet alleen geld op, maar is ook milieuvriendelijk en comfortabel voor reizigers. "Treinen maken minder geluid en rijden soepeler de stations binnen." Arriva startte het project Energiezuinig rijden in 2010 op de regionale spoorlijnen in Groningen en Friesland.



via http://goo.gl/ZDVKV

Het Duitse huisje overleefde de hel van de CC-polder

FINSTERWOLDE - In de laatste aprilweek van 1945 werd ook het laatste stukje Oost-Groningen bevrijd: de Dollarddijk in de Carel Coenraadpolder bij Finsterwolde. Daar stond het Duitse geschut Dollard Süd. Dat werd met de grootste moeite veroverd.



via http://goo.gl/2cpPa

(No Title)

(No Title)

Viaduct Beijum-Zuid in juli over ringweg Groningen

GRONINGEN - Het nieuwe viaduct over de oostelijke ringweg in Groningen, bij Beijum en De Hunze-Zuid, wordt begin juli op zijn plek gelegd. Het gevaarte is een eindje verderop gebouwd (foto). Vanwege de voorbereidingen moet het verkeer eerst nog wel een paar keer omrijden. De toegang naar Beijum is van 1 tot 8 mei afgesloten en de toegang naar De Hunze van 20 mei tot 28 juni. Op de ringweg zelf zijn een paar keer minder rijstroken beschikbaar.



via http://goo.gl/y7BqS

LTO: drijfmest helpt tegen zandstormen

GRONINGEN - Om schade door zandstormen in het veenkoloniale gebied in Groningen en Drenthe in de toekomst te voorkomen moet het akkerbouwers weer worden toegestaan drijfmest over hun land uit te rijden. Dat zegt Jack Luiten van LTO Nederland. De onlangs door het ministerie gegeven ontheffing komt te laat en helpt te weinig, zegt Luiten. Volgens de noordelijke LTO-bestuurder Hilbrand Sinnema moet er minstens duizend hectare suikerbieten in de Veenkoloniën opnieuw worden ingezaaid. Bij de storm vorige week donderdag liepen niet alleen boeren in Groningen en Drenthe schade op, ook in de Flevopolders en Zeeland werd schade aan gewassen aangericht door de stormachtige wind.



via http://goo.gl/OibSE

Boeren en waterschap pakken polder Schier aan

SCHIERMONNIKOOG - In de Banckspolder op Schiermonnikoog wordt woensdag begonnen met de aanleg van natuurvriendelijke oevers en stuwen. Die moeten het water in het gebied langer vasthouden, zodat de polder minder snel verdroogt in het voorjaar en de zomer. Tegelijkertijd wordt een aantal sloten in het gebied verbreed, zodat pieken in de neerslag beter kunnen worden opgevangen. Daarvan profiteren boeren. Boeren voeren overigens een deel van het werk voor het waterschap uit. Het schap werkt bij dit project ook samen met de provincie Friesland, Natuurmonumenten en de Rijksuniversiteit Groningen.



via http://goo.gl/JyYnV

DvhN neemt kijkje bij Groningers in 'atoomdorp Wahn'

WAHN - Zoutkoepels bij het dorpje Wahn, net over de grens bij Ter Apel, zijn in beeld als opslagplaats voor atoomafval. Het Groningse echtpaar Jansens dacht een rustige oude dag tegemoet te gaan in Wahn, maar Hans Jansens sluit niet uit dat hij binnenkort op de barricaden klimt. "Actievoeren tegen atoomafval moet!."



via http://goo.gl/q8NFj

Van Bruggen erelid van Volksvermaken in Groningen

GRONINGEN - Jan van Bruggen is na een bestuurslidmaatschap van 40 jaar benoemd tot erelid van de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken in Groningen. Hij was onder meer betrokken bij het vuurwerk, de kermis en bromfietsraces, en zette zich op een bijzondere manier in tijdens de Sinterklaas intocht.



via http://goo.gl/P8X2O

'Bezuinigen? Kijk naar Forum'

GRONINGEN - Groningers lijken niet benauwd zichzelf pijn te doen als het gaat om bezuinigen. Tegelijkertijd moet ook de gemeente in eigen vlees willen snijden.



via http://goo.gl/jTRhR

Magneetmuts werkt pijnstillend

GRONINGEN - Een soort muts met zwakke magnetische velden kan in de toekomst wellicht pijnstillende medicijnen vervangen. Dat verwachten onderzoekers van het UMCG na geslaagde experimenten met gezonde proefpersonen.



via http://goo.gl/PGrkn

Waarnemer De Jonge blijft langer in H-S

HOOGEZAND - Waarnemend burgemeester Peter de Jonge van Hoogezand-Sappemeer blijft een jaartje langer. Dat heeft de Commissaris van de Koningin, Max van den Berg, met instemming van een meerderheid van de Hoogezandster gemeenteraad besloten.



via http://goo.gl/KesQA

Rechtszaak eindigt in wraking rechter

GRONINGEN - Een 36-jarige verdachte heeft vanochtend de voorzitter van de meervoudige strafkamer van de rechtbank in Groningen gewraakt. De rechter vond dat de verdachte geen respect toonde voor de officier van justitie en liet dat op zeer boze manier weten. De verdachte zei dat hij zich van geen kwaad bewust was en noemde de voorzitter vooringenomen waarop hij besloot de rechter te wraken.



via http://goo.gl/kEK3M

Man in Bedum met geweld beroofd

BEDUM - Een medewerker van een gasbedrijf is maandagochtend in Bedum tegen elf uur gewond geraakt bij een beroving. De man stond op het punt het terrein van het gasstation aan de Wilhelminalaan op te gaan toen hij van achteren werd aangevallen. Hij werd geslagen en geschopt en beroofd van een laptop. Het slachtoffer heeft zijn overvaller niet gezien en kon de politie geen signalement geven. Hij moest voor behandeling naar het ziekenhuis worden gebracht. De politie is op zoek naar getuigen.



via http://goo.gl/3ct3m

Verloren kentekenplaat 'verraadt' dronken bestuurder

UITHUIZEN - Een achtergebleven kentekenplaat heeft de politie zondagmiddag op het spoor gezet van een 26-jarige automobilist uit Roodeschool. De man bestuurde onder invloed van alcohol een auto en reed op een rotonde op de N363 rechtdoor. Daarbij ontstond schade aan een verkeersbord en een geleider.



via http://goo.gl/Yb7tA

Extra bussen voor Knaolsternacht

STADSKANAAL - Tijdens de Knaolsternacht, de nacht voor Koninginnedag, rijden van en naar Stadskanaal extra (nacht)bussen. De bussen pendelen naar Ter Apel, Gieten, de Pekela's en Borger. Reizigers kunnen betalen met de gewone OVchipkaart (maximaal 4,50 euro enkele reis) of ze kunnen een eurokaartje kopen (5 euro enkele reis). Andere kaartsoorten en abonnementen zijn niet geldig. De vertrektijden van de (extra) bussen zijn te vinden op www.qbuzz.nl/gd.



via http://goo.gl/EEuDN

Vermiste man dood gevonden bij Winsum

WINSUM - De 51-jarige Gert Dijkstra uit Lageland is overleden. Hij werd gevonden bij Winsum. De man werd vermist sinds vorige week dinsdag.



via http://goo.gl/UeQpC

Grote partij inkt en toner gestolen

LEEK - Bij een inbraak in een winkel aan het Lorentzpark in Leek is zondagavond een grote partij inktpatronen voor printers buitgemaakt. Het gaat om cartridges voor HP en Canon printers. Ook is dure toner weggenomen. De dieven kwamen de winkel binnen door twee ruiten te vernielen.



via http://goo.gl/A6GuH

Geld buitgemaakt bij inbraak in bedrijf

ZUIDBROEK - Bij een inbraak in een bedrijf aan de Industrieweg in Zuidbroek is een onbekend geldbedrag buit gemaakt. De inbraak werd zondagavond ontdekt door een 44-jarige inwoner van Zuidbroek. Het geldbedrag lag in een kluis die door de inbreker is geforceerd.



via http://goo.gl/F4Vnt

Twee mannen aangehouden na vernieling

WINSCHOTEN - De politie heeft zondagavond een 33-jarige inwoner van Winschoten en een 31-jarige inwoner van Bad Nieuweschans aangehouden op verdenking van vernieling.



via http://goo.gl/XMbb5

Bestuurders zwaaien Zernike Express uit in Groningen

GRONINGEN - De Groninger VVD-wethouder Joost van Keulen (links) en gedeputeerde Mark Boumans (VVD) zwaaiden maandagmorgen de eerste Zernike Express bus uit bij het Hoofdstation in Groningen. De nieuwe buslijn 115 rijdt niet meer door de binnenstad, zoals lijn 15, maar eromheen en stopt onderweg niet. De bestuurders willen in de toekomst meer bussen uit de binnenstad halen. De Cityclub wil alle bussen weren van de Brugstraat en de Grote Markt, als er voor gehandicapten vervoer blijft.



via http://goo.gl/uCKJU

Stoned met 50 op snelweg

Een 43-jarige man uit Hoogeveen is zondagavond op de A28 door andere automobilisten tot stoppen gedwongen en aan de kant van de weg gezet. De man reed van Groningen naar zijn woonplaats met een gangetje van 50 kilometer per uur over de snelweg en slingerde over beide rijbanen. Dat meldde de politie maandag.












via http://goo.gl/umAzk

Therapeuten helpen bij rouwverwerking

DELFZIJL - In woonzorgcentrum BetingeStaete in Delfzijl begint in september een rouwverwerkingsgroep. Twee therapeuten namen hiertoe het initiatief en hebben samen met Buurtzorg en huisartsenpraktijk Delfzijl Noord de groep opgezet.



via http://goo.gl/r5VDt

Delfzijlster raadsleden bestookt met e-mails

DELFZIJL - De Delfzijlster raadsleden zijn de afgelopen weken bestookt met e-mails. Die zijn afkomstig van leden van de met sluiting bedreigde bibliotheek in Delfzijl. B en W van Delfzijl willen vanaf 2016 drie ton op het bibliotheekwerk bezuinigen.



via http://goo.gl/wAi00

Politie zakt voor ME-test

GRONINGEN - Een paraatheidstest voor de mobiele eenheid van de noordelijke politie is beroerd verlopen. Het alarmeringssysteem weigerde dienst en manschappen kwamen te laat opdagen.



via http://goo.gl/vPNQh