donderdag 28 februari 2013

Bestuur GBB weer op volle sterkte

MIDDELSTUM - Het bestuur van de vereniging Groninger Bodem Beweging (GBB) is weer op volle sterkte. Alleen secretaris Hilda Groeneveld uit Middelstum was nog overgebleven. Een kleine 150 leden kozen donderdagavond in Middelstum acht nieuwe bestuursleden. Oud-voorzitter Jelle van der Knoop (Stedum) keert terug in het bestuur. Dat bestaat verder uit Daniëlle Blanken (Middelstum), Lammert de Bont (Stedum), Bert de Jong (Onderdendam), Albert Wijbrands (Uithuizen), Corine Jansen (Wirdum), Roelf Torringa (Warffum) en Jeannette Schoorl (Middelstum).



via http://goo.gl/cxdvg

Onderzoek naar bom bij Uithuizen

UITHUIZEN - Een gespecialiseerd bureau heeft onlangs in een weiland bij de Menkemaborg in Uithuizen gezocht naar een niet ontplofte vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog. Een buurtbewoner zou destijds de bom hebben zien vallen. Het is onduidelijk waarom de man nu pas aan de bel trekt. De gemeente Eemsmond vermoedt dat bewoner door de aardbevingen bezorgd is geworden dat het projectiel alsnog ontploft. De aardschokken leveren volgens de gemeente echter geen extra gevaar op. De uitkomsten van het onderzoek worden binnenkort verwacht.



via http://goo.gl/o1It8

'Groningen moet van 23 gemeenten terug naar 6'

De provincie Groningen moet na de raadsverkiezingen in 2018 van 23 gemeenten terug naar zes. Dat is het advies van de commissie-Jansen, die het ...



via http://goo.gl/LATMG

Nieuw stationsplein Assen gepresenteerd

ASSEN - Het ei is gelegd. Na veel schuiven, drukken en aanpassen presenteerde wethouder Henk Matthijsse (VVD) donderdagavond in de gemeenteraad het plan voor het stationsgebied



via http://goo.gl/nS5Th

Helperzoomtunnel in verlengde Helperbrink

GRONINGEN - De Helperzoomtunnel die Helpman verbindt met het Europapark kan het beste ter hoogte van de Helperbrink worden aangelegd. De gemeente heeft een voorkeur voor die plek na onderzoek van de Grontmij. Grontmij bekeek vier locaties voor de tunnel: de Savornin Lohmanlaan, Goeman Borgesiuslaan en nabij de Vestdijklaan.



via http://goo.gl/akfck

Nieuw stationsplein Assen gepresenteerd

Naar zes gemeenten in provincie Groningen in 2018

GRONINGEN - De huidige 23 gemeenten in de provincie Groningen gaan na de raadsverkiezingen in 2018 op in zes nieuwe gemeenten. Dat is het advies van de visitatiecommissie Groningen dat vanavond naar buiten is gebracht. Uiterlijk eind 2017 moet de nieuwe bestuurlijke indeling klaar zijn. Als het aan de adviescommissie ligt worden er geen gemeenten gevormd die provinciegrensoverschrijdend zijn.



via http://goo.gl/Sc5aN

De toerist wil groot hotel in Westerwolde

SELLINGEN - De toerist heeft het naar zijn zin in Westerwolde maar mist één voorziening: een hotel van een behoorlijke omvang.



via http://goo.gl/7XjqL

Yders Hoes kloppend hart dorp

Het nieuwe onderkomen van obs De Duinstee, stichting Trias, Dorpsbelangen, SV Yde-De Punt en de bibliotheek Tynaarlo gaat het Yders Hoes heten. Het superdorpshuis van Yde en de Punt moet deze zomer klaar zijn voor gebruik. Het gebouw komt op de plek van basisschool De Duinstee.



via http://goo.gl/H6Uzx

Krantenbezorgster met dood bedreigd

GRONINGEN - Een krantenbezorgster is donderdagmorgen door een man met een schep met de dood bedreigd. De 62-jarige bewoner van de Singelweg beschuldigde de krantenbezorgster van het maken van rommel voor zijn deur. Hij schreeuwde, haalde een schep en dreigde de bezorgster, een 65-jarige vrouw, dood te slaan. De man is opgepakt.



via http://goo.gl/wbnY2

Vlagtwedders willen aan de slag in Duits slot

SELLINGEN - De directie van het vakantiepark Schloss Dankern (foto) in het Duitse Haren zoekt tientallen medewerkers voor het komende zomerseizoen. Aan de andere kant van de grens zijn die moeilijk te vinden, de werkloosheid is daar laag. Aan deze kant is die hoger en daarom is contact gelegd met de gemeente Vlagtwedde. "En wij hebben contact gezocht met UWV Drenthe", zegt wethouder Hendrik Klap van Vlagtwedde. "Beiden hebben we gevraagd of werkzoekenden aan de slag willen in het vakantiepark en meer dan honderd mensen hebben zich gemeld."



via http://goo.gl/pqjW1

Inschrijving achtste Tocht om de Noord geopend

WINSCHOTEN - De inschrijving voor de achtste editie van het Groninger wandelfestival Tocht om de Noord gaat vrijdag (1 maart) los. De route gaat dit jaar van Ter Apel naar Delfzijl, met de Tramwerkplaats in Winschoten als epicentrum.



via http://goo.gl/M3u5J

Dirigent met voetballers langs de scholen

VLAGTWEDDE - Dirigent Lubertus Leutscher van het Veenkoloniaal Symfonieorkest reist langs basisscholen in Oost-Groningen. Hij vertelt leerlingen over de schoonheid van de muziek, waarbij steeds één instrument centraal staat. Telkens is er ook een voetballer van de SC Veendam bij. "Hij vertelt ook waarom hij muziek zo mooi vindt", vertelt Leutscher (foto). "Het project heet Music meets Sports."



via http://goo.gl/z7IcS

Bellingwolder verzint straatroof

WINSCHOTEN - Een 23-jarige Bellingwolder heeft geprobeerd de verzekering te misleiden en zo geld te krijgen voor de aanschaf van een nieuwe laptop. De man verklaarde tegenover de politie dat hij op 30 januari in Winschoten zou zijn beroofd van een laptop.



via http://goo.gl/TZSRq

Verwarde man slaat wethouder

ULRUM - Een inwoner van Ulrum, wethouder Menne van Dijk van de gemeente Bedum, is donderdagmorgen in zijn woonplaats mishandeld. Hij werd door een 19-jarige man uit gemeente De Marne op zijn hoofd geslagen. Het slachtoffer moest zijn wond door een huisarts laten behandelen. De verdachte is in de loop van de middag opgepakt.



via http://goo.gl/Htbyj

Inwoner Ulrum krijgt klappen

ULRUM - Een inwoner van Ulrum is donderdagmorgen in zijn woonplaats mishandeld. Hij zou door een 19-jarige man op zijn hoofd zijn geslagen. Het slachtoffer moest zijn hoofdwond door een huisarts laten hechten.



via http://goo.gl/svBT0

Hof handhaaft 10 jaar cel Groninger incestzaak

LEEUWARDEN - Het gerechtshof in Leeuwarden heeft de 53-jarige C.W. uit Groningen in hoger beroep veroordeeld tot 10 jaar celstraf. Eerder legde de rechtbank in Groningen deze straf op. W. ging in hoger beroep in de hoop een lagere straf te krijgen.



via http://goo.gl/C0IpC

Cel voor bezwangeren dochter

De man uit Groningen die zijn destijds 11-jarige dochter zwanger maakte, moet van het gerechtshof in Leeuwarden 10 jaar de gevangenis in. De dochter beviel in maart 2011 volkomen onverwacht tijdens een schoolreisje, nadat ze tijdens een fietstochtje ineens pijn in haar buik had gekregen.












via http://goo.gl/MxuFI

Opnieuw 10 jaar cel voor bezwangeren 11-jarige dochter

De man uit Groningen die zijn destijds 11-jarige dochter zwanger maakte, moet van het gerechtshof in Leeuwarden 10 jaar de gevangenis in. De ...



via http://goo.gl/xO8mK

Roofvogel uit Bellingwolde duikt op in Afrika

GRONINGEN - Twee jaar geleden deed onderzoekster Almut Schlaich van de Rijksuniversiteit Groningen in Bellingwolde een grauwe kiekendief een gps-zender om. Deze week vond ze de vogel terug in een boom in West-Senegal. Schlaich kon haar geluk niet op. Inmiddels heeft ze de zender van de vogel uitgelezen. "Die bevatte 40.000 gegevens. Die zijn enorm belangrijk voor ons. We weten nu precies wat die vogel hier doet."



via http://goo.gl/12UI9

Corporaties wachten op senaat

GRONINGEN - De Groningse woningcorporatie Nijestee is niet van plan om huurders met een hoger gezinsinkomen extra te belasten.



via http://goo.gl/R1Vrq

Vermiste Anne Bruintjes (16) is terecht

TER APEL - De sinds dinsdag vermiste Anne Bruintjes (16) uit Ter Apel is terecht. Ze zat, meldt de politie, op een camping in de buurt van Zutphen. De tiener heeft verklaard dat ze vrijwillig was meegegaan met kennissen. Ze maakt het goed.



via http://goo.gl/C7xFd

Leenstelsel: mogelijk honderden Groningse studenten minder

GRONINGEN - Met de invoering van een sociaal leenstelsel dreigt de stad Groningen jaarlijks achthonderd studenten mis te lopen. De Hanzehogeschool moet rekening houden met een daling van 500 studenten per jaar. Voor de Rijksuniversiteit Groningen zou het gaan om 300 eerstejaars minder. Deze cijfers zijn gebaseerd op berekeningen van het Centraal Plan Bureau.



via http://goo.gl/pTy6g

OM ziet af van celstraf vanwege fouten

GRONINGEN - Door een fout bij het Openbaar Ministerie (OM) is in een ernstige verkeerszaak een werkstraf geëist, terwijl gevangenisstraf passend was geweest. Dat zei de officier van justitie donderdagochtend tijdens de behandeling van een strafzaak rond een verkeersongeluk bij Borgercompagnie op 30 mei 2011. Bij dat ongeluk kwam de 24-jarige Kevin Westhuis uit Veendam om het leven.



via http://goo.gl/91nDT

'VGG loopjongen van provinciebestuur'

PEKELA - "Absoluut onmogelijk", noemt burgemeester Meindert Schollema van Pekela het voorstel om al dit voorjaar de inwoners van zijn gemeente te informeren over een mogelijke herindeling. De Vereniging Groninger Gemeenten (VGG) en de provincie adviseren zo snel mogelijk bijeenkomsten te plannen.



via http://goo.gl/aN66F

Eerste festival voor Noordelijke gamebouwers

GRONINGEN - Gamejams, showcases, documentaires en een chiptune dansfeest. Gamebouwers kunnen van 8 tot en met 11 maart hun hart ophalen tijdens het eerste Noordelijke festival voor gamebouwers: Indie Gameleon.



via http://goo.gl/4EEvP

Rappe automobilist rijdt 216 op Eemshavenweg

BEDUM - Een 43-jarige automobilist uit Middelstum werd woensdagavond bij een snelheidscontrole op de Eemshavenweg geklokt op een snelheid van 216 kilometer per uur. Ter plaatse is 100 toegestaan. Agenten reden naar het adres waar de auto thuishoorde en troffen daar de rappe rijder aan. Zijn rijbewijs is direct ingevorderd.



via http://goo.gl/GxnQN

Eerste festival voor Noordelijke gamebouwers

GRONINGEN - Gamejams, showcases, documentaires en een chiptune dansfeest. Gamebouwers kunnen van 8 tot en met 11 maart hun hart ophalen tijdens het eerste Noordelijke festival voor gamebouwers: Indie Gameleon.



via http://goo.gl/JVrKa

Snel met inwoners praten over herindeling

GRONINGEN - De Groninger gemeenten moeten dit voorjaar al met hun inwoners in gesprek over een herindeling in de provincie. Haast is geboden omdat de provincie na een rondje gemeentebesturen in de zomer met een definitief standpunt komt.



via http://goo.gl/m01pD

Politie leent fiets voor arrestatie dief

GRONINGEN - De politie zoekt de man die zijn fiets uitleende aan een agent om een dief van een volle boodschappentas te kunnen arresteren.



via http://goo.gl/nk6kx

Politie zoekt 16-jarige Anne Bruintjes

TER APEL - De politie is sinds woensdagavond op zoek naar de 16-jarige Anne Bruintjes. Anne kwam niet thuis van haar werk in Ter Apel. Ze rijdt op een lichtblauwe, met waterbelletjes bewerkte opoefiets. Anne droeg een rode broek, een geruite jas en half hoge bruine laarsjes.



via http://goo.gl/qyHGb

Pekelpop dolblij met 1000 euro subsidie

OUDE PEKELA - "Duizend euro? Geweldig. Je maakt mijn hele dag goed." Henk Hensen, voorzitter Stichting Pekelpop, reageert enthousiast als hij hoort dat Pekela zijn stichting voor dit jaar 1000 euro subsidie geeft. Pekelpop is in mei 2011 opgericht en biedt (pop)bands, artiesten en kunstenaars uit de Pekela's een eigen podium.



via http://goo.gl/sRJTq

Valpartij stadjer leidt tot een claim bij Oldambt

Winschoten/Groningen Een valpartij met een fiets op een zomerse avond in augustus heeft de stad-Groninger Arnold Voerman gedwongen, stappen te ondernemen tegen de gemeente Oldambt. Hij claimt vijfhonderd euro schade te hebben opgelopen en eist dat de gemeente dat bedrag betaald.



via http://goo.gl/NJj1F

Protest tegen forse bedragen voor grafrechten in Baflo

BAFLO - Een groep inwoners van Baflo is flink geschrokken door een brief van de gemeente. Daar wordt ze gevraagd ruim 1100 euro per graf te betalen voor het velengen van grafrechten. Doen ze dat niet, dan gaat de gemeente over tot ruimen.



via http://goo.gl/IwbAo

Dagelijks aardbeving in 2025? KNMI: onzin

GRONINGEN/EINDHOVEN - Vanaf 2025 wordt Groningen dagelijks getroffen door een (lichte) aardbeving. Deze conclusie trekt astronoom Maurice van Putten uit Eindhoven na het analyseren van de gegevens van het KNMI vanaf 1986. Onzin, zegt Bernard Dost, hoofd van de seismologische afdeling van hetzelfde KNMI. “De berekening gaat uit van een toenemende gaswinning, terwijl die juist wordt afgebouwd vanaf 2020.”



via http://goo.gl/q7cfY

Protest tegen forse bedragen voor grafrechten

BAFLO - Een groep inwoners van Baflo is flink geschrokken door een brief van de gemeente. Daar wordt ze gevraagd ruim 1100 euro per graf te betalen voor het velengen van grafrechten. Doen ze dat niet, dan gaat de gemeente over tot ruimen.



via http://goo.gl/xcu22

Zuid-Limburg voorland van schokkend Groningen?

GRONINGEN - Wie door een Groningse bril naar Zuid-Limurg kijkt, wordt niet blij. Als gevolg van de mijnbouw is de bodem daar twee tot ruim tien meter gedaald met alle gevolgen van dien. Maar daarmee is het verhaal niet af. Decennia na het sluiten van de laatste mijn komt de aarde, opgestuwd door het grondwater, naar boven. "Je moet er niet aan denken wat dat voor gevolgen heeft voor huizen, industrieën, ondergrondse leidingen en ga maar door", zegt Jan Jacobs, hoofddocent aan de faculteit economie van de Rijksuniversiteit Groningen, vandaag in Dagblad van het Noorden.



via http://goo.gl/rV9qX

Advocatenkantoor: Rijk via rechter dwingen te stoppen met gaswinning

GRONINGEN - Het rijk moet direct stoppen met de aardgaswinning in Noord-Groningen. Dat wil advocatenkantoor Yspeert VWL uit Groningen en Drachten, op verzoek van meerdere cliënten, afdwingen bij de rechter.



via http://goo.gl/R5Rec

woensdag 27 februari 2013

Supermarkten Groningen elke zondag open

GRONINGEN - Groningers kunnen straks iedere zondag boodschappen doen. Een raadsmeerderheid besloot woensdagavond de winkeltijden te verruimen. Supermarkten in de stad kunnen daardoor iedere zondag van 12 tot 5 uur open. De raadsmeerderheid ging akkoord na een felle discussie. Fracties als VVD, Student & Stad en D66 zouden het liefst zien dat alle winkels iedere zondag open gaan. Daar staan fracties als SP, CDA, ChristenUnie en GroenLinks tegenover. Die wijzen op het belang van een rustdag en kleine ondernemers die niet gemakkelijk personeel zullen vinden om iedere zondag open te gaan.



via http://goo.gl/JRaVP

PvdA laat onderzoek financiën Meerstad varen

GRONINGEN - De PvdA-fractie in de Groninger raad ziet af van een rekenkameronderzoek naar de manier waarop B en W financieel de touwtjes in handen hebben. De fractie dreigde twee weken geleden met zo'n onderzoek. Raadslid Monh Baldew zei zich overvallen te voelen door het bericht dat de gemeente nog eens 25 miljoen moet afschrijven op Meerstad. Vorig jaar werd al 40 miljoen afgeschreven op dat project. Nadat wethouder Roeland van der Schaaf woensdag in de gemeenteraad beloofde dat de vinger heel stevig aan de pols wordt gehouden rond Meerstad en dat de raad nauw betrokken wordt, besloot de PvdA het idee van een onderzoek te laten varen. De raad gaat akkoord met de afschrijving van 25 miljoen.



via http://goo.gl/m8eps

Vliegveld Eelde legt graafwerk voorlopig stil

De graafwerkzaamheden op Groningen Airport Eelde voor een verlengde startbaan zijn voorlopig stilgelegd. Het vliegveld wil eerst advies inwinnen ...



via http://goo.gl/Jv5BS

Honderden bomen in Oost-Groningen leggen het loodje

WINSCHOTEN - Op verschillende plekken in Oost-Groningen ziet de wereld er plots heel anders uit. De oorzaak: de kap van bomen. Honderden exemplaren zijn tegen de vlakte gegaan, bij bijvoorbeeld bij Veendam. Daar moeten ze plaats maken voor de verdubbeling van de N33. Ook bij Blijham en tussen Sellingen en Ter Apel is fors gekapt, op de laatstgenoemde locatie omdat daar bomen ziek bleken te zijn.



via http://goo.gl/dRXLR

Onderzoekclub Groningen krijgt 7 ton van EU

GRONINGEN - Het Centrum voor Maatschappelijke Ontwikkeling (CMO) in Groningen krijgt zeven ton subsidie van de Europese Unie voor een project over radicalisering onder jongeren. Dat heeft de Groninger gedeputeerde Marianne Besselink bekend gemaakt. "Een geweldig resultaat", aldus de verheugde gedeputeerde. Meer details worden over twee weken bekendgemaakt tijdens een aftrapbijeenkomst. De provincie, een van de opdrachtgevers van het CMO, investeert zelf vijftienduizend euro in het project.



via http://goo.gl/NaZfa

Albionbrug in Oude Pekela gestremd

OUDE PEKELA - De Albionbrug over het Pekelder Hoofddiep, nabij het Dollard College, in Oude Pekela is tijdelijk gestremd voor het gemotoriseerd verkeer. Dit gebeurt vanaf donderdag 28 februari tot en met vrijdag 15 maart in verband met werkzaamheden aan de bovenbouw van de brug. Fietsers en voetgangers kunnen tijdens de werkzaamheden gewoon gebruik maken van de Albionbrug. De gemeente Pekela raadt automobilisten en motorrijders aan de Erica- of de Koenemansbrug te nemen. In het tweede deel van 2009 is deze brug gerenoveerd. Dat kostte 55.000 euro. Hoeveel deze opknapbeurt kost, is niet bekendgemaakt.



via http://goo.gl/Ve0PI

Spinning4Energy Veendam komt op stoom

VEENDAM - Over dik zeven weken wordt de tweede editie van Spinning4Energy Veendam gehouden. Een zes uur durende spinningmarathon op 100 spinningbikes in de theaterzaal van cultuur- en congrescentrum vanBeresteyn in Veendam. "We willen zo veel mogelijk geld inzamelen voor onderzoek naar een behandeling en medicijn voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte", laat initiatiefnemer Arwin van der Zwaan weten.



via http://goo.gl/VVfXk

Restauratie van barak in Sellingen kost kwart miljoen

SELLINGEN - De restauratie van de oorlogsbarak in Sellingen kost 260.000 euro. De gemeente Vlagtwedde tracht dat bedrag via fondsen en op andere manieren bij elkaar te krijgen.



via http://goo.gl/ct9RT

Groningen Airport Eelde weer open

Groningen Airport Eelde is woensdagmiddag weer opengegaan. Het vliegveld was sinds dinsdagmorgen gesloten na de vondst van een Duitse vliegtuigbom van 500 pond uit de Tweede Wereldoorlog. Het explosief werd woensdag aan het einde van de ochtend door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) tot ontploffing gebracht.








via http://goo.gl/sc0mx

Minder buurthuizen

GRONINGEN - Buurthuizen en speeltuinverenigingen in de stad moeten nauwer samenwerken in de toekomst. Een beperkt aantal buurthuizen zal subsidie kwijtraken. De veranderingen zijn het gevolg van een krapper budget voor maatschappelijk ondersteuning.



via http://goo.gl/28Zvn

Verdubbeling N33 officieel begonnen

BAREVELD - Het werk aan de verdubbeling van de N33 tussen Assen en Zuidbroek is woensdag officieel begonnen. De druk bereden weg die gezien het aantal ernstige ongelukken beschouwd wordt als dodenweg moet eind 2014 vier rijbanen hebben. Vrijdag 1 maart beginnen de werkzaamheden echt.



via http://goo.gl/6Qsif

Basisscholen Zuidwolde gaan samen

ZUIDWOLDE - De twee basisscholen in Zuidwolde gaan nauw samenwerken met als doel in de toekomst te fuseren. Op die manier moet het dorp in ieder geval één school behouden.



via http://goo.gl/uQ3Qs

Veel minder nieuwe woningen in Winsum-Oost

WINSUM - Er komen fors minder woningen in de nieuwe wijk Winsum-Oost dan gepland. Het deel ten oosten van het water de Potmaar wordt mogelijk helemaal geschrapt als nieuwbouwgebied. De gemeente zegt sterk te twijfelen door de veranderde woningmarkt. In 2008 zijn de plannen uitgedacht. Op het hele gebied is ruimte voor 256 woningen. Hoeveel daarvan overblijven is nog niet bekend.



via http://goo.gl/oVp0U

Politie int openstaande boetes in Delfzijl

DELFZIJL - Bij een speciale actie bezocht de politie dinsdag zestig adressen in Delfzijl en omgeving. Daarbij werden mensen opgezocht die eerder opgelegde geldboetes niet hadden betaald. In totaal werd voor ruim tienduizend euro aan openstaande boetes opgehaald. Zes mensen zijn meegenomen naar het bureau omdat ze niet konden betalen en daarom een celstraf moeten uitzitten. Binnenkort worden nog eens vijfentwintig adressen bezocht.



via http://goo.gl/15DaU

Damster (48) bedreigt zijn partner

APPINGEDAM - Een 48-jarige man uit Appingedam is eergisteren opgepakt wegens bedreiging van zijn partner. De aanleiding ligt volgens de politie in de relationele sfeer. De man is overgebracht naar het politiebureau. De politie heeft de zaak nog in onderzoek.



via http://goo.gl/20Q3U

Muntendammer jogger mishandeld

MUNTENDAM - Een 59-jarige jogger uit Muntendam is maandagmiddag rond kwart voor drie mishandeld op het fietspad Het Veenpad, gelegen tussen Veendam en Muntendam. Een groep fietsende scholieren kwam vanuit de andere kant. Vier personen fietsten naast elkaar. Ze gingen niet aan de kant. Toch rende de Muntendammer door. Bij het passeren viel een meisje van haar fiets in de berm. Een jongen uit de groep pikte dit niet en ging achter de jogger aan. Hij gaf hem een klap in het gezicht. De politie zoekt getuigen van deze mishandeling.



via http://goo.gl/ea9bl

Auto botst op vrachtwagen op N366

VEENDAM - Een 33-jarige automobilist uit Nieuwe Pekela is woensdagmorgen gewond geraakt bij een botsing op de provinciale weg N366 nabij Veendam. De man wilde de weg oprijden. Een tegemoetkomende vrachtauto, bestuurd door een 55-jarige man uit Stadskanaal, wilde eveneens deze weg opdraaien. Beide voertuigen kwamen met elkaar in botsing. De Pekelder belandde met zijn wagen in de sloot. De man is voor controle overgebracht nar het Refajaziekenhuis in Stadskanaal.



via http://goo.gl/zbgZI

'NAM niet gecharmeerd van schilderij'

GRONINGEN - Bodemverzakking door de aardgaswinning noemde kunstenaar Kees Thijn (69) uit Groningen ruim dertig jaar geleden zijn schilderij ter gelegenheid van 25 jaar gaswinning uit het Groningen-veld.



via http://goo.gl/bPJIl

Bom bij vliegveld Eelde tot ontploffing gebracht

De Duitse vliegtuigbom die dinsdag werd gevonden op Groningen Airport Eelde, is woensdag om 11 uur tot ontploffing gebracht. Het ging om een ...



via http://goo.gl/x77PD

Gestolen fiets razendsnel terug

GRONINGEN - Agenten betrapten dinsdagmiddag op de Grote Markt een 43-jarige man uit Groningen bij de diefstal van een fiets.



via http://goo.gl/vYV85

Harddrugs in kleding passagier

GRONINGEN - De politie heeft dinsdagavond op de Arubastraat in Groningen een 33-jarige inwoner van Winsum aangehouden voor het bezit van harddrugs.



via http://goo.gl/4uC5J

Cateraar van borg Nienoord failliet

LEEK - Het bedrijf Kasteel Nienoord dat de catering verzorgde in de borg Nienoord in Leek is failliet. Drie personeelsleden worden ontslagen.



via http://goo.gl/qAmU8

Raad Haren vergadert over rapport Cohen

HAREN - Het onderzoeksrapport van Job Cohen over Project X in Haren wordt dinsdag 12 maart door de gemeenteraad besproken tijdens een extra raadsvergadering. Cohen presenteert aan de raad de bevindingen uit het rapport en beantwoordt vragen. Aansluitend voert de raad een debat over de rapportage.



via http://goo.gl/Pb3JW

Acantus ontwikkelt huis zonder energienota

VEENDAM - Woongroep Acantus werkt achter de schermen aan de woning van de toekomst. Dat houdt in dat er een huis wordt ontwikkeld die energieneutraal is. "De huurders betalen alleen de kale huur en krijgen geen nota meer voor gas en electriciteit", zegt directeur Harry Kremer.



via http://goo.gl/2q6KJ

Hondenpark bij Hoogkerk

GRONINGEN - Pal tegen Hoogkerk aan komt een zes hectare groot hondenpark. Er zijn althans vergevorderde plannen voor aan de uiterste westkant van het vroegere Suikerunieterrein, bij de Johan van Zwedenlaan. Honden kunnen er rennen, uitlaatservices zijn welkom en gedragstherapeuten kunnen er cursussen geven. In de plannen is ook sprake van een kantine.



via http://goo.gl/Qn7z1

Draadloos internet in bus naar Bremen

In de bussen van Public Express van Groningen naar Oldenburg en Bremen zit vanaf half maart draadloos internet. Dat heeft het bedrijf aangekondigd. Tot dusver viel de verbinding geregeld weg omdat geen enkele provider langs de hele route genoeg bereik had. Dankzij een nieuw systeem, dat gebruik maakt van de telefoonverbindingen van verschillende providers, lukt het volgens Public Express wel om snel internet in de bus aan te bieden. Het systeem wordt volgende week gepresenteerd op de grote verbindingsbeurs Cebit in Hannover.



via http://goo.gl/PA5OL

Bom op vliegveld woensdag tot ontploffing

De bom die dinsdagmorgen werd gevonden op Groningen Airport Eelde wordt woensdag aan het eind van de ochtend tot ontploffing gebracht op het ...



via http://goo.gl/9IW2M

dinsdag 26 februari 2013

Treinkaartjesautomaten Arriva in Groningen accepteren geen muntgeld

GRONINGEN - De groene treinkaartjesautomaten van Arriva in de provincie Groningen accepteren geen contact geld meer. Kluiskrakers veroorzaakten zoveel schade dat de kluisjes zijn verwijderd. De provincie, verantwoordelijk voor het spoor in Groningen, zegt dat reizigers er niet over klagen. Ze wil wel graag dat Arriva het weer mogelijk maakt om contact te betalen.



via http://goo.gl/9Ze9a

Huisvesting scholen legt tegenstellingen bloot

LEENS - In de gemeenteraad van De Marne kwamen dinsdagavond de tegenstellingen tussen christelijke en overige partijen goed uit de verf, bij de bespreking van het Integraal Huisvestings Plan (IHP) dat de gemeente heeft laten maken voor het basisonderwijs. In het plan wordt een voorkeur uitgesproken voor het samenvoegen van zes van de twaalf scholen, zodat er acht overblijven.



via http://goo.gl/cGFu9

Nieuwe OZG locatie veel groter dan gepland

SCHEEMDA - De Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) heeft een veel groter terrein nodig voor de bouw van een nieuw ziekenhuis in Scheemda dan aanvankelijk werd gedacht.



via http://goo.gl/hl7kG

Wietkwekerijen in Appingedam en Bierum opgerold

BIERUM/APPINGEDAM - De politie heeft dinsdag twee hennepkwekerijen ontmanteld. Hierbij zijn vier verdachten aangehouden. In woning aan de Tolweg bij Appingedam troffen de agenten 1760 hennepplanten aan. De kwekerij is ontmanteld en geruimd. In de woning werd een 45-jarige vrouw en een 45-jarige man uit Appingedam aangehouden. In een huis aan de Oudewijk in Bierum trof de politie ongeveer 400 planten aan. Deze en al het apparatuur zijn in beslag genomen. Een 38-jarige vrouw en een 47-jarige man, die in de woning waren, zijn aangehouden.



via http://goo.gl/S5YkX

Bom wordt woensdag opgeblazen

De bom die dinsdagmorgen werd gevonden op Groningen Airport Eelde wordt woensdag tot ontploffing gebracht op het terrein van de luchthaven. Het gaat om een Duitse vliegtuigbom van 500 pond uit de Tweede Wereldoorlog. Het vliegveld blijft tot die tijd op slot, zo meldde de politie dinsdag.








via http://goo.gl/0nhVk

Nieuwe vaarverbinding Ter Apel-Erica in juni geopend

TER APEL - De nieuwe vaarverbinding tussen Ter Apel en Erica wordt begin juni geopend. Vanaf dat moment kunnen vaarrecreanten uit alle delen van het delen van het land het grensdorp bereiken.



via http://goo.gl/02Ka9

Hennepafval gedumpt in bossen bij Stadskanaal

STADSKANAAL - Op een plekje nabij Stadskanaal, aan de Veenhuizerstukken, is dinsdag een hoeveelheid illegaal gedumpt hennepafval gevonden. "Het gaat om de onderste stukken van hennepplanten", vertelt Jan Dommerholt, boswachter van Staatsbosbeheer. "De telers hebben ze niet meer nodig en storten ze natuurlijk liever niet op een legale manier. Dus gooien ze ze maar ergens in onze bossen neer."



via http://goo.gl/P8Dcx

Overlast in A-kwartier onderzocht

GRONINGEN - Om te meten of de aanpak van drugsoverlast in het A-kwartier effect heeft laat de gemeente onderzoek doen naar de overlastbeleving. Bewoners en ondernemers worden ondervraagd door bureau Intraval.



via http://goo.gl/1Aj2u

Stichting Leergeld HS zoekt coördinator

HOOGEZAND - Stichting Leergeld Hoogezand-Sappemeer zoekt een vrijwilliger die de rol van coördinator op zich wil nemen. Belangrijkste taak is het verwerken van de aanvragen en het contact leggen en onderhouden met de aanvragers.



via http://goo.gl/FzLLk

Zuidhorn krijgt uitkijktoren

ZUIDHORN - De provincie Groningen verkoopt een lapje grond aan de gemeente Zuidhorn voor de plaatsing van een uitkijktoren. Het gevaarte komt in de Knooppolder, ook wel 't Stort genoemd, in een oude grondberging aan de zuidzijde van het Starkenborghkanaal, tussen Aduard en Zuidhorn.



via http://goo.gl/eI80B

Veerpontje voor fietsers op Lauwersmeer

GRONINGEN - Het bedrijf TSL uit Garyp mag van de provincie Groningen een fietsveerpont voor het Lauwersmeer leveren. Het pontje gaat varen tussen het restaurant Het Booze Wijf en Suyderoogh, als onderdeel van de fietsroute 'Kiek over Diek'. Dat is een doorgaande route langs en over de Groninger waddenzeedijk. Het pontje wordt aangedreven door middel van zonne-energie.



via http://goo.gl/GZ9fU

Hanzehogeschool verwacht topdrukte op open dag

GRONINGEN - De Hanzehogeschool Groningen verwacht dit jaar een piek in het aantal bezoekers van de open dag op 9 maart in verband met de mogelijke invoering van een sociaal leenstelsel. De hogeschool rekent op ruim 12.000 bezoekers. Andere jaren ligt dat rond de 10.000.



via http://goo.gl/497u8

Stadskanaal solidair met aardschokgebied

STADSKANAAL - Aardschokken in Stadskanaal? Nee, die hebben zich niet voorgedaan. Toch steunde de raad van die gemeente (op de foto het gemeentehuis) maandagavond een motie van coalitiepartij Gemeentebelangen.



via http://goo.gl/7aNHW

Staatsbosbeheer deel verkoopt zandheuvel Tripbos

TRIPSCOMPAGNIE - Staatsbosbeheer verkoopt een deel van de zandheuvel in het Adriaan Tripbos. De bij recreanten populaire heuvel wordt naar verwachting zo goed als gehalveerd. In maart wordt met het winnen van het zand begonnen. Dat wordt gebruikt bij de aanleg het nieuwe gasleidingtracé tussen Sappemeer en Langelo.



via http://goo.gl/wbTqX

Gymclub VSV in Vlagtwedde viert 80ste verjaardag

VLAGTWEDDE - De gymnastiekvereniging VSV in Vlagtwedde bestaat 80 jaar. Op 28 februari 1933, in crisistijd, werd ze opgericht. Ze overleefde die crisis en bestaat nu, in weer economische duistere dagen, nog altijd. De club heeft 70 leden, sinds enige tijd weer een selectiegroep en een enthousiaste penningmeester. Zij heet Annelies Oostindiër en vertelt dat er zaterdagmiddag in de Westerwolde Hal in Vlagtwedde een receptie is. "Voor de basisscholieren van het dorp hebben we ook een apenkooi."



via http://goo.gl/UGyB4

Ook woningen ontruimd wegens bom op vliegveld

Hulpdiensten en de gemeente Tynaarlo hebben ook een aantal woningen ontruimd in de buurt van Groningen Airport Eelde (GAE). Daar werd ...



via http://goo.gl/dH6HD

Woningen bij Eelde ontruimd

Hulpdiensten en gemeente Tynaarlo hebben ook een aantal woningen ontruimd in de buurt van Groningen Airport Eelde (GAE). Daar werd dinsdagmorgen tijdens graafwerkzaamheden een oude vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het vliegveld en de doorgaande weg zijn afgesloten. Ook zijn veel bedrijven op en rond de luchthaven ontruimd.








via http://goo.gl/oOK3k

Gymclub VSV in Vlagtwedde viert 80{+s}{+t}{+e} verjaardag

VLAGTWEDDE - De gymnastiekvereniging VSV in Vlagtwedde bestaat 80 jaar. Op 28 februari 1933, in crisistijd, werd ze opgericht. Ze overleefde die crisis en bestaat nu, in weer economische duistere dagen, nog altijd. De club heeft 70 leden, sinds enige tijd weer een selectiegroep en een enthousiaste penningmeester. Zij heet Annelies Oostindiër en vertelt dat er zaterdagmiddag in de Westerwolde Hal in Vlagtwedde een receptie is. "Voor de basisscholieren van het dorp hebben we ook een apenkooi."



via http://goo.gl/qW7cv

Arek Radomski in Aan de Langeleegte

VEENDAM -



via http://goo.gl/NVbzo

Groninger Landschap steekt gift in jeugdeducatie

GRONINGEN - Het Groninger Landschap is verguld met een schenking van 25.000 euro voor jeugdeducatie.



via http://goo.gl/HBY3Q

Twee kettingbotsingen binnen een etmaal

GRONINGEN - Twee kettingbotsingen binnen een etmaal op de rijbanen naar de brug in de Europaweg in Groningen. Drie auto's botsten dinsdagochtend rond tien uur op elkaar. De bestuurders bleven ongedeerd.



via http://goo.gl/XbHCK

Bom op vliegveld Eelde

Groningen Airport Eelde (GAE) is dinsdagochtend gesloten na de vondst van een bom uit vermoedelijk de Tweede Wereldoorlog. Alle vluchten zijn tot nader order geschrapt. Dat meldden politie en GAE dinsdag.












via http://goo.gl/c0k6y

Dagblad van het Noorden genomineerd voor De Tegel

DEN HAAG - Dagblad van het Noorden en RTV Noord zijn samen genomineerd voor de belangrijkste journalistieke prijs van Nederland, De Tegel. De nominatie, in de categorie onderzoek, is voor de gezamenlijke reconstructie over Project X Haren.



via http://goo.gl/RyPU9

Hanzehogeschool: grote zorgen om 'sociaal' leenstelsel

GRONINGEN - Voorzitter Henk Pijlman van de Hanzehogeschool Groningen maakt zich grote zorgen over de invoering van een sociaal leenstelsel. Het kabinet wil de basisbeurs afschaffen. Studenten moeten in de toekomst hun studie lenen.



via http://goo.gl/xMaZQ

Vliegveld Eelde gesloten na vondst oude bom

Groningen Airport Eelde (GAE) is dinsdagochtend gesloten na de vondst van een bom uit vermoedelijk de Tweede Wereldoorlog. Alle vluchten zijn tot ...



via http://goo.gl/AHSiS

Oude bom op vliegveld Eelde

Bij graafwerkzaamheden is dinsdagmorgen een oude bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden op Groningen Airport Eelde. Het vliegveld is daarop afgesloten. Er is geen direct explosiegevaar.












via http://goo.gl/ztnOk

Gestolen scooters in tuin Paddepoel

GRONINGEN - De politie stuitte maandagavond op een tuin van een woning in de Ossehoederstraat waar scooters en snorfietsen stonden geparkeerd. De politie sluit niet uit dat de voertuigen zijn gestolen.



via http://goo.gl/5RAaq

Politieagent schoot uit noodweer

APPINGEDAM - De politieagent die eind juli vorig jaar een 39-jarige inwoner van Appingedam met zijn dienstwapen neerschoot, wordt niet strafrechtelijk vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Groningen bepaald. Volgens een woordvoerster was er sprake van noodweer.



via http://goo.gl/RYoj5

Grote bedrijven moeten veteranenhuis redden

VEENDAM - Het zijn moeilijke tijden voor het veteranenhuis De Molenhoeve in Veendam. Initiatiefnemer Bert Nanninga (op de foto staat hij in het midden) heeft grote moeite dit huis, bedoeld voor oud-soldaten, in de benen te houden. "Ik heb er nu twee jaar lang eigen geld ingestoken. Eind dit jaar moeten we bekijken of we door kunnen gaan. Maandelijks heb ik meer dan duizend euro nodig om de kosten te dekken", zegt Nanninga.



via http://goo.gl/ZSMFE

PvdA Delfzijl wil onderzoek gebruik app

DELFZIJL - Delfzijl gaat mogelijk het gebruik van de OmgevingsAlert onderzoeken. Dat is een app voor smartphones die inwoners op de hoogte houdt van activiteiten en werkzaamheden in hun buurt. Zo krijgen de gebruikers een bericht als in de naaste omgeving van hun woning een omgevingsvergunning is aangevraagd.



via http://goo.gl/7RDtW

Start bouw revalidatiecentrum in Winschoten

Winschoten In april wordt begonnen met de bouw van een nieuw revalidatiecentrum van Zorggroep Oosterlengte in Winschoten op het terrein van wat nu nog verpleeghuis Old Wolde heet.



via http://goo.gl/jIwyq

'Meer geknoei met voedsel'

AMSTERDAM - Behalve paardenvlees dat wordt verkocht als rundvlees, zijn er vermoedelijk nog veel meer producten met ingrediënten die niet op de verpakking staan. In Duitsland kwam zondag aan het licht dat veel 'biologische' eieren helemaal niet biologisch zijn. En in de Zweedse gehaktballetjes van de Ikea in Brno, Tsjechië, zit ook paardenvlees. Ikea heeft gisteren alle balletjes van de markt gehaald.



via http://goo.gl/AcGMT

Snel besluit over nieuwe schietbaan in Groningen

GRONINGEN - In april wordt duidelijk of gemeentelijk sportcentrum Kardinge in Groningen ook een ondergrondse schietbaan krijgt. De stuurgroep die al enige tijd de haalbaarheid onderzoekt, legt begin april zijn eindrapportage voor aan B en W. Later die maand kan de raad een besluit nemen. Het sportcomplex wordt dit en volgend jaar voor vijf miljoen euro verbouwd en uitgebreid. Gaan de plannen voor de schietbaan door, dan valt de rekening nog twee miljoen hoger uit.



via http://goo.gl/nntds

Liever voetballer dan bendelid

WINSUM/RIO DE JANEIRO - Oud-Winsumer Philip Veldhuis (30) zet in Rio de Janeiro een project op om jongeren uit drugsbendes te houden. Hij organiseert voetbaltoernooien waar zo'n vijfhonderd kinderen uit kansarme wijken aan meedoen. Langzaam maar zeker draagt hij de leiding over aan oudere jongeren.



via http://goo.gl/MmZgN

Explosie door wrijving wollen trui

GRONINGEN - Een wollen trui van een klusjesman was gistermorgen de vermoedelijke oorzaak van een kleine ontploffing in een huis aan de Westerhavenstraat in de stad Groningen. Twee ruiten sneuvelden als gevolg van de explosie. Dat heeft de brandweer gisteren gemeld. In de slecht geventileerde ruimte hing drijfgas afkomstig uit spuitbussen met purschuim. Door de wrijving van de trui ontstond waarschijnlijk een vonk die de explosie veroorzaakte. Volgens een woordvoerder kwam de man met de schrik vrij. (ANP)



via http://goo.gl/ubdSb

maandag 25 februari 2013

Bruggen open op zondag in Stadskanaal

STADSKANAAL - Met ingang van 1 mei worden de bruggen in de gemeente Stadskanaal ook op zondag bediend. De gemeenteraad heeft dat maandagavond besloten.



via http://goo.gl/i3rCu

Nieuw onderzoek naar dubbele moord

De politie doet dinsdag aan de Oliemuldersweg opnieuw onderzoek naar de dubbele moord in januari in de stad. Aan de Oliemuldersweg werd 18 januari het lichaam van de 66-jarige Gudrun Küster gevonden. Die avond vond de brandweer aan de Waldeck Pyrmontstraat de eveneens vermoorde 71-jarige Trevor Griffiths. De politie verdenkt een 37-jarige man, een voormalig kostganger van de twee ouderen, van beide moorden. De tweede verdachte, de 18-jarige vriendin van de verdachte, is inmiddels vrijgelaten.



via http://goo.gl/27gGz

Kaartkluis in strijd tegen diefstal parkeerkaart

HOOGEZAND - De zogenaamde kaartkluis is een probaat middel om diefstal van de invalidenparkeerkaart tegen te gaan. Dat zegt de politie.



via http://goo.gl/w2V05

NAM-bijeenkomst Veendam druk bezocht

OMMELANDERWIJK - Zeker 250 mensen bezochten dinsdagnamiddag en –avond de informatiebijeenkomst van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in Ommelanderwijk. De NAM gaat bij Zuidwending naar aardgas boren. Het nieuws kwam vorige week voor velen onverwacht en als een totale verrassing. Mensen zijn bang dat de winning leidt tot aardbevingen en schade aan woningen en bedrijven. "Ik wil weten waar ik moet zijn als er schade komt", stelde Jurjen Visser uit Veendam. En zo waren er meer van dergelijke geluiden te horen.



via http://goo.gl/jG3vd

Dieren kunnen ook bij Ter Wisch doorreizen

TER WISCH - Het Westerwoldse riviertje Ruiten Aa (op de foto) krijgt zijn oude loop terug. Aan de 'nieuwe' oevers wordt natuurgebied gecreëerd. Daardoor krijgen dieren een lange strook grond, de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) waarover ze zich kunnen verplaatsen.



via http://goo.gl/wBr9Q

Onderzoek in huis dode Groningse

De politie doet dinsdag opnieuw onderzoek in een woning aan de Oliemuldersweg in de stad Groningen. Daar werd op 18 januari het levenloze lichaam van de 66-jarige bewoonster Gudrun Küster aangetroffen. Zij bleek een niet-natuurlijke dood gestorven. Dat meldde de politie maandag.








via http://goo.gl/TNPlo

Wrijving wollen trui veroorzaakt ontploffing

Een wollen trui van een klusjesman was vandaag de vermoedelijke oorzaak van een kleine ontploffing in een huis in de stad Groningen. Twee ruiten ...



via http://goo.gl/FEttV

Dit weekend geen treinverkeer van en naar Stad

KROPSWOLDE - Er rijden komend weekend geen treinen tussen Groningen, Veendam en Bad Nieuweschans. Oorzaak is groot onderhoud door ProRail aan het spoor op zaterdag en zondag. Spoorwegovergangen in de Woldweg (Kropswolde) en de Kerkstraat in Hoogezand zijn dit weekeinde korte of langere tijd gesloten.



via http://goo.gl/pfXnC

Celstraffen tot 12 maanden voor rellen Haren

GRONINGEN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen van twaalf en acht maanden geëist tegen twee verdachten die tijdens de rellen in Haren, in september vorig jaar, een auto in de brand zouden hebben gestoken. Het zijn de hoogste strafeisen die tot nu toe in de 'zaak-Haren' aan de rechtbank zijn voorgelegd.



via http://goo.gl/fbmyZ

Hennepplantage in Poelestraat ontdekt

GRONINGEN - Medewerkers van de politie ontmantelen momenteel een hennepplantage in de Poelestraat 3. Medewerkers van Enexis hebben de meterkasten weggehaald.



via http://goo.gl/mQB0U

7e Oldtimerbeurs in Zuidbroek

ZUIDBROEK - De Oldtimer Bromfietsclub 1 op 25 houdt zaterdag (9-16.30 uur) voor de zevende keer de Oldtimer Tweewielerbeurs in de in totaal 8000 vierkante meter verwarmde Euro- en Colibrihal van Van der Valk in Zuidbroek.



via http://goo.gl/ria0G

Koperdieven overlopen op begraafplaats

STADSKANAAL - Een koperdief is maandagochtend overlopen op de algemene begraafplaats aan de Brugstraat in Stadskanaal. De man had koperen staven weggenomen bij graven.



via http://goo.gl/A9mAJ

Herestraat opgeschikt door klein brandje

GRONINGEN - Dakdekkers sloegen maandagochtend alarm, toen tijdens werkzaamheden aan de achterzijde van een winkelpand in de Herestraat een klein brandje ontstond.



via http://goo.gl/2OmoH

Tweede fase Dannemeer van start

De Dienst Landelijk Gebied (DLG) begint dit voorjaar met het inrichten van het tweede gedeelte van het natuurgebied Dannemeer bij Slochteren. Vorig jaar werd het eerste deel (500 hectare), tussen het Slochterdiep en de Slochtermeenteweg, opgeleverd. Het tweede stuk wordt 385 hectare groot en is gelegen tussen de Slochtermeenteweg en de Uiterburensloot. Naast natuur krijgen fietsers, wandelaars en ruiters er de ruimte. De aanleg van nieuwe natuur wordt gecombineerd met een betere verkaveling voor landbouwbedrijven in Slochteren/Schildwolde. Woensdag is er 's avonds van half acht tot half tien een informatieavond in restaurant De Boerderij bij De Fraeylemaborg in Slochteren.



via http://goo.gl/gl51C

Jubileumloop door bossen van Sellingen

SELLINGEN - Komende zaterdag is in Sellingen de Westerwolde Bosloop. De deelnemers starten om 14.30 uur. Het is de tiende keer dat Sjak Kwak deze recreatieloop organiseert. Hij constateerde tien jaar geleden dat in Sellingen en omgeving nauwelijks hardloopevenementen waren en besloot aan die situatie een einde te maken. Kwak organiseerde de loop in z'n eentje en doet dat nog altijd.



via http://goo.gl/2pB06

Man in Delfzijl krijgt vuistslagen in gezicht

DELFZIJL - In een café aan de Molenberg in delfzijl is zaterdagnacht een 24-jarige man mishandeld en gewond geraakt. De man kreeg vuistslagen in zijn gezicht en liep daardoor een hersenschudding en zwellingen op.



via http://goo.gl/04k19

Menterwolde verhaalt schade op dader

MUNTENDAM - De gemeente Menterwolde gaat de schade (4000 euro), die een 45-jarige Muntendammer heeft toegebracht aan het ijsbaangebouw aan de Zuiderstraat in Muntendam, verhalen op de dader. Ze heeft bij de rechtbank een verzoek ingediend om in het strafvonnis de ingediende schadevordering toe te wijzen. De vernielingen (glas) zijn gepleegd in augustus vorig jaar.



via http://goo.gl/X9Vb3

Brand in vrachtschip Farmsum

FARMSUM - Bij scheepswerf Hunfeld aan het Eemskanaal Zuidzijde in Farmsum heeft maandagmorgen brand gewoed in een vrachtschip.



via http://goo.gl/OmJZa

George Baker naar Warffum

WARFFUM - De 19-jarige mbo-scholier Stevan Bloema uit Roodeschool houdt zaterdagavond 6 april een muziekfeest in de Op Roakeldaishal in Warffum. De opbrengst gaat naar KWF Kankerbestrijding. Er zijn optredens van George Baker, John Enter, Gré Parelmoer, Bert Zwier, Adrian Mey, Liza, Tina Rosita, Rhytm Mix en Sijtse Scheeringa. Mogelijk komt ook Frans Duijts. Bloema hoopt met de actie 5000 euro in te zamelen.



via http://goo.gl/d32lO

Drietal gepakt met wapens en drugs

GRONINGEN - De politie heeft zondagavondavond op de Gerrit Krolbrug drie twintigers uit Groningen voor wapenbezit aangehouden. Het drietal was even daarvoor betrokken bij een opstootje in de Claremaheerd.



via http://goo.gl/Byc7z

Koning eerst in Groningen, dan naar Drenthe

GRONINGEN/ASSEN - Het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima op 28 mei begint in de stad Groningen en eindigt in Assen.



via http://goo.gl/tJAVb

Nieuw boek over Rudolf Agricola

GRONINGEN - Een nieuw boek over Rudolf Agricola (1443-1485) uit Baflo, een van de belangrijkste humanisten, wordt maandag gepresenteerd aan commissaris Koningin Max van den Berg.



via http://goo.gl/UIv1x

Poortweg 1 verkocht aan buren

OUDESCHANS - De monumentale boerderij op adres Poortweg 1 in Oudeschans is verkocht aan de Elles en Bert Dost. Zij wonen op Poortweg 2 en daarmee komt het voormalige hotel-restaurant Het Wapen van Oudeschans in handen van de buren.



via http://goo.gl/V5BXV

zondag 24 februari 2013

'Best of 7' bij rundveekeuring in Bedum

BEDUM - Alsof ze de play-offs van een grote sportcompetitie spelen. Zo staan zeven kampioenskoeien en -kalveren op het eind van de keuring in Bedum in de ring als de jury nog één ding moet doen: de algemeen kampioen van de 14{+e} Groninger Rundvee Show aanwijzen. De keus is moeilijk, maar het lukt. Lees maandag in Dagblad van het Noorden of op de I-pad versie (nu al) hoe de kampioen heet en bekijk mooie foto's van de keuring.



via http://goo.gl/GGOQ2

Zaalvoetballers samen met VV Bellingwolde

BELLINGWOLDE - Zaalvoetbalvereniging (ZVV) De Meet en voetbalvereniging (VV) Bellingwolde gaan samen. ZVV De Meet heeft moeite om genoeg leden te behouden en voor de bestuursleden van de zaalvoetbalvereniging werd het steeds lastiger om de organisatie rond te krijgen. Na een algemene ledenvergadering hebben de zaalvoetballers besloten om met ingang van het nieuwe seizoen een onderdeel te worden van voetbalvereniging Bellingwolde. De besturen van beide verenigingen hebben afgelopen donderdag gesproken. Hun doel is gezamenlijk het zaalvoetbal weer nieuw leven in te blazen in Bellingwolde en omgeving. Dat is mogelijk, want, zo schrijven de besturen, 'de potentie is er wel met name bij de jeugd en de senioren, om te blijven zaalvoetballen.'



via http://goo.gl/EqI4I

Stadjer plast wild tegen politiewagen

NIJMEGEN - Op de Molenstraat in Nijmegen heeft de politie een 21-jarige Groninger aangehouden voor belediging. Surveillerende agenten betrapten de man toen hij ten overstaan van uitgaanspubliek tegen een politieauto op de Molenstraat stond te plassen. Toen agenten de man hierop aan wilden spreken, rende hij hard weg, maar hij kon even later in de kraag worden gevat. De man verklaarde dat hij vorige week nog een bekeuring voor wildplassen had gekregen en het daarom grappig vond om nu tegen een politieauto te plassen.



via http://goo.gl/tvk0R

Internationale prijs voor Groninger kunstenaar

GRONINGEN - Ze moest ervoor naar Tallinn. Maar nu heeft ze hem: de Turtle of Change. Beeldend kunstenaar Maria Koijck kreeg vorige maand deze internationale onderscheiding voor wereldverbeteraars omdat ze afval transformeert tot kunstwerken. Zo maakte ze in Groningen een zwaan van petflessen in het Hoornsemeer, laste ze fietswrakken tot een kerstboom en een 'kerststalling', en verzamelde ze het binnenstadsvuil in het raamwerk van een walvis, Wil de Orka.



via http://goo.gl/Rvkte

Wildervankster (21) ontwaakt op toilet van gesloten café

WILDERVANK - Een rustige uitgaansnacht was het, van zaterdag op zondag in Veendam. Zó rustig blijkbaar, dat een 21-jarige inwoner van Wildervank in slaap viel op het toilet van een uitgaansgelegenheid aan de Bocht Oosterdiep. Toen hij even na twee uur 's nachts wakker schrok op de wc, was alles donker en verlaten: het etablissement was gesloten en de slaperige stapper bleek ingesloten. Hij belde 112, waarop de politie contact zocht met de eigenaar van het café. Die had een praktische oplossing: via de nooduitgang kon de ingesloten klant naar buiten.



via http://goo.gl/IZRC7

Stadjer aangehouden na bedreiging met vuurwapen

GRONINGEN - Een 24-jarige Groninger is zondagmorgen in zijn woning aangehouden. De man wordt verdacht zaterdagavond een 42-jarige plaatsgenoot te hebben bedreigd met een vuurwapen. Dat gebeurde in de woning van het slachtoffer aan de Kerklaan. Na onderzoek kwam de politie bij de verdachte uit. In zijn huis is geen wapen gevonden, naar een tweede verdachte wordt nog gezocht.



via http://goo.gl/MMYi5

Ondernemers morren over Euroborg

GRONINGEN - Een groep van 200 morrende sponsors van FC Groningen komt binnenkort bij elkaar te zitten in twee vakken van de sponsortribune in de Euroborg. Deze ingreep is het resultaat van overleg tussen de ontevreden ondernemers, het bestuur van de Hattrick's Club (sponsors) en de directie van FC Groningen.



via http://goo.gl/ah90B

Jongen bewusteloos op straat in Leek

LEEK - Een 19-jarige Stadjer is zaterdagnacht volgens de politie op straat bewusteloos geslagen tijdens een vechtpartij op De Dam in het centrum van Leek. Wat er precies is gebeurd, hoopt de politie te weten te komen van de jongen en de vermoedelijke dader. Deze 18-jarige inwoner van Tolbert werd kort na de vechtpartij in de omgeving aangehouden. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis in Groningen gebracht.



via http://goo.gl/LOFK6

Man gooit met kapot bierglas op Boerenrock in Leek

LEEK - Een medewerkster (30) van sportcentrum Leek raakte zaterdagnacht tijdens het Boerenrock feest in haar gezicht gewond. Een 23-jarige inwoner van Boornbergum zou bewust een kapot bierglas naar haar toe hebben gegooid tijdens over muntjes. Dat meldt de politie. Die pakte de man op. Het feest draait om een concert van popgroep Normaal.



via http://goo.gl/oegVf

Duo overvalt vrouw met vuurwapen

GRONINGEN - Een twintigjarige vrouw is zaterdagavond overvallen op de Coehoornsingel. Rond elf uur liep de vrouw over straat toen ze twee personen achter zich hoorde. Een van hen spreekt haar aan met de vraag hoe laat het is. Als ze wil antwoorden, laat de man een vuurwapen zien en wil geld. Op het moment dat een derde persoon opduikt, gaan ze er vandoor, zonder buit. Twee mannen zijn blank, rond de 25 jaar en droegen donkere kleding. De politie zoekt getuigen.



via http://goo.gl/bPhlI

Groninger probeert ex van de weg te duwen

GRONINGEN - Een 29-jarige man uit Groningen heeft zaterdagavond geprobeerd zijn ex-vriendin van de weg te rijden. Op de A28, ter hoogte van Assen, ging de man kort achter de auto van de 21-jarige vrouw rijden en ramde hij bewust een aantal keren de achterkant van dat voertuig.



via http://goo.gl/fyTLj

Man wil ex van weg duwen

Een 29-jarige man uit Groningen heeft zaterdagavond geprobeerd zijn ex-vriendin van de weg te rijden. Op de A28, ter hoogte van Assen, ging de man kort achter de auto van de 21-jarige vrouw rijden en ramde hij bewust een aantal keren de achterkant van dat voertuig.












via http://goo.gl/nOy2T

zaterdag 23 februari 2013

Gewapende overval op supermarkt

GRONINGEN - De Albert Heijn-supermarkt aan De Rijksweg in Groningen is zaterdagavond rond sluitingstijd overvallen. De dader had een vuurwapen bij zich waarmee hij een van de medewerkers bedreigde.



via http://goo.gl/CyPbq

Trap Van der Zee dinsdag weg

GRONINGEN - De trap van Van der Zee in de oostwand van de Grote Markt is pas komende dinsdag helemaal verwijderd. Aanvankelijk was de planning dat de klus afgelopen vrijdag al zou zijn afgerond, maar het kunstwerk zit dusdanig vast dat de slopers meer tijd nodig hebben.



via http://goo.gl/LFMrU

Stroomstoring Hoogezand voorbij (update)

HOOGEZAND - Hoogezand-Sappemeer heeft weer stroom. Rond 15.15 uur was de elektriciteit op alle adressen weer terug.



via http://goo.gl/VINXH

Stroomstoring Hoogezand (update)

HOOGEZAND - De stroomstoring die Hoogezand-Sappemeer zaterdagmiddag trof begint langzaam op te lossen. Rond 14.15 uur had een derde van de huishoudens weer stroom. Winkelcentrum De Hooge Meren kreeg op dat tijdstip ook weer elektriciteit.



via http://goo.gl/xbnWS

Grote stroomstoring treft Hoogezand

HOOGEZAND - Hoogezand is zaterdag aan het begin van de middag getroffen door een grote stroomstoring. Er is geen licht in het oude centrum en winkelcentrum De Hooge Meeren. Volgens Enexis zijn ruim 7000 aansluitingen getroffen. Ook een deel van Sappemeer en het landelijk gebied tussen Hoogezand en Borgercompagnie zitten zonder stroom (zie kaartje Enexis). Een brand in een verdeelstation aan de Meint Veningastraat zou de oorzaak zijn van de stroomstoring. Enexis heeft nog geen idee hoe lang de storing duurt. De brandweer kreeg naar aanleiding verschillende meldingen van vastgelopen liften. Gemeente en brandweer vormen een crisisteam.



via http://goo.gl/COQX3

Man rijdt sloot in bij Sellingen

SELLINGEN - Een 22-jarige automobilist uit de gemeente Vlagtwedde is in de nacht van vrijdag op zaterdag aangehouden op verdenking van rijden onder invloed van drugs, verlaten van de plaats van een ongeluk en heling. De man reed in de nacht van vrijdag op zaterdag de sloot in bij de Overdijksterweg in Sellingen en ging er daarna vandoor. Agenten hadden de man eerder met een kapotte koplamp zien rijden en wilden hem controleren. Zij vonden een aantal remsporen op het wegdek, de auto lag in de sloot ernaast. De man is in zijn woning aangehouden. Bij zijn fouillering vonden agenten een 'gebruikershoeveelheid' drugs en sieraden in zijn kleding. De politie onderzoekt de herkomst van de sieraden en nam een bloedproef af.



via http://goo.gl/EPv7c

Treinverkeer Groningen - Zuidbroek hervat

GRONINGEN - Het treinverkeer tussen Groningen en Zuidbroek komt weer op gang. De spoorlijn kampte sinds 9 uur zaterdagmorgen met een sein- en overwegstoring die langer duurde dan aanvankelijk werd gedacht.



via http://goo.gl/Zqu6a

Legionella bij tandheelkunde UMCG

In het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde (CTM) in Groningen is de legionellabacterie gevonden. Dat heeft een woordvoerster van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zaterdag bekendgemaakt.








via http://goo.gl/xeFWP

Legionella bij tandheelkunde van UMC Groningen

In het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde (CTM) in Groningen is de legionellabacterie gevonden. Dat heeft een woordvoerster van het ...



via http://goo.gl/jkmmS

Beruchte bocht in Groningen verdwijnt

GRONINGEN - De beruchte haakse bocht tussen de Bornholmstraat en de Sontweg in Groningen, bij de brandweerkazerne, verdwijnt. De Bornholmstraat wordt verlegd en sluit over een paar maanden rechtstreeks aan op de Berlagebrug. Rond deze plek komt in 2015 ook een aansluiting op de Driebondsweg, met een nieuwe brug over het Winschoterdiep. Lees vandaag in DvhN wat er nog meer in de omgeving gebeurt.



via http://goo.gl/rxsBf

Spoorstoring Groningen Zuidbroek duurt langer

GRONINGEN - De sein- en overwegstoring op de spoorlijn tussen Groningen en Zuidbroek duurt langer dan gedacht. Prorail verwacht dat er zaterdag pas rond 13.30 uur weer treinen rijden. Eerder op de dag werd nog gemeld dat de storing rond 11 uur opgelost zou worden. Reizigers worden met bussen vervoerd.



via http://goo.gl/9SwOj

Arrestaties na vechtpartij

In Groningen zijn vrijdagnacht drie mannen aangehouden na een vechtpartij in een café. Dat maakte de politie bekend.








via http://goo.gl/lUqcm

Ter Apeler winkeldief betrapt in Groningen

GRONINGEN/TER APEL - Zeven paar handschoenen en vier portemonnees met een gezamenlijke waarde van ruim tweehonderd euro probeerde een 32-jarige man uit Ter Apel vrijdagmiddag mee te nemen uit een winkel aan de Guldenstraat in Groningen, zonder te betalen. Een detectiepoortje gaf alarm, waarna beveiligingsmedewerkers 's mans tas inspecteerden. De dief ging er vandoor, achtervolgd door de beveiligers. De politie kon hem aanhouden. Behalve een proces-verbaal krijgt de Ter Apeler een toegangsverbod voor twee winkels.



via http://goo.gl/V8Gmh

Legionella in UMCG

GRONINGEN - In het centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde (CTM) van het UMCG is de legionellabacterie aangetroffen. Bij de helft van de in totaal 89 tandartsstoelen zit de bacterie in het spoelsysteem. Het centrum is vanaf maandag deels gesloten.



via http://goo.gl/iRYOi

Vechtersbazen in de cel

GRONINGEN - Twee vechtersbazen uit Almere en hun slachtoffer uit Groningen zijn zaterdagmorgen aangehouden na een vechtpartij in een kroeg aan de Gelkingestraat. De drie kregen ruzie om een fles drank. De Groninger beschuldigde de Almeerders ervan dat ze die fles van hem hadden gestolen. Dat leidde tot klappen, waarbij de Groninger gewond raakte aan zijn hoofd. Hij mist een aantal tanden.



via http://goo.gl/V9rlH

Storing: Geen trein tussen Groningen en Zuidbroek

GRONINGEN - Door een sein- en wisselstoring rijden sinds zaterdagmorgen 9 uur onverwacht geen treinen tussen Groningen en Zuidbroek. Arriva meldt dat bussen worden ingezet om reizigers te vervoeren. De storing duurt vermoedelijk tot een uur of elf.



via http://goo.gl/KK3Q4

Lek op Chemiepark Delfzijl snel gedicht

DELFZIJL - De brandweer heeft zaterdagmorgen uit voorzorg metingen uitgevoerd in de omgeving van het Chemiepark in Delfzijl. Dat gebeurde nadat het bedrijf omstreeks half negen een lekkage op het terrein had gemeld. Volgens de brandweer is van gevaarlijke stoffen op straat niets gebleken en was het lek op het terrein snel gedicht.



via http://goo.gl/BBkvV

Politie-acties schudden dealers op

GRONINGEN - "Het is nog te vroeg om te juichen", zegt Esther Klaver van bewonersvereniging A-kwartier. De extra inzet van politie in het A-kwartier heeft effect op de dealers op de hoek van de Oude Kijk in 't Jatstraat en de Hoekstraat. Maar verdwenen zijn ze nog niet.



via http://goo.gl/x4JSi

Skybeamers storen vogels en piloten

GRONINGEN - De nachtelijke hemel boven Groningen is op uitgaansavonden steeds minder donker. Na de Kokomo Beach Club hebben sinds een paar maanden ook discotheek &ZO en Club Bedroom een zogenaamde skybeamer: een lamp die fel laserlicht de lucht instuurt.



via http://goo.gl/PKznd

vrijdag 22 februari 2013

Leek lanceert speciale inzameltruck

LEEK - Noordelijke gemeenten toonden vrijdagmiddag grote interesse voor een nieuwe vinding die in Leek werd gelanceerd. Daar rijdt vanaf maandag een speciale truck rond die papier, plastic, glas, schillen, kleding en metalen gescheiden inzamelt. In één en dezelfde rondgang worden ook de grijze en groene containers hierin geleegd.



via http://goo.gl/nIoyF

Blijhamster handelaar blij met rode lampen in tuin

BLIJHAM - Twee grote rode lampen trekken sinds enkele weken de aandacht van passanten op de Hoofdweg in Blijham. Waar ze vandaan komen en waar ze toe dienden weet de eigenaar, Henk van der Laan, ook niet. "Maar het vestigt de aandacht op mijn winkel en klanten reageren positief".



via http://goo.gl/TiOgT

Bodembeweging bijna stuurloos

MIDDELSTUM - De vereniging Groninger Bodem Beweging (GBB) in Middelstum zit bijna zonder bestuursleden. Drie van de vier zijn opgestapt. Alleen secretaris Hilda Groeneveld is aangebleven.



via http://goo.gl/8h95I

Oud-Stadjer geeft rondje namens Willem-Alexander

GRONINGEN -



via http://goo.gl/2FdG3

Discotheek Fox krijgt tweede ingang

STADSKANAAL - Discotheek Fox in Stadskanaal krijgt een tweede ingang, aan de achterzijde van het pand. Nu gebeurt het regelmatig dat op zaterdagavond wel 1000 jongeren voor de hoofdingang staan. Ze moeten soms wel een half uur wachten voor ze naar binnen kunnen. Dat lange wachten buiten kan ook lawaaioverlast voor omwonenden veroorzaken.



via http://goo.gl/5TpIW

Honderd kastanjes in Groningen zijn ziek

GRONINGEN - Verspreid over de stad Groningen staan 99 kastanjes die ernstig zijn aangetast door de kastanjeziekte. Drie van die bomen kunnen worden gered door ze sterk terug te snoeien. Voor de andere 96 wacht de velzaag.



via http://goo.gl/JMzoc

Lijk aangetroffen in het Eemskanaal

WOLTERSUM - In het Eemskanaal bij Woltersum is vrijdag het levenloze lichaam van een man ontdekt. Een voorbijganger zag een onbeheerde scootmobiel aan de oever staan. Toen hij poolshoogte nam, zag hij bovendien iets in het water drijven. Hij waarschuwde de politie, die tot de conclusie kwam dat het ging om een lijk. Onderzoek wees uit dat het gaat om een 77-jarige inwoner van Ten Boer. De politie denkt dat van een misdrijf geen sprake is. (DvhN)



via http://goo.gl/A75av

Slaapkamerbrand in Selwerd

GRONINGEN - Een slaapkamerbrand in de Eglantierstraat in Selwerd heeft vrijdagochtend veel schade veroorzaakt. Twee mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Zij waren in de woning aanwezig en hebben rook ingeademd. De brand brak rond elf uur 's ochtends uit. De brandweer had het vuur snel onder controle. Toch was de schade groot.



via http://goo.gl/ylhG7

Buurthuizen steeds commerciëler

GRONINGEN - Het kinderwerk: gestopt. De klaverjasclub: opgedoekt. De yogales: zit elders. "Ja, we hadden hier nog iemand die bijles Nederlands gaf, maar die heeft het momenteel erg koud. Die is overleden." Charles van Langen werkt in buurtcentrum De Holm. Folkingestraat, hartje binnenstad. Promotieborrels, afhaalmaaltijden, goedkoop bier, zalenverhuur. Buurthuizen in de stad moeten steeds commerciëler werken om het hoofd boven water te houden. Koninklijk Horeca Nederland ziet het met lede ogen aan.



via http://goo.gl/0vVUl

Man zwaar gewond bij val van laadklep

FARMSUM - Een 61-jarige man uit Huizen is vrijdagochtend zwaar gewond geraakt toen hij van een laadklep viel. De man was goederen aan het lossen bij een bouwmarkt aan de Borgweg in Farmsum. Hij heeft vermoedelijk een misstap gemaakt, waardoor hij van de laadklep is gevallen. Hij liep een forse hoofdwond op en is overgebracht naar het ziekenhuis. De inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is geïnformeerd over het ongeluk.



via http://goo.gl/lZAHq

IJsplaat doorboort ruit politiewagen

OLDENZAAL/WINSCHOTEN - Een vallende lading ijs van de vrachtwagen van een 63-jarige Winschoter chauffeur heeft de autoruit van een videosurveillanceauto doorboord. Agenten zagen de Winschoter op de A1 ter hoogte van Oldenzaal rijden. Van de oplegger vielen tijdens het rijden twee ijsplaten. Twee auto's werden bijna geraakt door het vallende ijs.



via http://goo.gl/2a5C9

Halfnaakte nonnetjes en een duivelse Luther in het Klooster

TER APEL - In het Museum Klooster Ter Apel kan vanaf 27 april de expositie Zielenvisserij worden bekeken. Die toont hoe tijdens en na de strijd tussen Luther en Rome de katholieken en protestanten elkaar bestreden, onder meer met spotprenten. Afbeeldingen van die spotprenten, met daarop onder meer halfnaakte nonnetjes en een duivelse Luther, maar ook andere documenten zijn te zien.



via http://goo.gl/C6ajg

Groningen en Drenthe ontvangen koningspaar als eerste

DEN HAAG - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen in mei en juni een bezoek af aan de Nederlandse provincies. Groningen en Drenthe zijn het eerst aan de beurt. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vrijdag bekend.



via http://goo.gl/n5ElO

'Bespaar met ozb-bezwaar'

BEILEN/HOOGEVEEN - De gemeentelijke aanslag voor onroerende-zaakbelasting (ozb) leidt steeds vaker tot geschillen die gemeenten op hoge kosten jagen. Dit komt doordat websites en gespecialiseerde bureaus huizenbezitters uitnodigen gratis bezwaar te maken tegen de woz-waarde van hun huis. Die waarde bepaalt de hoogte van de ozb-aanslag. Een van die specialisten lokt bezwaarden met de slogan 'bespaar met een bezwaar'.



via http://goo.gl/rIAJ0

Lijk aangetroffen in het Eemskanaal

WIRDUM - In het Eemskanaal bij Wirdum is vrijdag het levenloze lichaam van een man ontdekt. Een voorbijganger zag een onbeheerde scootmobiel aan de oever staan. Toen hij poolshoogte nam, zag hij bovendien iets in het water drijven. Hij waarschuwde de politie, die tot de conclusie kwam dat het ging om een lijk. Onderzoek wees uit dat het gaat om een 77-jarige inwoner van Ten Boer. De politie denkt dat van een misdrijf geen sprake is.



via http://goo.gl/E0SO2

Toegangsweg naar UMCG Groningen op de schop

GRONINGEN - Van april tot september moet verkeer op de grote toegangsweg naar het UMCG in Groningen, de Europaweg, rekening houden met vertraging. De straat krijgt een dubbele busbaan in het midden van de weg.



via http://goo.gl/qlhFs

Sint Martinuskerk kandidaat mooiste gesloopte kerk

BARNEVELD - Bijna 60 kerken in Nederland die na de Tweede Wereldoorlog zijn gesloopt, komen alsnog in aanmerking voor een eervolle vermelding. Ze doen mee aan de verkiezing van 'mooiste gesloopte kerk', die het Nederlands Dagblad vrijdag op de website mooistegeslooptekerk.nl is begonnen.



via http://goo.gl/n021Q

Pekelders aangehouden wegens wapenbezit

VEENDAM - Drie mannen zijn donderdagavond op de Langeleegte in Veendam aangehouden nadat de politie bij een controle wapens in hun auto had gevonden. De agenten zagen een kruisboog met een pijl en twee wapenstokken in de auto liggen. De verdachten komen uit Oude Pekela en zijn 19, 21 en 26 jaar.



via http://goo.gl/ZH1Wx

Gezocht: leestafel

LAUWERSOOG - De gemeente De Marne en de Stichting Informatievoorziening Nationaal Park Lauwermeer zijn op zoek naar een ontwerp voor een bijzondere leestafel met acht stoelen. De tafel en de stoelen moeten komen te staan in Het Informatie Paviljoen (HIP), dat half april opent in Lauwersoog.



via http://goo.gl/b0bTs

Stadse journaliste genomineerd voor prestigieuze Tegel

GRONINGEN - De Groningse journaliste Ana van Es is genomineerd voor De Tegel. Deze prestigieuze prijs gaat naar journalisten die zich het vorige jaar hebben onderscheiden met bijzondere producties.



via http://goo.gl/7CEfy

Exploitant voor tankstation bij entree Zuidhorn

ZUIDHORN - Bij advocaat Frank Omta uit Veendam, curator in het faillissement van Autobedrijf Boerema, heeft zich een serieuze gegadigde gemeld om een tankstation te exploiteren ter hoogte van de rotonde bij de entree van Zuidhorn aan de kant van de stad Groningen.



via http://goo.gl/D4voD

Lijk drijft in het Eemskanaal

WIRDUM - In het Eemskanaal bij Wirdum is vrijdag een lichaam ontdekt. Een voorbijganger zag een onbeheerde scootmobiel aan de oever staan. Toen hij poolshoogte nam, zag hij bovendien iets in het water drijven. Hij waarschuwde de politie, die tot de conclusie kwam dat het ging om het lijk van een man. Zijn identiteit is nog niet bekend.



via http://goo.gl/xhO8S

Onderzoek naar parkeergarages Stad

GRONINGEN - De gemeente Groningen onderzoekt of het verstandig is om meer parkeergarages zelf te exploiteren. De gemeente doet dat al met de garages Damsterdiep, Boterdiep, Ciboga, Oosterpoort en Euroborg (foto). Daar staan minder auto's in dan verwacht.



via http://goo.gl/F9UbW

Veendammers aangehouden wegens wapenbezit

VEENDAM - Drie mannen zijn donderdagavond op de Langeleegte in Veendam aangehouden nadat de politie bij een controle wapens in hun auto had gevonden. De agenten zagen een kruisboog met een pijl en twee wapenstokken in de auto liggen. De verdachten komen uit Oude Pekela en zijn 19, 21 en 26 jaar.



via http://goo.gl/aMIod

'Stad werkt mee aan witwaspraktijken'

GRONINGEN - De bouwvergunning voor een appartementencomplex aan de Oosterweg moet worden ingetrokken. Dat schrijven omwonenden in een brief aan het stadsbestuur. Ze stellen dat de gemeente met de vergunning hoogstwaarschijnlijk meewerkt aan het witwassen van crimineel geld. Ontwikkelaar is Richard W die van grootschalige fraude bij het energiebedrijf Rendo wordt verdacht.



via http://goo.gl/0Hd0O

Installateur (23) overlijdt na val van dak

DELFZIJL - Een 23-jarige man uit het Duitse Freren is donderdagavond overleden, nadat hij 's middags van een dak was gevallen. Hij was bezig met het plaatsen van zonnepanelen op een woning aan de Piet Heinstraat in Delfzijl.



via http://goo.gl/y3sgn

Duitsers aangehouden bij Winschoten op verdenking van witwassen

WINSCHOTEN - De Koninklijke Marechaussee heeft donderdag bij een controle op de A7 ter hoogte van Winschoten twee mannen van 37 en 31 jaar uit Bremen aangehouden op verdenking van witwassen.



via http://goo.gl/KFmdv

Twee tasjesroven in Groningen

GRONINGEN - Op basis van een duidelijk signalement kon de politie de dievegge van een handtas in een horecabedrijf aan de Grote Markt achterhalen.



via http://goo.gl/rBTYS

Duitser dood na val van dak

Een 23-jarige man uit het Duitse Freren is donderdag overleden na een val van het dak van een woning aan de Piet Heinstraat in Delfzijl. De man was bezig met het plaatsen van zonnepanelen. Dat maakte de politie Groningen vrijdag bekend.












via http://goo.gl/1R0oD

Duitser overleden na val van dak

DELFZIJL - Een 23-jarige man uit het Duitse Freren is donderdag overleden na een val van het dak van een woning aan de Piet Heinstraat in Delfzijl. De man was bezig met het plaatsen van zonnepanelen. Dat maakte de politie Groningen vrijdag bekend.



via http://goo.gl/IHTnQ

Raadsvergaderingen nu ook thuis te volgen

LEENS - Vanaf de eerstvolgende vergadering komende dinsdag zijn de beraadslagingen van de gemeenteraad van De Marne live te horen via de gemeentelijke website (www.demarne.nl). Het is bovendien mogelijk om de raadsvergaderingen achteraf te beluisteren. Gebruikers kunnen afstemmen op de afzonderlijke agendapunten of op een spreker. De vergaderstukken die behoren bij het agendapunt zijn daar ook in te zien. De raad van De Marne vergadert elke vierde dinsdag van de maand vanaf acht uur 's avonds.



via http://goo.gl/mU9Ps

Watersporters boos over afsluiting Reitdiepsluis in hoogseizoen

ZOUTKAMP - Het voornemen van de provincie Groningen om juist in de periode van maart tot en met juli groot onderhoud te plegen aan de Reitdiepsluis in Zoutkamp is de watersporters rauw op het dak gevallen. De sluis vormt de verbinding tussen het Reitdiep en het Lauwersmeer. Het Watersportverbond werd pas vorige week over de stremming geïnformeerd. De beroepsvaart was al eerder op de hoogte, maar die maakt maar weinig gebruik van de sluis.



via http://goo.gl/tA7Wo

Bedum wil extra informatie gasboring

BEDUM - Het college van B en W van Bedum heeft in een brief aan Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) verzocht om de beschikbare informatie over het gasveld Bedum te ‘ordenen en toegankelijk te maken' voor inwoners en de raad. Het verzoek vloeit voort uit de discussie in de raadscommissie ABZ van vorige week donderdag over het risico dat het boren van een nieuwe put in het gasveld. Dit gasveld ligt tegen dat van Slochteren aan, maar maakt er geen deel van uit. De brief is in afschrift naar minister Kamp van Economische Zaken gegaan. Het college wijst de minister op zijn toezegging om terug te komen op de – volgens het college ‘ongelukkige' – samenloop tussen de boring in Bedum en de mogelijk krachtiger bevingen in het Slochterenveld. Burgemeester Henk Bakker heeft de minister daarop aangesproken tijdens een bijeenkomst in Loppersum, eind januari van dit jaar.



via http://goo.gl/Zg3JE

Beuken bij Menkemaborg moeten wijken

UITHUIZEN - Het voornemen van Stichting Menkemaborgh om negentien oude beuken te kappen op het terrein van de borg in Uithuizen is slecht gevallen. Er zijn diverse bezwaarschriften bij de gemeente binnengekomen tegen de vergunning die daarvoor is verleend.



via http://goo.gl/QnKxc

Herstel kerkenpad in zicht

HOUWERZIJL - Binnenkort wordt begonnen met het herstel van het kerkenpad in Houwerzijl, dat de afgelopen vijf jaar inzet was van een conflict tussen een groep dorpsbewoners en twee boeren. In november 2011 besliste de Raad van State dat de gemeente De Marne het pad moest herstellen.



via http://goo.gl/UYOIa

Enquête SP: Verkeersoverlast in Kolham

KOLHAM - Veel inwoners van Kolham ervaren de verkeersdrukte in een aantal straten als overlast. Verder zijn er klachten over te hoge snelheid van passanten en lawaai. Dat blijkt uit een enquête die de ledenwerkgroep van de Socialistische Partij in Slochteren heeft gehouden in het dorp. Een woordvoerder toont zich tevreden over de respons. Er kwamen 135 vragenformulieren ingevuld terug. Dat is een kwart van het aantal formulieren dat werd verspreid.



via http://goo.gl/CQLHT

Hoge boete voor trucker

HAREN - De chauffeur van een bedrijfswagen kreeg op de A28 ter hoogte van Haren een boete van 2200 euro gepresenteerd.



via http://goo.gl/3YlZd

Jongens beroofd van mobiel

GRONINGEN - Twee jonge jongens uit Bedum en Groningen hebben deze week aangifte gedaan van bedreiging, mishandeling en beroving van een mobiele telefoon.



via http://goo.gl/4kExQ

Leidse betaalproef draait al in Groningen

GRONINGEN - Drie grote banken in Nederland presenteren een nieuw betalingssysteem met mobiele telefoons. Duizend inwoners van Leiden beginnen ermee als proef. De Groninger Ronald Vos moest een beetje lachen toen hij dit hoorde. Hij ontwikkelde met een aantal zakenpartners een betalingsmodel dat nog slimmer en sneller is.



via http://goo.gl/dtmF4

Gewonde bij aanrijding A7

HOOGKERK - Bij een ongeluk op de A7 ter hoogte van de afslag Hoogkerk is donderdagavond een automobilist gewond geraakt. Twee auto's kwamen rond half negen met elkaar in botsing. Een van de bestuurders is naar het ziekenhuis gebracht, de tweede bleef ongedeerd. Beide auto's raakten door de klap zwaar beschadigd.



via http://goo.gl/LPVPL

donderdag 21 februari 2013

Klassiekers vanuit Winschoten langs kazernes

BLIJHAM - De zevende rit in de nog prille geschiedenis van Oldtimerclub Blijham komt eraan, op 5 mei. Het kost de liefhebbers van klassieke auto's geen moeite genoeg deelnemers te vinden voor deze Brandweerrit door Groningen. De eerste zeven aanmeldingen zijn al voor de opening van de inschrijving binnen.



via http://goo.gl/Fbz0b

Teeven bezoekt PI in Ter Apel

TER APEL - Staatssecretaris Fred Teeven heeft donderdag een bezoek gebracht aan de Penitentiaire Inrichting (PI) in Ter Apel. Hij sprak er met de directie, gemeentebestuurders en voorzitter Karin Kuipers van de ondernemingsraad. De aanleiding voor het bezoek was het feit dat de staatssecretaris fors moet bezuinigen waardoor ook voor de PI in Ter Apel sluiting dreigt.



via http://goo.gl/rogM0